Citroen cheesecake met meringue
Klaar voor een frisse, zomerse taart? Deze heerlijke citroen cheesecake met meringue is een klassieker om onder de knie te hebben. Deze taart is perfect voor een feestelijke gelegenheid of gewoon als je jezelf wil trakteren op iets bijzonders. Met zijn romige textuur en frisse citroensmaak is deze cheesecake een absolute favoriet hier thuis. En die meringue bovenop? Die maakt het helemaal af!
Tips voor deze citroen cheesecake
Deze citroen cheesecake is een variant op de klassieke Amerikaanse cheesecake, maar met een frisse twist. De meringue maakt deze taart extra speciaal en geeft een mooie topping die perfect past bij de romige laag eronder.
Een paar goede tips voor het maken van meringue: zorg ervoor dat je kom volledig schoon is en je echt alleen de eiwitten opklopt, dus zonder enig spoor van eigeel. Gebruik een suikerthermometer om de suikersiroop op precies de juiste temperatuur te brengen (118 graden), en voeg deze langzaam toe aan de stijfgeklopte eiwitten voor de perfecte textuur.
Wil je meer lezen over hoe je goede Italiaanse meringue maakt? Lees dan dit uitgebreide artikel dat we eerder schreven.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 8-10 personen
- 200 gr (citroen)koekjes
- 5 citroenen
- 6 eiwitten (ca 180 gram )
- 75 gr roomboter
- 600 gr roomkaas
- 600 ml slagroom
- 200 gr crème fraîche
- 100 gr poedersuiker
- 100 + 300 gr suiker
- 5 gelatineblaadjes
- 100 ml water
Materiaal
- keukenmachine
- mixer
- springvorm, 22 cm, bodem en zijkanten bekleed met bakpapier
- suikerthermometer
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Hak de (citroen)koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje en meng deze door de verkruimelde koekjes. Schep over op de bodem van de springvorm en druk het mengsel stevig aan op de bodem van een springvorm (bijvoorbeeld met een glas of de achterkant van een lepel). Zet in de koelkast om op te stijven.
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Klop met een mixer de roomkaas, crème fraîche, 400 milliliter slagroom, citroenrasp (van 5 citroenen) en sap (van 2 citroenen) en 100 gram suiker tot een glad mengsel. Verwarm 200 milliliter slagroom in een steelpannetje.
Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer door de warme room tot ze zijn opgelost. Klop het slagroom door het roomkaasmengsel. Schenk over de koekjesbodem en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Klop de eiwitten met de poedersuiker in een keukenmachine tot ze gaan schuimen. Breng in een steelpannetje 100 ml water en 300 gram suiker aan de kook. Wanneer het suikerwater 115 graden heeft bereikt zet je de keukenmachine op hoge stand om de eiwitten stijf te kloppen. Wacht tot de suikersiroop 121 graden heeft bereikt en schenk dan in een dun straaltje bij de stijfgeklopte eiwitten terwijl je blijft kloppen. Klop tot het mengsel lauw aanvoelt. Dit kan wel 15 minuten duren.
Verdeel de meringue lekker royaal over de citroen cheesecake. Brand de pieken van de meringue goudbruin met behulp van een crème brûlée brander.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in