Menu

Ananas tarte tatin

Whoohoo een tarte tatin, die zijn zo lekker. En vandaag een recept voor een ananas tarte tatin. Toen ik de ananas aan het snijden was stond 10 tellen nadat ik het mes in de ananas had gezet onze hond al naast me. Die is sowieso niet uit de keuken weg te slaan wanneer ik aan het koken ben. Kobus (de hond) is gek op fruit. In alle vormen maar ananas? Daar wordt ie wel heel enthousiast van. En Kobus is niet de enige. Wanneer je van zoet bent (zoals de rest van ons huishouden) dan is deze ananas tarte tatin jouw ding!

Gemakkelijk recept!

Eigenlijk is het maken van een ananas tarte tatin helemaal niet zo lastig. Je kunt best lastig doen over het maken van de karamel. Die methode gebruik ik voor dit recept niet. Daarmee is het veel gemakkelijker om te maken, je krijgt alleen niet die hele mooie bruine karamel laag over het fruit. Maar lekker blijft het wel. Daarmee is gelijk het laatste onderdeel van de tarte tatin maken het meest lastige punt en dat is dat ding omkeren terwijl hij gloeiend heet is. 

Fantastische tarte tatin omkeer methode

Ik ontdekte een fantastische methode. Gebruik de deksel van een pan, mijn deksel heeft een greepje wat je in kunt klappen (van Ikea) en die is dus helemaal plat. Theedoek om de tarte tatin vorm, deksel er bovenop en omdraaien. Met een bord werkt het lang zo flexibel niet, nou ja bij mij niet. Over de vorm waar je de ananas tarte tatin in maakt moet je ook even van te voren nadenken. Het moet in een dichte vorm. Daarmee bedoel ik geen springvorm. De vorm moet ook op vuur kunnen. Ik heb als foodie natuurlijk een tarte tatin vorm, maar het kan dus ook in een pan. De pan moet wel in de oven kunnen! 

6-8 stukjes

Ingrediënten

 • 100 + 50 gr roomboter
 • 100 + 50 gr suiker
 • 250 gr bloem
 • 2 eieren
 • 1 ananas
 • 1 snufje zout

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden (electrisch) of 180 graden (hetelucht). 

 2. Doe alle ingrediënten voor het deeg zonder de eieren in een keukenmachine. Meng daarna de eieren er één voor één door. Vorm een bal, omwikkel met huishoudfolie en laat 20 minuten in de koelkast rusten. 

 3. Snijd de ananas in stukken. Het beste kun je wel het hart (harde gedeelte van de ananas) eruit snijden, ik was dat in mijn enthousiasme vergeten.  Smelt de boter in een taartvorm of pan van ca 24cm. De pan moet de oven in kunnen. Strooi de suiker in de vorm. Leg de stukken ananas er bovenop en bak 5 minuten.

 4. Rol het deeg uit in een cirkel van 28cm. Leg het deeg bovenop de ananas en stop rondom de randen in, als bij het opmaken van je bed. Zet dan voor 25 minuten in de oven totdat het deeg goudbruin is. 

 5. Haal de ananas tarte tatin uit de oven, laat 3 minuten staan. Keer met behulp van een bord of dus een deksel (zie tekst hierboven) om. Verwijder de vorm. Serveer eventueel met ijs of zure room. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

4 reacties

 • Annika
  9 juli 2019 om 11:43

  Je kunt het proberen, maar ik heb er zelf geen ervaring mee om het op die manier te doen.

 • Erik
  1 juli 2019 om 14:44

  Hi Pauline, waarom zou je niet de ananas eerst gewoon in een pan kunnen bakken en deze vervolgens overgieten in een quiche schaal oid? Dan doe je daarna het deeg er over heen? Dit voor wanneer je geen pan hebt die ook in de oven kan bijvoorbeeld.

 • Pauline
  1 juli 2019 om 11:51

  Oeps 2 is voldoende :)

 • Truus
  28 juni 2019 om 08:20

  Ziet er heerlijk uit. Maarre... moeten er 2 eieren in, of 2 x 2 eieren :-) ?

Reactie plaatsen