fbpx
Menu

Groene salade met muntdressing

In Franse bistro’s staat de groene salade steevast op de kaart. In Frankrijk bestel je de bijgerechten vaak los naast je hoofdgerecht. Dus je frietjes, groente en salade zitten niet standaard bij het hoofdgerecht inbegrepen zoals we in Nederland in de eetcafés gewend zijn. Tenzij er steak frites op de kaart staat, dan weer wel. Die groene salade is dus een echte Franse klassieker. Vaak aangemaakt met een simpele vinaigrette van olie, azijn, mosterd, een sjalotje en wat peper en zout. Een van de eerste dressings die ik leerde op de hotelschool. Simpel maar lekker. Ik geef deze klassieker graag mijn eigen twist en voeg een romige muntdressing toe.

Ik kon het niet laten

Naast de muntdressing op basis van mayonaise en zure room, kon ik het niet laten om de salade wat meer aan te kleden. Ik blijf dan toch weer die eigenwijze Hollander die aan het recept moet sleutelen. Deze salade heeft dus niks meer weg van de klassieke Franse, maar lekker is hij wel. Naast komkommer, avocado, olijven en verse kruiden voeg ik feta toe. Team fromage wil altijd iets van kaas in haar salade. Dat maakt het voor mij extra lekker. Maakt trouwens niet uit wat voor kaas, Parmezaan, oude kaas, burrata, feta, geitenkaas, blauwe kaas, ik vind het allemaal lekker.

En wat eet je hier dan bij?

Alles kan! Echt! Deze salade is heerlijk naast een Marokkaanse couscous met merguez, maar volstaat ook prima naast een lekker visje uit oven, bij de mosselen of bij een gegrild kippetje. Je zou hem ook als lunch kunnen eten, met een lekker stuk getoast desembrood met boter. Geniet ervan. En sla hem op in je favorieten, dan heb je altijd een lekkere basissalade bij de hand.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 75 gr eikenblad melange
  • 2 kropjes baby Romaine
  • 2 avocado's
  • 100 gr groene olijven
  • 1 komkommer
  • 2 st. lente ui
  • 75 gr feta
  • Handje verse peterselie
  • Paar takjes verse munt

Dressing

  • 2 el zure room
  • 1 el mayonaise
  • Sap van een halve citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes verse munt
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Haal de blaadjes van de mini romaines los. Was deze goed. Meng dit door de eikenblad melange. Verdeel over een serveerschaal.

     

  2. Snijd met een kaasschaaf dunne linten van de komkommer en de avocado’s. Snijd de lente uitjes in ringen en hak de peterselie en munt fijn en verkruimel de feta. Verdeel alles over de groene salade.

     

  3. Meng de zure room met de mayonaise en het citroensap. Hak de kruiden en knoflook fijn en voeg dit toe. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

    Drizzle de muntdressing over de groene salade.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

Reactie plaatsen