fbpx
Menu

Bietensoep met geitenkaascrème

Bietjes.. Die zijn er dus altijd. In het najaar en de winter zorgen ze voor aardse smaken en zijn ze heerlijk uit de oven, gestoofd in balsamico bijvoorbeeld of in een galette met bietjes en geitenkaas. Maar vanaf april zijn er ook weer zomerbietjes. Goed voor de salade, bbq en bietensoep. Kortom een bietensoep die je altijd kunt maken. Ik gebruik toch meestal gekookte bietjes. Dat is vooral lekker snel. Ongekookte bietjes kosten veel tijd om te garen. Die gebruik ik meestal voor salades.

Het mooie aan bietensoep vind ik de kleur. Lekker opzichtig roze rood. Daar kun je niet omheen. Het wordt daarmee ook wat lastig om de groenten voor de niet groenteliefhebbers te verbergen. Iets wat vaak goed lukt bij het maken van soep. Hier is het nogal duidelijk! Er zitten bietjes in. Maar misschien verkoopt zo’n roze kleur juist wel beter dan een felgroene soep. Het is zeker het proberen waard want de smaak is natuurlijk heerlijk. Een beetje aards en licht zoet zoals je van bietjes gewend bent. Maar door de frisse sinaasappel heel erg geschikt voor het voorjaar en de zomer. De geitenkaascrème zorgt voor een lekker romige smaak.

En hoe je het maakt? Heel eenvoudig in één pan. Fruit een sjalotje in de pan, daarna voeg je stukjes aardappel en bietjes toe. Bouillon erbij en dan zachtjes een kwartiertje laten koken. Vervolgens pureer je de soep mooi glad met een staafmixer. Voeg dan voor de smaak de sinaasappelsap, wat zout en peper toe. De geitenkaascrème maak je ook heel snel. Wat crème fraîche en zachte geitenkaas en dan nog zo’n mooie swirl maken!

bietensoep

bietensoep

Ingrediënten voor 4 personen
4 gekookte bietjes, ca 500 gr
3 kruimige aardappels, ca 240 gr (geschild)
1 sjalotje
3 takjes verse basilicum
2 el sinaasappelsap
2 el magere yoghurt
2 el crème fraîche
100 gr zachte verse geitenkaas
500 ml groentebouillon
1 el olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Snijd de sjalot fijn. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Snijd ook de bietjes in blokjes van 2 centimeter.

Doe olijfolie in een soeppan en voeg de fijngesneden sjalot toe. Bak 2-4 minuten op heel laag vuur. Voeg de blokjes aardappel en biet toe. En bak 2 minuten mee. Giet de bouillon langs de rand van de pan. Breng zachtjes aan de kook en laat daarna rustig op laag vuur 15 minuten koken.

Pureer de soep met een staafmixer tot dat hij mooi glad is. Voeg de sinaasappelsap toe en breng verder op smaak met zout en peper.

Maak de geitenkaasroom door de geitenkaas, crème fraîche en magere yoghurt samen te pureren tot een gladde crème. Breng op smaak met peper.

Verdeel de soep over de kommen, schep in elke kom wat geitenkaasroom en garneer met de verse basilicum.

Lekker met brood.

bietensoep

bietensoep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

4 reacties

  • Jenette Versloot
    2 augustus 2019 om 22:27

    Mijn. Uurvrouw had de soep gemaakt en die vond ik zo lekker dat ik het recept gevraagd heb. Ze verwees me naar jouw site! Verrassend met die sinaasappelsap en de geitenkaas. Ga het binnenkort ook proberen!

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 augustus 2019 om 10:50

    Wat leuk om te horen.

    Beantwoorden
  • Marije
    22 maart 2018 om 09:45

    Had nog bieten liggen waar ik nog geen bestemming voor hadden. Gister deze soep gemaakt en wat was die lekker! Mijn man zei dat ik dit elke dag wel mocht maken :) bedankt voor het delen van dit lekkere recept

    Beantwoorden
  • Marije
    21 maart 2018 om 10:20

    Toevallig nog bieten liggen waar ik nog geen bestemming voor had , nu wel dus bedankt voor t delen van dit recept! Ga er zo mee aan de slag

    Beantwoorden

Reactie plaatsen