
Appeltaart met ’n twist
Een klassiek appeltaart recept maar dan met een kleine twist! Om deze appeltaart te bakken gebruikten wij namelijk geen rozijnen maar stukjes gedroogde abrikoos en dadel en een paar lepels abrikozen jam om door de stukjes appel te scheppen. Na het bakken en testen vinden wij deze appeltaart een absolute winnaar! Je kunt voor de vulling een hele traditionele appelsoort kiezen zoals een Goudreinet of een Elstar. Maar elke frisse appel doet het goed. Je kunt als variatie ook meerdere soorten door elkaar gebruiken of stukjes peer toevoegen. Het appeltaart deeg is best plakkerig, wanneer uitrollen niet zo goed lukt druk je het gewoon in de springvorm, daar zie je en proef je na het bakken helemaal niets meer van. De bovenkant van deze appeltaart heeft geen traditioneel rastertje, dat kun je natuurlijk wel gewoon doen. Maar je kunt ook met extra bloem een cirkel uitrollen, leg hem op de vulling en steek er dan met een koekjesuitsteker vormpjes uit. Ga jij deze appeltaart bakken?
Bekijk ook eens onze andere lekkere én makkelijke taart recepten of gerechten met appel.



We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenIngrediënten voor 6-8 pers.
- 5-6 appels
- 350 gr patent bloem (en extra voor het uitrollen van het deeg)
- 2 eieren (middelgroot )
- 175 gr witte basterdsuiker
- 250 gr roomboter (op kamertemperatuur )
- 110 gr gedroogde abrikozen
- 6 gedroogde dadels
- 3 el abrikozenjam
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 0,25 tl zout
Ingrediënten
- lekker met slagroom
Materiaal
- springvorm van 24 centimeter, ingevet en een stukje bakpapier voor op de bodem
Zo maak je het
Begin met het maken van het appeltaart-deeg. Doe de roomboter, witte basterdsuiker, bloem, zout, 1 ei en bakpoeder in een mengkom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het appeltaart-deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (heteluchtoven). Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter. Leg een stuk bakpapier op de bodem en klem de ring van de springvorm er omheen.
Kneed het deeg kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 0,5 centimeter (gebruik wat extra bloem voor het uitrollen). Dit is voor de bodem en zijkanten, leg de deeglap in de springvorm. Zet tot gebruik weer terug in de koelkast.
Wanneer het uitrollen niet goed lukt, het deeg kan wat zacht en plakkerig zijn, gebruik dan of extra bloem voor het uitrollen of druk het deeg gewoon in de springvorm en zorg daarbij voor een gelijke dikte voor de bodem en zijkanten.
Schil de appels, haal de klokhuizen er uit en snijd in stukjes van 1 centimeter. Doe de appelstukjes over in een mengkom. Snijd de gedroogde abrikozen klein. Haal de pitten uit de dadels en snijd in stukjes. Doe beiden bij de stukjes appel in de mengkom. Schep de abrikozenjam en kaneelpoeder door de appelstukjes.
Schep de appelvulling in de taartvorm en druk stevig aan, met je handen of met de achterkant van een lepel. Rol van het overgebleven deeg slierten en leg deze in een ruitvorm over de taart. Of rol het deeg uit tot een cirkel van 24 centimeter. Leg de cirkel op de vulling en druk met een koekvormpje gaatjes (hartjes, vierkantjes wat je wilt uit het deeg). Druk de zijkanten goed aan. Klop het laatste ei los en bestrijk de bovenkant van de taart met het ei. Bak de appeltaart in 70 minuten goudbruin.
Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Serveer de appeltaart met een flinke toef slagroom.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan