Tomatenchutney

Tomatenchutney

Tomatenchutney is een superlekkere smaakmaker die je in een handomdraai zelf maakt en altijd in huis wil hebben. Het zoet van de rozijnen, het pittige van de rode peper en het frisse van de appelazijn maken dit tot een veelzijdige saus die bij ontzettend veel gerechten past – bijvoorbeeld bij Mexicaanse empanada’s. Maar ook superlekker bij een kaasplankje, een lekker broodje met gegrild vlees of gewoon als dip voor je favoriete snacks.

Tomatenchutney: hier smaakt 't lekker bij

Deze tomatenchutney is perfect naast een blokje oude kaas of geitenkaas, of smeer het eens op een geroosterde boterham met een plakje ham of kip. Ook een goed idee is om ’t als saus op een hamburger te smeren. Echt een alleskunner!

Empanada kip
Empanada recept

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor een flinke pot

  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 3 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 1 appel
  • 150 gr blanke rozijnen
  • 125 gr suiker
  • 1,5 dl appelazijn
  • 0,5 tl zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Snijd de ui fijn, en de appel in stukjes. Doe de tomaten (uit blik), uien, appel en azijn in een pan met dikke bodem en laat 20 minuten op laag vuur zachtjes koken.

  2. Hak ondertussen in het hakmolentje van de staafmixer gember, rode peper (eventueel eerst zaadlijst verwijderd) en knoflook fijn.

  3. Voeg het gember-mengsel aan de tomaten toe. Doe de suiker, rozijnen en zout in de pan. Roer alles goed door tot dat de suiker is opgelost. Laat dan nog eens 10 minuten op laag vuur pruttelen.

  4. Schep de tomatenchutney in een gesteriliseerde pot en bewaar in de koelkast. Zie ook de bewaartip hieronder.

Variatietips

Voeg gerust nog extra specerijen toe, zoals een snufje komijn of korianderpoeder voor een warme smaak. Wil je het zoeter maken? Voeg wat dadels of meer rozijnen toe. Voor de liefhebbers van pittig: een extra chilipeper doet wonderen!

Bewaartip

Als je de chutney in een gesteriliseerde weckpot doet, blijft -ie in de koelkast zeker zes maanden goed, misschien zelfs langer. Perfect om altijd op voorraad te hebben om wat lekkers mee te maken.

Empanada recept
Empanada recept

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in