Menu

Rosbief uit de oven met rozemarijn

En wat vinden jullie van het Italiaanse kerstmenu so far? Vandaag zijn we alweer aangekomen bij het hoofdgerecht: een hele rosbief uit de oven met rozemarijn en knoflook. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf altijd een beetje bang werd van die grote stukken vlees. Terwijl het in feite juist heel makkelijk is. Vorig jaar legde ik het je haarfijn uit in deze how to. Het enige dat je nodig hebt is een kernthermometer, die kan je o.a. bij IKEA kopen. En je moet even weten wat de kerntemperatuur is. Over het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur van de oven, hoe langer het duurt en hoe sappiger het vlees. Verder is het heel makkelijk. Echt waar!

En het grote voordeel van zo’n groot stuk vlees is, dat je er een hele straat mee kunt voeden. Bijna dan he? Maar vaak kun je er wel met een man of 10 van eten. En zodra het vlees dan in de oven staat, kun jij je lekker richten op de bijgerechten. Maak er bijvoorbeeld deze Parmezaan aardappeltjes bij en geroosterde groenten uit de oven. En dan heb jij binnen een handomdraai een heerlijk feestmaal op tafel.

rosbief uit de oven

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
1,5 kg rosbief
6 teentjes knoflook
Paar takjes rozemarijn
Peper en zout
Klontje roomboter
Olijfolie

Mierikswortelsaus
4 el mayonaise
150 ml slagroom
2 tl mierikswortelpasta
Sap van een halve citroen
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden.

Pel de knoflooktenen en snij ze doormidden.

Dep de rosbief iets droog met een keukenpapiertje. Maak er kleine sneetjes in met een scherp mes. Maak de sneetjes niet te diep. Vul de sneetjes op met de halve teentjes knoflook.

Steek de rozemarijn ook rondom in het vlees. Breng de rosbief royaal op smaak met peper en zout.

rosbief uit de oven

Verhit wat olijfolie en een klont roomboter in een braadpan. Bak het vlees op een hoog vuur rondom aan. Hierdoor krijgt hij zo’n mooie bruine korst.

rosbief uit de oven

Stop het vlees met het braadvocht in een ovenschaal. Steek de kernthermometer in het vlees.

Bak de rosbief in ongeveer 75 minuten gaar. Het vlees is klaar als het een kerntemperatuur van 57 graden heeft bereikt.

vlees braden in de oven

Haal het vlees uit de pan en laat het een minuut of 10 rusten onder aluminiumfolie.

Maak in de tussentijd de mierikswortelsaus. Stop de mayonaise in een kommetje en meng dit met de slagroom.

Voeg 2 tl mierikswortelpasta toe en het sap van een halve citroen. Breng de saus op smaak met wat peper en zout.

Snij de rosbief in plakjes en serveer het met de saus.

rosbief uit de oven

Oh en wat je overhoudt moet je natuurlijk niet weggooien. Dit kun je prima koud eten als een carpaccio of op een broodje serveren met een lik mosterd.

Veel kookplezier! En laat het mij vooral weten als je dit gekookt hebt via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik super leuk! 

fijnefeestdagen

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

38 reacties

  • Marcia Ubachs-Bezem
    26 februari 2017 om 09:23

    Och wat dom van mij, gewoon niet goed gelezen!!

  • Marcia Ubachs-Bezem
    26 februari 2017 om 09:20

    Op welke temmperatuur moet de oven?

  • Pauline
    22 december 2016 om 19:06

    Ik ben daar zelf niet mee bekend. Maar je zou ook een vel bakpapier kunnen gebruiken.

  • Wilma
    21 december 2016 om 19:32

    Ik heb dit heerlijke gerecht ingepland voor Kerstavond. Ik heb echter een vraag over de aluminium folie, Ik heb laatst een artikel gelezen waarin stond hoe schadelijk aluminiumfolie is voor de gezondheid. Kan je het vlees ook op een andere manier laten rusten?

  • Henk
    27 november 2016 om 16:59

    Hoi Brigitte, heb je het al eens gebrobeerd met de stoomoven? Kun je voor de oven tijd (na aanbraden in de pan) dezelfde tijd aanhouden in de stoomoven als in de normale oven -totdat de gewenste binnentemperatuur bereikt is?

  • Rini Deventer
    12 juni 2016 om 17:30

    Leuke site, gelijk maar gebruik gemaakt van dit heerlijk recept.

  • Charlotte
    23 december 2015 om 16:16

    Ziet er heerlijk uit! Kun je het een dag van tevoren al klaarzetten, het vlees?

    En kan de saus ook een dag van tevoren worden gemaakt?
    Ik zag van Kuhne mierikswortel in een pot.
    Er stond geen pasta bij, maar het leek er wel op.
    Is dat de goede?

    Wat een vragen...
    Bedankt alvast.

  • Don Jusko
    15 maart 2015 om 05:37

    I'm a 73 year old single guy, I love your translations. I only use the microwave but I do want to know the right time and temperature in the oven.

  • Judy
    27 december 2014 om 09:04

    Mijn dochter Anne heeft dit gisteren gemaakt. Het smaakte voortreffelijk en zag er precies uit zoals op het plaatje!!!
    Bedankt voor dit recept!

  • Pauline
    25 december 2014 om 14:25

    Ongeklopt en zonder suiker :)

  • Henri
    24 december 2014 om 21:52

    Dank je en fijne kerst

  • Marlies
    24 december 2014 om 11:38

    Weet iemand toevallig het antwoord op m'n vraag?

