fbpx
Menu

The Basics #9 Vlees bereiden

Als je alle lessen hebt gevolgd, kun je nu een aardig potje koken. In deze les ga ik het hebben over vlees bereiden. Je kunt vlees op verschillende manier klaar maken, dat hangt natuurlijk af van het soort vlees dat je gebruikt. Een bal gehakt kun je beter niet in de oven roosteren en een biefstukje kun je beter niet stoven. Om je een beetje op weg te helpen geef ik je nu een aantal tips over vlees bakken.

Wit vlees of gevogelte zoals kip en kalkoen

Bakken
Een kipfiletje kun je heel goed bakken in de pan.  Verhit wat boter of olijfolie in de pan. Breng je kipfilet op smaak met peper en zout en of andere specerijen en bak hem rondom aan. Zet het vuur vervolgens wat lager en bak de kipfilet in ongeveer 8 minuten gaar. Let er op dat je kipfilet goed gaar is, je kunt dit zien aan de sappen van het vlees, dit moet helder van kleur zijn. De binnenkant van de kipfilet moet wit zijn en niet rosé, let daar goed op.

In de oven
Hele kippen, drumsticks en kippenbouten zijn erg lekker als je deze in de oven roostert. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng de kipfilet op smaak met een marinade (een mengsel van olijfolie en specerijen). Verdeel wat olijfolie over een braadslee en leg de kip in de schaal. Bak de kip nu helemaal gaar, drumsticks zijn in ongeveer 30 minuten gaar, een boutje doet er iets langer over en voor een hele kip trek je al gauw een uur uit. Doe weer de check met de vleessappen om te kijken of hij echt goed gaar is.

Stoven
Kip en kalkoen kun je prima verwerken in een stoofpot, alleen dan wel in een snelle stoofpot. Het is niet lekker om een kipfilet 2 uur lang te laten stoven, daar wordt hij alleen maar droog van. Dus voor een snel stoofpotje dat maximaal een half uurtje op het vuur staat is kipfilet of kalkoen heel geschikt.

Grillen
Kip leent zich uitstekend om te grillen, het is ook heerlijk in een salade. Laat een grillpan goed heet worden. Breng de kipfilet op smaak met specerijen en verdeel wat olijfolie over de filet. Leg de filets vervolgens in de grillpan en grill ze in ongeveer 4 minuten per kant op een middel hoog vuur goudbruin.

vlees braden in de oven

Rood vlees zoals rund, varken, lam en wild

Bakken
Rood vlees kan je heel goed bakken in de pan. Alleen wordt rood vlees meestal niet doorbakken maar rosé of rare geserveerd. Een biefstuk eet men vaak medium of medium rare, maar varkensvlees wordt eigenlijk alleen rosé gegeten. Deze manier van bakken vergt een andere aanpak. Verhit boter en olijfolie in een pan en laat dit goed heet worden. De olie kan deze temperatuur goed aan en de boter zorgt voor een mooi bruin kleurtje. Breng je vlees op smaak met peper en zout en bak het rondom aan in de pan. De buitenkant schroeit nu snel dicht en krijgt een lekker bruin randje, terwijl de binnenkant van het vlees nog rosé is. Zet het vuur vervolgens lager. Na 5 minuten is je vlees nog rauw van binnen. Als je op het vlees drukt en het makkelijk terugveert, dan is het van binnen nog rauw, hoe steviger het vlees, des te meer doorbakken het is. Een medium biefstukje bak je in ongeveer 4 minuten per kant, maar dit hangt ook weer van af de dikte van je vlees. Laat het vlees vervolgens 10 minuten rusten onder aluminium folie, zo blijven de sappen behouden en snijd het dan aan.

In de oven
Grote stukken vlees zoals hele lamsracks, rosbief of buikspek kan je heel goed in de oven roosteren. Belangrijk is daarbij dat je een kernthermometer gebruikt. In principe geldt hier hoe lager de temperatuur, hoe langer het duurt en hoe malser het vlees. Maak een lekkere marinade van olijfolie en kruiden en specerijen. Wrijf je vlees hier mee in en laat het minimaal een uur marineren. Leg het vlees in een braadslee en steek de kernthermometer er in. Zet de oven op 160 – 180 graden en bak het vlees af totdat de thermometer de juiste temperatuur aangeeft. Laat het vlees vervolgens 10 minuten rusten onder aluminium folie en snijd het dan aan.

Onderstaande kerntemperaturen kan je aanhouden:

  • 50 graden rare
  • 55 graden medium rare
  • 60 graden medium
  • 65 graden medium well
  • 70 graden well done
  • 75 graden doorbakken en een veilige temperatuur voor kip

Stoven
Rood vlees kan je goed gebruiken in stoofpotjes. Let er dan wel op dat je vlees neemt met veel vet. Biefstuk kun je bijvoorbeeld niet stoven, maar sukade of riblappen daarentegen weer des te meer. Hoe meer doorregen het vlees (met vet) hoe beter.

vlees bereiden

Volgende week is de laatste les van de kookcursus en dan gaan we op de zoete tour.

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

5 reacties

  • Dita
    8 maart 2014 om 16:44

    Wat een handige tips!

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    8 maart 2014 om 16:38

    Wat een fijn overzicht weer!

    Beantwoorden
  • Petra
    8 maart 2014 om 14:41

    Handige tips weer...leuk!

    Beantwoorden
  • Annika
    7 maart 2014 om 11:25

    Super handig deze kooklessen! Helemaal voor zo'n niet keukenprinses als ik ben ;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 maart 2014 om 14:34

    Ja fijn he?

    Beantwoorden

Reactie plaatsen