fbpx
Menu

Geroosterde groente uit de oven

Mijn favo groentegerecht is geroosterde groente uit de oven. Naast het feit dat het super easy is, je gooit alles in een schaal en de oven doet de rest, is het ook gewoon heel erg lekker. In de winter rooster ik pompoenen, bieten, wortelen en pastinaak en in de zomer tomaten, courgettes, paprika’s en aubergines.

In de winter kies is meestal voor warme smaken zoals komijn, maple syrup of kardemom en in de zomer is mijn favoriet, knoflookolie met oregano of Provençaalse kruiden. Het is ook handig als je veel eters krijgt omdat deze geroosterde groentjes zowel warm als koud heerlijk zijn. Voor mijn build your own burger party heb ik 4 bakplaten vol gemaakt en die waren binnen een handomdraai op. Ik heb geen hoeveelheden genoemd, omdat dit naar wens is.

Ingrediënten
Aubergine
Courgette
(Punt)paprika
Tomaten
Olijfolie
Knoflook
Oregano
Zeezout

groente uit de oven

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Was de groentes en snij ze vervolgens in dunne plakken. De tomaten kun je het beste halveren. Ik heb een mandoline gebruikt (dat is een grote schaaf) en heb plakjes van ongeveer 3 mm gemaakt. Je kunt het ook gewoon snijden en dit kan zowel in de lengte als in de breedte.

Neem een schaaltje en giet daar wat olijfolie in. Plet 1 of 2 knoflooktenen en voeg deze bij de olie. Voeg tenslotte wat oregano toe of Provençaalse kruiden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de groentes over de plaat.

Bestrijk de groentes met een kwastje met de knoflookolie.

Rooster de groentes in ongeveer 15 minuten gaar. Ze zijn klaar als ze een goudbruin randje krijgen.

Strooi tenslotte nog wat zout over de geroosterde groente uit de oven en maak het af met een lekkere drizzle balsamico-azijn of een beetje citroensap.

Je kunt de geroosterde groente zowel warm als koud eten. Bewaar de groentes tot gebruik in de koelkast.

groente uit de oven

 

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

22 reacties

  • Marian Steenvoorden
    27 december 2017 om 20:04

    Beste Pauline Voor Kerst heb ik het recept van de gegrilde groenten gebruikt. Echt verrukkelijk! Dank je wel. Groeten van Marian

    Beantwoorden
  • Jet Wandel
    15 december 2017 om 14:31

    Dag Pauline, kun je wat meer vertellen over de winterversie? Biet: doe je dat gewoon rauw, of kook je die toch eerst? En qua kruiding? Ik ben nogal onhandig met 'smaak' toevoegen. Ik weet niet goed welke combinaties samengaan...

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 december 2017 om 21:07

    Ook rauw. Er staat een recept op de blog voor geroosterde biet.

    Beantwoorden
  • Eveline
    3 juli 2017 om 12:42

    Wil wel ff vermelden engels is gewoon een voertaal hoor dus ja dus drizzle is heel simpel druppelen

    Beantwoorden
  • mona
    7 juni 2017 om 21:31

    Hi Pauline, Het is vást ergens terug te vinden.. maar je hebt het vaak op je site over een "drizzle". Wát bedoel je daar toch mee ?? :-)

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juni 2017 om 11:02

    Druppelen, een sausje of smaakmaker over het gerecht druppelen (drizzle).

    Beantwoorden
  • Erik
    21 juni 2017 om 12:13

    Ja, jammer hoor, dat onnodige Engels. Het zorgt er vaak voor dat ik afhaak. Het komt op mij altijd een beetje interessantdoenerig over.

    Beantwoorden
  • Sarah Bentein
    19 december 2016 om 00:26

    Ik heb bezoek van 25 man, en zou dit graag als bijgerecht serveren maar kan moeilijk inschatten hoeveel groenten ik moet voorzien.

    Beantwoorden
  • jeannine
    23 april 2016 om 15:44

    wat ik mis::: Hoe heet moet de oven?????????????

    Beantwoorden
  • Annika
    25 april 2016 om 12:18

    200 graden, staat in het recept vermeld hoor!

    Beantwoorden
  • Arne Haak
    19 augustus 2015 om 18:11

    Maak vaak een variant hierop (met een olie, honing, garam massala), en eet het dan met couscous, maar deze is minstens zo lekker! :-)

    De restjes eten we vaak de dag erna op ciabatta met wat zelfgemaakte houmous :P

    Beantwoorden
  • Marianne Karsten
    29 november 2014 om 12:37

    Gisteren gemaakt en vandaag van de leftovers een heerlijke soep gemaakt. Even koken in bouillon en de staafmixer erdoor. Nog wat verse groente erdoor en smullen! Lekkere verantwoorde lunch.... ik kan me ergere dingen voorstellen :)

    Beantwoorden
  • Natasja
    11 augustus 2014 om 14:29

    Ook heerlijk als basis voor b.v spaghetti/pizza saus of tomatensoep

    Beantwoorden
  • Hanneke
    12 juni 2014 om 10:59

    Oh, oeps! Nog een vraag vergeten: je zet twee bakplaten tegelijk in de oven? Gaat dat met de onderste dan wel goed?

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 juni 2014 om 20:58

    Ja hoor op de heteluchtstand en halverwege draai ik ze even om :)

    Beantwoorden
  • Hanneke
    12 juni 2014 om 10:58

    Ziet er heerlijk uit! Serveerde je ze op je burger party koud en was dat lekker? Het lijkt me namelijk lastig om telkens warme geroosterde groente in een schaal te hebben staan!

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 juni 2014 om 20:59

    Ja gewoon koud met een lekkere drizzle Balsamico-azijn erover.

    Beantwoorden
  • Susanne
    10 juni 2014 om 15:51

    Heerlijk! Toch vind ik in de pan altijd wat lekkerder. Maar voor zo'n groot gezelschap is dat natuurlijk dievenwerk. Lekker stokbroodje erbij en ik zou heel tevreden zijn!

    Beantwoorden
  • Lies
    10 juni 2014 om 11:17

    Mmm.. geroosterde groente is inderdaad lekker. En met 4 bakplaten zit je dan wel goed ;) (ik moet het helaas doen met een).

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 juni 2014 om 11:25

    Dat is het voordeel van zelf je keuken uitkiezen :)

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    10 juni 2014 om 09:13

    Heerlijk! Vooral geroosterde puntpaprika vind ik erg lekker.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen