Appeltaart bakken

Appeltaart

Lekker recept voor een klassieke appeltaart maar dan met een kleine twist. Want naast de appels, kaneel en rozijnen voegen we ook stukjes abrikoos toe. En als finishing touch scheppen we nog een beetje abrikozenjam door de appels. En dat is echt verrukkelijk.

Welke appels voor appeltaart?

Je kunt voor de vulling een hele traditionele appelsoort kiezen zoals een Goudreinet of een Elstar. Maar elke frisse appel doet het goed. Je kunt als variatie ook meerdere soorten door elkaar gebruiken of stukjes peer toevoegen.

Appeltaart deeg

Het appeltaart deeg is best plakkerig, wanneer uitrollen niet zo goed lukt druk je het gewoon in de springvorm (wij gebruiken deze), daar zie je en proef je na het bakken helemaal niets meer van. De bovenkant van deze appeltaart heeft geen traditioneel rastertje, dat kun je natuurlijk wel gewoon doen. Maar je kunt ook met extra bloem een cirkel uitrollen, leg hem op de vulling en steek er dan met een koekjesuitsteker vormpjes uit. Ga jij deze appeltaart bakken?

Bekijk ook eens onze andere lekkere én makkelijke taart recepten of gerechten met appel.

appeltaart recept ingedrienten
Appeltaart
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 6-8 pers.

  • 5-6 appels
  • 350 gr patent bloem (en extra voor het uitrollen van het deeg)
  • 2 eieren (middelgroot )
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 250 gr roomboter (op kamertemperatuur )
  • 110 gr gedroogde abrikozen
  • 60 gr rozijnen
  • 3 el abrikozenjam
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 0,25 tl zout

Ingrediënten

  • lekker met slagroom

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van het appeltaart-deeg. Doe de roomboter, witte basterdsuiker, bloem, zout, 1 ei en bakpoeder in een mengkom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het appeltaart-deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast rusten.

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (heteluchtoven). Vet een springvorm van 23 centimeter doorsnede in met boter. Leg een stuk bakpapier op de bodem en klem de ring van de springvorm er omheen.

  3. Kneed het deeg kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 0,5 centimeter (gebruik wat extra bloem voor het uitrollen). Dit is voor de bodem en zijkanten, leg de deeglap in de springvorm. Zet tot gebruik weer terug in de koelkast.

    Wanneer het uitrollen niet goed lukt, het deeg kan wat zacht en plakkerig zijn, gebruik dan of extra bloem voor het uitrollen of druk het deeg gewoon in de springvorm en zorg daarbij voor een gelijke dikte voor de bodem en zijkanten.

  4. Schil de appels, haal de klokhuizen er uit en snijd in stukjes van 1 centimeter. Doe de appelstukjes over in een mengkom. Snijd de gedroogde abrikozen klein. Doe dit samen met de rozijnen bij de stukjes appel in de mengkom. Schep de abrikozenjam en kaneelpoeder door de appelstukjes.

  5. Schep de appelvulling in de taartvorm en druk stevig aan, met je handen of met de achterkant van een lepel. Rol van het overgebleven deeg slierten en leg deze in een ruitvorm over de taart. Of rol het deeg uit tot een cirkel van 24 centimeter. Leg de cirkel op de vulling en druk met een koekvormpje gaatjes (hartjes, vierkantjes wat je wilt uit het deeg). Druk de zijkanten goed aan. Klop het laatste ei los en bestrijk de bovenkant van de taart met het ei. Bak de appeltaart in 70 minuten goudbruin.

  6. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Serveer de appeltaart met een flinke toef slagroom.

Appeltaart bewaren
Je kan de appeltaart een dag of 4 buiten de koelkast bewaren.

Appeltaart bakken
appeltaart recept

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (16 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in