  • Marlies
    23 december 2014 om 21:31

    Misschien domme vraag maar geklopte of ongeklopte slagroom voor de saus?

  • Pauline
    23 december 2014 om 11:28

    Een rode wijn. Ik ben niet zo'n kenner, maar een merlot of cabernet sauvignon is altijd goed.

  • Henri
    22 december 2014 om 20:17

    Wek
    Welke wijn adviseer je erbij.
    ?

    Groeten,

    Henri

  • Pauline
    21 december 2014 om 18:33

    In de supermarkt of anders bij de Turk.

  • Brigitte
    21 december 2014 om 15:50

    nog tips voor de stoomovengebruikers??

  • Harriet
    20 december 2014 om 14:54

    Waar kan ik de mierikswortelpasta kopen.

  • Pauline
    19 december 2014 om 20:16

    Een rodewijnsaus is ook lekker. Die maak je van het braadvocht met rode wijn en boter.

  • Pauline
    19 december 2014 om 20:06

    Jawel hoor. Je kunt de aardappeltjes onderin zetten en de kip in het midden. Of je legt de aardappeltjes ernaast.

  • Marlies
    19 december 2014 om 13:56

    Ziet er heerlijk uit, zeker met de groente en aardappelen.
    Helaas hebben we maar 1 oven.
    De groente kan ik vooraf maken en koud erbij serveren. Alleen de aardappeltjes, iemand een tip?
    Neem aan dat ze niet tegelijk in de oven kunnen of wel?

  • Ine Janssen
    18 december 2014 om 15:35

    De rosbief ziet er prachtig uit en staat bij mij al op het menu voor aankomende kerst.
    De mierikswortelsaus is koud neem ik aan. Mijn gasten zijn nooit zo dol op een koude saus.
    Wat doe je met het braadvocht? En heb je een suggestie voor een warme saus bij deze rosbief?

  • Pauline
    16 december 2014 om 13:14

    Dat is een kwestie van plannen. Wat het langs moet, gaat het eerst in de oven. En wat het kortst moet het laatst.

  • Laura
    16 december 2014 om 11:36

    Dit gaat hem worden deze kerst! Heb je tips om het vlees en de Parmezaan aardappeltjes (en evt ook de gegrilde groenten) tegelijk op tafel te krijgen? Het moet allemaal in de oven, maar op verschillende temperaturen. Ik wil wel gebruikmaken van de rusttijd van het vlees, maar in 10 minuten worden de aardappels niet gaar.

  • Pauline
    15 december 2014 om 18:04

    Het is echt afhankelijk van de temperatuur van je oven en de dikte van je vlees. Wil je zeker weten dat je goed zit, gebruik dan een kernthermometer.

  • Nienke Trommelen
    15 december 2014 om 16:40

    Recept geprint, dit wordt em! Maar wij zijn met vier personen, dus lijkt een kilo me wel genoeg. Hoe lang is de braadtijd in de oven dan?

  • Linda Delichef
    14 december 2014 om 20:10

    Dit ziet er heerlijk uit! De oven van mijn moeder heeft een kernthermometer die je op de oven kan aansluiten, daar ben ik echt jaloers op. Voor thuis toch ook maar eens een kernthermometer aanschaffen..

  • Ger
    12 december 2014 om 23:19

    Ik vind je Italiaanse menu heerlijk, in gedachten zit ik al te smikkelen. Ook deze gaat weer onmiddellijk bij mijn favorieten! !

  • Pauline
    12 december 2014 om 17:15

    Je kunt hem wel een half uurtje laten rusten, maar dan wordt hij wel wat kouder.

  • Pauline
    12 december 2014 om 17:14

    Binnenkort wel toch :)

  • Herman de wit
    12 december 2014 om 12:08

    Ziet er voor de niet kenners leuk uit maar het kan veel beter!!! Dat doe je als volgt je braadt het in weinig roomboter met wat olijfolie daarin eerst rondom bruin!! Je haalt het eruit en zet de oven op boven en onderwarmte op 80 graden en daar laat je zo'n stuk vlees van 1 kilo 30 minuten staan midden in de oven je moet ongeveer 15 minuten per pond rekenen en niet warmer dan 80 graden dit schrijf een slager in hart en nierenmet veel verstand van vlees

  • Ellen
    12 december 2014 om 10:30

    Dat ziet er een ongelofelijk lekker sappig stukje vlees uit. Ik gebruik inderdaad ook meestal een thermometer om helemaal op zeker te spelen!

  • Margot
    12 december 2014 om 09:31

    Ik heb zelf nog nooit zo'n groot stuk vlees klaargemaakt, maar dit ziet er wel erg goed uit!

  • Suzanne
    12 december 2014 om 08:35

    En moet hij precies als je gaat eten uit de oven komen, of zou je hem even kunnen bewaren tot je gaat eten?

  • Eline
    12 december 2014 om 08:27

    Hij ziet er prachtig uit!

  • Sarah
    12 december 2014 om 08:19

    Dat ziet er perfect uit, heerlijk!

  • Emily van Kampen
    12 december 2014 om 07:55

    Wat een prachtige rosbief! Dit jaar wordt het een ham met kerst voor ons, maar dit recept ga ik alvast opslaan voor volgend jaar ;)

  • Farah - Food and other Friends
    12 december 2014 om 07:32

    Ziet er heerlijk uit!

    Ik ben zelf ook altijd een beetje bang voor die grote stukken vlees, maar moet er toch echt een keer aan beginnen.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.