Hartige oliebollen met cheddar en jalapeño
Wie zegt dat een oliebol altijd zoet moeten zijn? Deze hartige oliebollen met cheddar en jalapeño zijn perfect voor een borrel of als originele snack tijdens Oud en Nieuw. Het idee is simpel, maar de smaak is groots: cheddar voor een romige twist, jalapeños voor een beetje pit en bosui om het helemaal af te maken. Perfect naast een glas bubbels of een koud biertje.
Hartige oliebollen voor Oud & Nieuw
Voor dit recept gebruiken we een klassiek oliebollenbeslag, maar dan met een hartige twist. Het beslag moet even rijzen, dus neem er de tijd voor. Maar geloof ons: het is die extra moeite echt zo waard! De combinatie van de knapperige buitenkant en de zachte, smaakvolle binnenkant maakt deze hartige oliebollen onweerstaanbaar lekker.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 20-25 st.
- 500 gr bloem
- 500 ml melk
- 10 gr gedroogde gist
- 1 el suiker
- 150 gr cheddar
- 50 gr jalapeños
- 2 st. bosui
- Zonnebloemolie om in te bakken
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauwwarm wordt. Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen, is de gist actief en kan je deze gebruiken.
Doe de bloem met een snuf zout in een grote kom. Voeg al kloppend met een mixer het ei en het melk-gistmengsel met de bloem. Mix niet te lang; zodra het een egaal beslag is geworden, is het klaar.
Snijd de cheddar in kleine blokjes, de bosui in ringetjes en de jalapeños in stukjes. Spatel dit voorzichtig door het beslag. Dek de kom af met een natte theedoek, en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is.
Verhit de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 180 graden.
Roer het beslag een keer of 5 door met een spatel, zodat de ergste lucht eruit gaat. Doe dit wel met beleid, want je mengsel moet natuurlijk wel luchtig blijven.
Schep met een kleine ijsboltang bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang opnieuw nat met water. Zo glijdt het beslag makkelijk van de tang, en krijg je mooie ronde bollen. Keer ze na een paar minuten bakken om.
De hartige oliebollen zijn klaar als ze goudbruin zijn; dat is na een minuut of 4-5. Laat ze uitlekken en afkoelen op een keukenpapiertje.
Serveer meteen. Of warm ze later van tevoren even opnieuw op in een voorverwarmde oven.
Variatietips
- Extra pit: Voeg wat chilivlokken toe aan het beslag voor een extra pittige kick.
- Andere kaas: Probeer ook eens geraspte Parmezaanse kaas of blokjes oude kaas in plaats van cheddar.
- Liever minder pittig? Gebruik fijngehakte rode paprika in plaats van jalapeños voor een zachtere, zoete smaak.
- Saus erbij: Serveer de oliebollen met een romige avocadodip of een frisse yoghurtsaus met knoflook en kruiden.
Bewaartip
Deze oliebollen zijn het lekkerst als je ze direct serveert, maar je kunt ze ook afgedekt op kamertemperatuur bewaren. Warm ze vlak voor het serveren even op in een voorverwarmde oven op 180 graden. Zo worden ze weer heerlijk knapperig aan de buitenkant.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in