Risotto porcini
Voor een goede risotto mag je ons (bijna) wakker maken, en deze risotto porcini is daar een uitstekend voorbeeld van. Eenvoudige ingrediënten transformeren in een culinair meesterwerkje: dat is iets wat we van de Italianen leerden. Vooruit, de truffelolie is wat meer luxe: maar die kun je ook vervangen voor je favoriete ‘gewone’ extra vergine olijfolie.
Zo maak je deze risotto porcini extra lekker
In deze risotto spelen gedroogde porcini en verse shiitakes de hoofdrol. Hun robuuste smaken passen heel goed bij de zachte, fluweelachtige risotto, gekookt in een rijke paddenstoelenbouillon en een scheutje witte wijn.
Wat de risotto porcini écht luxe maakt, is de toevoeging van vers geraspte Parmezaanse kaas, een vleugje truffelolie en een perfect zachtgekookt eitje. Perfect voor een gezellige avond thuis of een speciaal dinertje met je geliefde.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr risotto
- 4 eieren (middelgroot )
- 25 gr roomboter
- 30 gr gedroogde porcini
- 300 gr shiitakes
- 3 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2-3 takjes peterselie
- 1 ltr paddestoelenbouillon
- 250 ml witte droge wijn
- 100 gr Parmezaanse kaas (geraspt + extra voor garneren)
- olijfolie
- truffelolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de gedroogde porcini in een kommetje, schenk er 250 ml heet water op en laat tenminste 15 minuten staan. Maak de bleekselderij en shiitakes schoon. Snijd de bleekselderij in dunne ringetjes en de shiitake in dikke plakken. Haal de schil van de uien en knoflook en hak fijn.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe koekenpan of hapjespan. Bak de shiitake rondom bruin, haal uit de pan en zet apart. Bak de bleekselderij, ui en knoflook 4-5 minuten op laag vuur, voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe. Schep de risotto erdoor en bak 2-3 minuten mee en blus af met de witte wijn.
Zeef de porcini (door een koffiefilter of een paar lagen keukenpapier). Schenk het opgevangen vocht in de pan en snijd de porcini in stukjes. Doe deze ook in de pan.
Voeg nu beetje voor beetje bouillon toe, wacht met toevoegen tot de rijst de bouillon heeft opgenomen. Herhaal tot de bouillon op is en risotto gaar. Breng op smaak met peper en zout.
Kook ondertussen 4 eieren zacht (breng water aan de kook, leg de eieren er in en kook ze ongeveer 5-6 minuten). Haal ze uit de pan, laat ze schrikken in koud water een pel ze.
Roer de gebakken shiitake door de risotto, voeg geraspte Parmezaanse kaas en in klontjes gesneden boter toe en roer nog eens goed door. Verdeel over de borden. Bestrooi met fijngehakte peterselie en drizzle er wat truffel-olie over. Halveer de eieren en serveer op de risotto. Bestrooi eventueel met nog wat extra Parmezaanse kaas.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in