Citroen meringue cheesecake

Citroen cheesecake met meringue

Klaar voor een frisse, zomerse taart? Deze heerlijke citroen cheesecake met meringue is een klassieker om onder de knie te hebben. Deze taart is perfect voor een feestelijke gelegenheid of gewoon als je jezelf wil trakteren op iets bijzonders. Met zijn romige textuur en frisse citroensmaak is deze cheesecake een absolute favoriet hier thuis. En die meringue bovenop? Die maakt het helemaal af!

Tips voor deze citroen cheesecake

Deze citroen cheesecake is een variant op de klassieke Amerikaanse cheesecake, maar met een frisse twist. De meringue maakt deze taart extra speciaal en geeft een mooie topping die perfect past bij de romige laag eronder.

Een paar goede tips voor het maken van meringue: zorg ervoor dat je kom volledig schoon is en je echt alleen de eiwitten opklopt, dus zonder enig spoor van eigeel. Gebruik een suikerthermometer om de suikersiroop op precies de juiste temperatuur te brengen (118 graden), en voeg deze langzaam toe aan de stijfgeklopte eiwitten voor de perfecte textuur.

Wil je meer lezen over hoe je goede Italiaanse meringue maakt? Lees dan dit uitgebreide artikel dat we eerder schreven.

Citroen meringue cheesecake
Citroen meringue cheesecake
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 8-10 personen

  • 200 gr (citroen)koekjes
  • 5 citroenen
  • 6 eiwitten (ca 180 gram )
  • 75 gr roomboter
  • 600 gr roomkaas
  • 600 ml slagroom
  • 200 gr crème fraîche
  • 100 gr poedersuiker
  • 100 + 300 gr suiker
  • 5 gelatineblaadjes
  • 100 ml water

Materiaal

  • keukenmachine
  • mixer
  • springvorm, 22 cm, bodem en zijkanten bekleed met bakpapier
  • suikerthermometer
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Hak de (citroen)koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje en meng deze door de verkruimelde koekjes. Schep over op de bodem van de springvorm en druk het mengsel stevig aan op de bodem van een springvorm (bijvoorbeeld met een glas of de achterkant van een lepel). Zet in de koelkast om op te stijven.

  2. Week de gelatineblaadjes in koud water.

  3. Klop met een mixer de roomkaas, crème fraîche, 400 milliliter slagroom, citroenrasp (van 5 citroenen) en sap (van 2 citroenen) en 100 gram suiker tot een glad mengsel. Verwarm 200 milliliter slagroom in een steelpannetje.

    Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer door de warme room tot ze zijn opgelost. Klop het slagroom door het roomkaasmengsel. Schenk over de koekjesbodem en laat 3 uur opstijven in de koelkast.

  4. Klop de eiwitten met de poedersuiker in een keukenmachine tot ze gaan schuimen. Breng in een steelpannetje 100 ml water en 300 gram suiker aan de kook. Wanneer het suikerwater 115 graden heeft bereikt zet je de keukenmachine op hoge stand om de eiwitten stijf te kloppen. Wacht tot de suikersiroop 121 graden heeft bereikt en schenk dan in een dun straaltje bij de stijfgeklopte eiwitten terwijl je blijft kloppen. Klop tot het mengsel lauw aanvoelt. Dit kan wel 15 minuten duren.

  5. Verdeel de meringue lekker royaal over de citroen cheesecake. Brand de pieken van de meringue goudbruin met behulp van een crème brûlée brander.

Citroen meringue cheesecake
Citroen meringue cheesecake

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in