Bretonse appeltaart met spijs
Zin in iets zoets en hartverwarmends? Deze Bretonse appeltaart met spijs is het perfecte recept voor een gezellige bakmiddag thuis. De combinatie van zoete appels en rijke amandelspijs maakt deze taart tot een megalekkere traktatie. Dit is een eenvoudige en hele goede manier om de smaken van Frankrijk in huis te halen en jezelf en je dierbaren te verwennen.
Makkelijke Bretonse appeltaart
Deze taart is niet alleen heerlijk, maar ook echt heel leuk om te maken. Je kunt experimenteren met verschillende smaakmakers in het deeg en de appels, zoals vanille, kaneel of gember. En voor een extra feestelijke touch, serveer je de taart met een toef geklopte slagroom met een vleugje kaneel.
Toch liever een klassieke Hollandse appeltaart bakken? Dat recept vind je hier.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 4 appels
- 125 + 30 gr roomboter
- 5 eieren (maat M)
- 250 ml slagroom
- 125 + 75 + 25 gr witte basterdsuiker
- 250 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 30 gr maizena
- 300 gr amandelspijs
- 2 el citroensap
- 1 + 0,5 tl vanille-extract
- 1 tl kaneelpoeder
Materiaal
- springvorm 22cm (ingevet met boter)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) of 160 graden (hetelucht).
Snijd 125 gram boter in blokjes en meng samen met de bloem, 125 gram witte basterdsuiker, bakpoeder en 1 ei in een kom of keukenmachine tot een kruimelig deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Schil de appels, haal de klokhuizen er uit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe ze over in een kom en voeg 1 theelepel vanille-extract en 2 eetlepels citroensap toe schep even goed door, zet apart. Meng 1 ei door het amandelspijs om het wat losser te maken (maak je het amandelspijs zelf, dan is dit niet nodig).
Tip: amandelspijs kun je ook heel gemakkelijk zelf maken, kijk hier voor het recept: zelf amandelspijs maken
Maak de vulling door 30 gram boter in een steelpannetje te smelten. Voeg 75 gram witte basterdsuiker en de maizena toe, roer 0,5 tl vanille-extract door het mengsel. Splits 2 eieren in eidooiers (de eiwitten gebruik je in dit recept niet). Voeg dan 1 voor 1 de eidooiers toe en daarna het hele ei. Klop tot een gladde vulling.
Rol het deeg uit en bedek een ingevette taartvorm ermee. Schep het spijs op de bodem en strijk het glad. Vul de taart met de appelblokjes en schenk de vulling erover. Bak in de oven voor circa 60-70 minuten.
Laat de taart 15 minuten laten afkoelen en haal daarna uit de vorm, laat verder afkoelen.
Tip: het deeg kan zacht zijn en lastig uitrolbaar. Lukt het niet om het uit te rollen? Druk het dan zo gelijkmatig mogelijk in de vorm, daar zie je bij het bakken niets van!
Klop de slagroom met 2 eetlepels witte basterdsuiker (circa 25 gram) en kaneelpoeder lobbig, net stijf. Serveer de Bretonse appeltaart met een toef van de geklopte slagroom.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in