Uien tarte tatin
Een tarte tatin is een omgekeerde taart. Deze uien tarte tatin is het hartige antwoord op de vele zoete versies die al online staan. Zoals deze peren tarte tatin of deze klassieker met appel. In plaats van appels of peren gebruiken we rode uien. De uien bak je langzaam aan in wat boter. Dit zorgt ervoor dat de uien karameliseren en geeft een zoetige smaak aan de ui. Voor een kruidige touch voegen we tijm toe en de Gruyère zorgt voor een pittige kick.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten
- 100 gr roomboter
- 750 gr rode uien (in dikke ringen)
- Zout
- 10 takjes tijm (blaadjes gerist)
- 1 glas droge vermout
- 250 gr Gruyère (geraspt )
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 100 ml melk
- 2 el mosterd
- 1 ei
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Smelt de helft van de boter in een tarte-tatinvorm of in een pan en bak hierin de uienringen met flink wat zout en tijm 20 minuten op zacht vuur, of tot de uienringen mooi zacht en gekaramelliseerd zijn. Giet de vermout bij de uien en laat zachtjes nog 15 minuten stoven. Ik heb zelf een flinke scheut Balsamico azijn i.p.v. vermout gebruikt, ook erg lekker.
Kneed 150 gram kaas, met het bakmeel, de melk, de mosterd en het ei tot een compacte deegbal en laat het even rusten. Meng de rest van de gruyère door de uien. Schep als je een pan hebt gebruikt het uienmengsel in een ovenschaal.
Rol de deegbal uit tot een lap en druk die goed op de uien. Zet de vorm of schaal in het midden van de oven. Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 170 graden Celsius en bak nog eens 15 minuten, of tot het deeg gaar en mooi bruin is.
Haal de uien tarte tatin uit de oven en laat iets afkoelen voor je hem stort en in punten snijdt. Lekker met een kleine salade.
Bron: Lekker Miljuschka
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in