Bietensoep met geitenkaascrème
Bietjes.. Die zijn er dus altijd. In het najaar en de winter zorgen ze voor aardse smaken en zijn ze heerlijk uit de oven, gestoofd in balsamico bijvoorbeeld of in een galette met bietjes en geitenkaas. Maar vanaf april zijn er ook weer zomerbietjes. Goed voor de salade, bbq en bietensoep. Kortom een bietensoep die je altijd kunt maken. Ik gebruik toch meestal gekookte bietjes. Dat is vooral lekker snel. Ongekookte bietjes kosten veel tijd om te garen. Die gebruik ik meestal voor salades.
Het mooie aan bietensoep vind ik de kleur. Lekker opzichtig roze rood. Daar kun je niet omheen. Het wordt daarmee ook wat lastig om de groenten voor de niet groenteliefhebbers te verbergen. Iets wat vaak goed lukt bij het maken van soep. Hier is het nogal duidelijk! Er zitten bietjes in. Maar misschien verkoopt zo’n roze kleur juist wel beter dan een felgroene soep. Het is zeker het proberen waard want de smaak is natuurlijk heerlijk. Een beetje aards en licht zoet zoals je van bietjes gewend bent. Maar door de frisse sinaasappel heel erg geschikt voor het voorjaar en de zomer. De geitenkaascrème zorgt voor een lekker romige smaak.
En hoe je het maakt? Heel eenvoudig in één pan. Fruit een sjalotje in de pan, daarna voeg je stukjes aardappel en bietjes toe. Bouillon erbij en dan zachtjes een kwartiertje laten koken. Vervolgens pureer je de soep mooi glad met een staafmixer. Voeg dan voor de smaak de sinaasappelsap, wat zout en peper toe. De geitenkaascrème maak je ook heel snel. Wat crème fraîche en zachte geitenkaas en dan nog zo’n mooie swirl maken!
Ingrediënten voor 4 personen
4 gekookte bietjes, ca 500 gr
3 kruimige aardappels, ca 240 gr (geschild)
1 sjalotje
3 takjes verse basilicum
2 el sinaasappelsap
2 el magere yoghurt
2 el crème fraîche
100 gr zachte verse geitenkaas
500 ml groentebouillon
1 el olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het
Snijd de sjalot fijn. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Snijd ook de bietjes in blokjes van 2 centimeter.
Doe olijfolie in een soeppan en voeg de fijngesneden sjalot toe. Bak 2-4 minuten op heel laag vuur. Voeg de blokjes aardappel en biet toe. En bak 2 minuten mee. Giet de bouillon langs de rand van de pan. Breng zachtjes aan de kook en laat daarna rustig op laag vuur 15 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer tot dat hij mooi glad is. Voeg de sinaasappelsap toe en breng verder op smaak met zout en peper.
Maak de geitenkaasroom door de geitenkaas, crème fraîche en magere yoghurt samen te pureren tot een gladde crème. Breng op smaak met peper.
Verdeel de soep over de kommen, schep in elke kom wat geitenkaasroom en garneer met de verse basilicum.
Lekker met brood.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in