fbpx
Menu

Tomaten Tarte Tatin

Een omgekeerde taart, het liefste eet ik hem zoet, met appel of peer en een bol ijs erbij. Maar een hartige tomaten tarte tatin leek mij ook wel eens leuk om uit te proberen. In de supermarkt koop ik vaak een bakje met gekleurde tomaatjes, ik vind ze erg lekker en ze zien er ook leuk uit. Voor deze tarte tatin heb ik deze tomaatjes ook gebruikt. Staat best gezellig he? Ik denk dat het ook lekker is om er daarna wat geitenkaas of feta over te verkruimelen.

Ik at de tarte tatin als lunch met een frisse salade er bij, maar je kunt hem ook als hapje bij de borrel eten. Hij is zowel koud als warm lekker, hoewel mijn voorkeur naar warm gaat. Let er wel op dat je pan ovenbestendig is, want niet alle pannen zijn dat en de geur van verbrand plastic wil je niet in je keuken. Giet het mengsel anders over in een ovenschaal voordat je het bladerdeeg er overheen drapeert.

tomaten tarte tatin

Ingrediënten voor 4 personen
350 gr cherry tomaten
2 tl suiker
1 el Balsamico azijn
Snuf zout
4 plakjes bladerdeeg
1 eigeel

Materialen
Ovenbestendige pan of
Ovenschaal (20 cm)

Bereidingswijze
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Laat het bladerdeeg in de tussentijd ontdooien.

Was de tomaatjes en dep ze iets droog.

Zet de pan op een zacht een vuur en voeg de suiker, het zout en de Balsamico azijn toe. Laat de suiker oplossen in de azijn.

Voeg de tomaatjes toe en laat ze op een laag vuur in ongeveer 15 minuten zacht worden.

Neem de plakjes bladerdeeg, leg ze een beetje over elkaar heen en rol er een egale lap van met een deegroller.

Haal de pan van het vuur en drapeer het bladerdeeg over de tomaatjes. Druk de zijkanten van het deeg iets naar binnen.

Klop het eigeel los en bestrijk de bovenkant van het deeg met het eitje.

Zet de pan in de oven en bak de tarte tatin in ongeveer 20 minuten goudbruin. Als het tussentijds te donker wordt, dekt je het deeg af met een velletje aluminium folie.

Haal de pan uit de oven en laat het iets afkoelen. Leg een bord omgekeerd op de pan en draai de Tarte Tatin voorzichtig om.

Serveer de Tomaten Tarte Tatin met een frisse salade.

tarte tatin van tomaat

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

  • Dianne
    21 juni 2018 om 17:45

    Wat ik doe als het te nat is: langer en op hoger vuur door bakken. Door hitte verdampt het vocht. Je moet er wel bij blijven voor het geval het te hard gaat. Geduld is hierbij het toverwoord. En gaatjes in het deeg.

    Beantwoorden
  • Cynthia
    20 november 2015 om 11:34

    Gewoon wat gaatjes prikken in het bladerdeeg zodat het meeste vocht kan verdampen waardoor het taartje er niet zompig uitkomt ?

    Beantwoorden
  • Agnes
    25 juli 2015 om 12:38

    Staat af te koelen! Hij ziet er geweldig uit!! Ik heb de bodem met melk gekwast ipv het eigeel, is ook mooi goudbruin geworden!

    Beantwoorden
  • Wanne
    15 april 2014 om 08:56

    Om te voor komen dat de taart te nat wordt kun je op de tomatEn twee witte boterhammen besmeerd met pesto in blokjes gesneden leggen en daarover heen het blader deeg leggen Dit neemt het vocht voor je op. EEn maal uit de oven wat geraspte parmazan erover. Heerlijk

    Beantwoorden
  • Marijke
    25 maart 2014 om 12:56

    Heb uitgelekte spinazie en geitenkaas toegevoegd. Werd bij mij ook behoorlijk nat. Heb het uiteindelijk wel 40min in oven behad. Misschien de tomaten te lang laten sudderen? Het was ondertussen een vloeibare substantie geworden, niet kleverig meer.. wel lekker overigens.

    Beantwoorden
  • nicole
    23 maart 2014 om 09:14

    Ook erg lekker met krieltjes erbij!

    Beantwoorden
  • Marije
    22 maart 2014 om 20:20

    Nu zelf uitgeprobeerd. Bij mij is het erg nat geworden. Het deeg is daardoor ook heel kleverig gebleven. Heb je tips? De smaak was wel oké, trouwens!

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 maart 2014 om 10:50

    Oh wat zonde, heb je wel kleine tomaatjes gebruikt?

    Beantwoorden
  • Marije
    24 maart 2014 om 17:02

    Ik heb wel kleine tomaatjes gebruikt. Volgende keer misschien een beschuitje erover kruimelen.

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 maart 2014 om 10:01

    Dat zou je kunnen proberen, bij mij zorgde de balsamico en de suiker voor een stroperige substantie waardoor het niet nat werd.

    Beantwoorden
  • Maura - YLT
    24 maart 2014 om 12:37

    Ik heb laatst ook zo'n taart gemaakt, bij mij wassie ook wat nattig geworden. Ik had gelezen dat je wat paneermeel erover heen kan strooien, zodat het vocht van de tomaten wordt opgenomen... Geen idee of het werkt. Ik vond het nattige alleen niet erg, werd het lekker smeuïg van haha

    Beantwoorden
  • Susanne
    22 maart 2014 om 19:42

    Wat onwijs lekker! Nooit van gehoord eigenlijk terwijl je allerlei tarte tatins hebt. Ga ik aan mijn tomaten-verslaafde moeder laten zien!

    Beantwoorden
  • ZONDERZOOI
    22 maart 2014 om 15:31

    Wat een grappig recept, heb het net uitgeprobeerd maar dan zelf deeg gemaakt in plaats van bladerdeeg. Lekker!

    Beantwoorden
  • Anniek
    22 maart 2014 om 15:21

    Wow, apart zo'n taart zeg! De zoete versie kende ik al wel, maar dit lijkt me ook erg lekker. Eigenlijk een beetje hetzelfde als gevulde bladerdeeghapjes, alleen dan nu in de vorm van tarte tartin, leuk!

    Beantwoorden
  • Marjolein
    22 maart 2014 om 10:53

    Ben benieuwd! Smaakt het zoet, met de snoeptomaatjes en suiker? Verbrokkelde geitenkaas of feta lijkt me inderdaad een goede combi!

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 maart 2014 om 14:06

    Het is zoet en zuur tegelijk!

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    22 maart 2014 om 10:01

    Lijkt me lekker!

    Beantwoorden
  • Dita
    22 maart 2014 om 09:48

    Dit ziet er heerlijk uit!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen