Tarte tatin peren
Zin om iets te bakken? Maak dan eens een tarte tatin, een omgekeerde taart. Deze tarte tatin peren maak je met een gezouten karamel en een zelfgemaakt deeg. Een echte tarte tatin maak je met een pate Sucré, het heeft naar verhouding heel veel suiker in het deeg waardoor het lekker knapperig uit de oven komt. Heb je geen zin om zelf het deeg te maken? Dan kun je deze tarte tatin peren ook maken met bladerdeeg. Dat is niet helemaal hoe het hoort, maar ook heel lekker en je bent net iets sneller klaar! Serveer dit tarte tatin recept met een chocoladesaus, die nog iets lekkerder wordt als je er een heel klein beetje zout in doet! Probeer zelf maar!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 6-8 st.
- 250 gr bloem
- 200 gr roomboter (+ 1 el roomboter voor chocoladesaus)
- 100 gr suiker
- 100 gr bruine basterdsuiker
- 4 peren
- 1 takje tijm
- 100 gr chocolade
- 2 eieren (maat M)
- 1 tl zeezout
Materiaal
- Koekenpan die in de oven kan, of een dichte taartvorm (geen springvorm dus) van 24-25cm doorsnede
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voorop 220 graden (electrisch), 200 graden (hetelucht). Schil de peren, haal het klokhuis er uit en snijd ze in kwarten.
Maak het deeg in een keukenmachine of kneed met de hand. Kneed de 100 gram boter met de kristalsuiker, een snufje zout en de blaadjes van het takje tijm samen met de bloem tot 1 geheel. Meng als laatste de eieren er door. Vorm het deeg tot een bal. Duw de bal plat, bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van 28 cm doorsnede. Leg tot gebruik in de koelkast.
Maak de gezouten karamel door de bruine basterdsuiker met 100 gram boter in een pan met dikke bodem op laag vuur te laten smelten. Breng aan de kook tot er een goudbruine karamelsaus ontstaat. Voeg het zeezout toe en roer goed door. Wanneer de karamelsaus gaat borrelen is het klaar.
Schenk de karamelsaus in de tarte tatin vorm (of in de pan die in de oven kan). Leg de peren met de bolle kant naar beneden in de karamelsaus. Leg het uitgerolde deeg op de peren en druk langs de zijkant goed aan. Zet de perentaart in de oven en bak 25 minuten tot het deeg goudbruin is.
Maak ondertussen de chocoladesaus. Verhit boter en chocolade au bain marie (in een kom op een pan waarin je een laagje water hebt gedaan) tot er een mooie gladde saus ontstaat. Draai het vuur uit en voeg een heel klein beetje zout toe. Zo wordt de chocoladesaus extra lekker!
Haal de tarte tatin peren uit de oven en laat 7-10 minuten afkoelen. Leg een plank of deksel op de taartvorm en draai hem dan voorzichtig om (let op de karamel is heet en kan er uit lopen). Leg de tarte tatin op een een bord en drizzle de chocoladesaus er over.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in