groente uit de oven

Geroosterde groente uit de oven

Mijn favo groentegerecht is geroosterde groente uit de oven. Naast het feit dat het super easy is, je gooit alles in een schaal en de oven doet de rest, is het ook gewoon heel erg lekker. In de winter rooster ik pompoenen, bieten, wortelen en pastinaak en in de zomer tomaten, courgettes, paprika’s en aubergines.

In de winter kies is meestal voor warme smaken zoals komijn, maple syrup of kardemom en in de zomer is mijn favoriet, knoflookolie met oregano of Provençaalse kruiden. Het is ook handig als je veel eters krijgt omdat deze geroosterde groentjes zowel warm als koud heerlijk zijn. Voor mijn build your own burger party heb ik 4 bakplaten vol gemaakt en die waren binnen een handomdraai op. Ik heb geen hoeveelheden genoemd, omdat dit naar wens is.

Ingrediënten
Aubergine
Courgette
(Punt)paprika
Tomaten
Olijfolie
Knoflook
Oregano
Zeezout

groente uit de oven

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Was de groentes en snij ze vervolgens in dunne plakken. De tomaten kun je het beste halveren. Ik heb een mandoline gebruikt (dat is een grote schaaf) en heb plakjes van ongeveer 3 mm gemaakt. Je kunt het ook gewoon snijden en dit kan zowel in de lengte als in de breedte.

Neem een schaaltje en giet daar wat olijfolie in. Plet 1 of 2 knoflooktenen en voeg deze bij de olie. Voeg tenslotte wat oregano toe of Provençaalse kruiden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de groentes over de plaat.

Bestrijk de groentes met een kwastje met de knoflookolie.

Rooster de groentes in ongeveer 15 minuten gaar. Ze zijn klaar als ze een goudbruin randje krijgen.

Strooi tenslotte nog wat zout over de geroosterde groente uit de oven en maak het af met een lekkere drizzle balsamico-azijn of een beetje citroensap.

Je kunt de geroosterde groente zowel warm als koud eten. Bewaar de groentes tot gebruik in de koelkast.

groente uit de oven

 

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Kip-Mango Wrap
Review Bakboeken Galore
Bewaar
18 Comments
  • Eveline

    3 juli 2017 at 12:42 Beantwoorden

    Wil wel ff vermelden engels is gewoon een voertaal hoor dus ja dus drizzle is heel simpel druppelen

  • mona

    7 juni 2017 at 21:31 Beantwoorden

    Hi Pauline,

    Het is vást ergens terug te vinden.. maar je hebt het vaak op je site over een “drizzle”. Wát bedoel je daar toch mee ?? 🙂

    • Annika

      9 juni 2017 at 11:02 Beantwoorden

      Druppelen, een sausje of smaakmaker over het gerecht druppelen (drizzle).

    • Erik

      21 juni 2017 at 12:13 Beantwoorden

      Ja, jammer hoor, dat onnodige Engels. Het zorgt er vaak voor dat ik afhaak. Het komt op mij altijd een beetje interessantdoenerig over.

  • Sarah Bentein

    19 december 2016 at 00:26 Beantwoorden

    Ik heb bezoek van 25 man, en zou dit graag als bijgerecht serveren maar kan moeilijk inschatten hoeveel groenten ik moet voorzien.

  • jeannine

    23 april 2016 at 15:44 Beantwoorden

    wat ik mis::: Hoe heet moet de oven?????????????

    • Annika

      25 april 2016 at 12:18 Beantwoorden

      200 graden, staat in het recept vermeld hoor!

  • Arne Haak

    19 augustus 2015 at 18:11 Beantwoorden

    Maak vaak een variant hierop (met een olie, honing, garam massala), en eet het dan met couscous, maar deze is minstens zo lekker! :-)\r\n\r\nDe restjes eten we vaak de dag erna op ciabatta met wat zelfgemaakte houmous 😛

  • Marianne Karsten

    29 november 2014 at 12:37 Beantwoorden

    Gisteren gemaakt en vandaag van de leftovers een heerlijke soep gemaakt. Even koken in bouillon en de staafmixer erdoor. Nog wat verse groente erdoor en smullen! Lekkere verantwoorde lunch…. ik kan me ergere dingen voorstellen 🙂

  • Natasja

    11 augustus 2014 at 14:29 Beantwoorden

    Ook heerlijk als basis voor b.v spaghetti/pizza saus of tomatensoep

  • Hanneke

    12 juni 2014 at 10:59 Beantwoorden

    Oh, oeps! Nog een vraag vergeten: je zet twee bakplaten tegelijk in de oven? Gaat dat met de onderste dan wel goed?

    • Pauline

      12 juni 2014 at 20:58 Beantwoorden

      Ja hoor op de heteluchtstand en halverwege draai ik ze even om 🙂

  • Hanneke

    12 juni 2014 at 10:58 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Serveerde je ze op je burger party koud en was dat lekker? Het lijkt me namelijk lastig om telkens warme geroosterde groente in een schaal te hebben staan!

    • Pauline

      12 juni 2014 at 20:59 Beantwoorden

      Ja gewoon koud met een lekkere drizzle Balsamico-azijn erover.

  • Susanne

    10 juni 2014 at 15:51 Beantwoorden

    Heerlijk! Toch vind ik in de pan altijd wat lekkerder. Maar voor zo’n groot gezelschap is dat natuurlijk dievenwerk. Lekker stokbroodje erbij en ik zou heel tevreden zijn!

  • Lies

    10 juni 2014 at 11:17 Beantwoorden

    Mmm.. geroosterde groente is inderdaad lekker. En met 4 bakplaten zit je dan wel goed 😉 (ik moet het helaas doen met een).

    • Pauline

      11 juni 2014 at 11:25 Beantwoorden

      Dat is het voordeel van zelf je keuken uitkiezen 🙂

  • MySimplySpecial

    10 juni 2014 at 09:13 Beantwoorden

    Heerlijk! Vooral geroosterde puntpaprika vind ik erg lekker.

Plaats een reactie