Menu

Stoofvlees met rode wijn

Hoera, de lente is in zicht. Dat betekent dat de periode van stoofvlees, stamppot en stevige soepen voorbij is. In de winter heb je gewoon heel erg behoefte aan vullende maaltijden. Dit recept voor stoofvlees met rund maakte ik al een tijdje geleden op een koude winterse dag. Het is een makkelijk recept en ideaal als je meerder eters krijgt. Ik maakte het stoofvlees al de avond van te voren, dan trekken de smaken er nog lekkerder in.

Ik heb rode wijn gebruikt in het recept, je zou dit eventueel ook kunnen vervangen door een donker bier. De alcohol verdampt volledig vanwege de lange bereidingstijd van het stoofvlees. Serveer het stoofpotje met een lekkere aardappelpuree.

Zo en laat nu de lente maar komen.

Ingrediënten voor 4 personen
750 gr runder lappen
2 uien in 1/2 ringen
2 tenen knoflook gehakt
200 gr kastanje champignons in plakjes
1/2 winterwortel in halve plakjes
2 el bloem
0,3 ltr runder bouillon
0,2 ltr rode wijn
2 blaadjes laurier
2 kruidnagels
Peper en zout
Klontje boter

Zo maak je het
Snij de runderlappen in blokjes van ongeveer 3 cm en braad ze rondom aan in de boter. Als het vlees bruin is, haal je het uit de pan.

Fruit de ui en de knoflook aan in het braadvocht. Voeg de champignons toe en bak deze mee.

Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit mee. Laat de bloem even zachtjes garen.

Voeg de rode wijn en de bouillon toe en laat de saus een beetje inkoken.

Doe het vlees terug in de pan en voeg de winterwortel, de laurier en de kruidnagelen bij het vlees.

Laat het stoofvlees gedurende 2 1/2 uur zachtjes stoven op een laag vuurtje.

Verwijder de laurier en de kruidnagel voor het serveren.

Serveer met aardappelpuree.

Stoofvlees met rode wijn

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

34 reacties

  • Anna de Vries
    31 januari 2019 om 15:44

    Zou het kunnen om het vanavond te bereiden en zaterdagavond op te eten ( en te bewaren in de koelkast?)

  • Annika
    24 januari 2019 om 13:07

    Haha dat is toevallig! :)

  • Erwin
    23 januari 2019 om 23:59

    Dit recept was haast hetzelfde op NPOradio1 in programma 1op1, waar Dries Roelvink het oplas op maandag 21 januari 2019.

  • Annika
    6 december 2018 om 16:12

    Ja en zachtjes sudderen.

  • Rebecca
    6 december 2018 om 14:49

    Moet de deksel op de pan die 2,5 uur??

  • Pauline
    30 oktober 2017 om 16:56

    Daar heb ik geen ervaring mee, maar je kunt het proberen.

  • karin lammers
    26 oktober 2017 om 23:04

    kan je ook donder abdijbier en rode port samen toevoegen aan het stoofvlees

  • Pauline
    27 december 2016 om 23:36

    Met bier is ook altijd lekker.

  • Hieronique
    24 december 2016 om 22:12

    Goed recept gemaakt met bier ipv wijn maar dat mag de pret niet drukken. Vlees was verbijsterend snel gaar binnen 1,5 uur

  • Myriam
    26 oktober 2016 om 01:09

    Die champignons mee voor anderhalf uur of langer in de pot?

  • Bianca Krabbenborg
    25 oktober 2016 om 21:03

    Heerlijk, deze heb ik zondag gemaakt. Alleen zonder de champignons (daar houdt zoonlief niet van) en ik heb er een paar eetlepels appelstroop ingedaan.

  • Ronald
    12 juni 2016 om 00:49

    Ik ga deze zeker eens proberen, maar waar blijft een recept voor echte carbonade flamande (rundvlees in bier gestoofd)? Ik heb 1 jaar in Brussel gewerkt en daar in verschillende restaurants dit gegeten. Thuis zelf maken (en net zo lekker krijgen) is nog niet zo eenvoudig (maar mijn laatste poging was al best redelijk)

    Wil je het zelf eerst eens proeven zoals het bedoeld is, ga bv eten in Fin de Siecle in Brussel.

  • Sabine
    13 januari 2016 om 20:52

    Wat een superrecept, met een plakje kruidkoek erbij helemaal af. Fijn ook om zo de restjes rode wijn op te maken?.
    Op het -ditmakenwevaker-lijstje!

  • Gert-Jan
    19 november 2015 om 15:55

    probeer het eens zo

    snijd het vlees in stukken als beschreven doe deze in een kom
    snijd de ui niet te fijn snijd de wortel kleine blokjes of schijfjes
    pel de knoflook en plet deze.(voeg eventueel kruiden zoals laurier rozemarijn tijm enz. naar smaak toe}

    voeg dit bij het vlees en voeg voldoende wijn toe om alles te bedekken (bij 1,5 kg vlees is dit een fles)

    laat dit minimaal 2,5 uur marineren op een koele plaats

    daarna alles in een braadpan doen en de champignons in kwarten snijden en toevoegen (ik voeg ook een stuk of 5 trostomaten in achten toe) langzaam aan de kook brengen ongeveer een half uur zachtjes laten koken
    dan nog minimaal 2 uur op laag vuur kleine pit laten sudderen
    (het laatste half uur een paar plakjes peperkoek toevoegen voor de binding en de smaak)

    je hoeft het vlees niet aan te braden, mag wel natuurlijk

  • Desiree
    23 januari 2015 om 12:42

    Is het belangrijk dat er een deksel op je stoofpan hebt?

  • Pauline
    17 december 2014 om 13:36

    Misschien is het te hard gegaan. Of het ligt aan de kwaliteit van het vlees. Hoe meer vet aan het vlees, hoe zachter het wordt.

  • Chanti
    17 december 2014 om 09:10

    Dit gerecht gister gemaakt.. De smaak was echt heerlijk, maar het vlees bleef wat hard. Ik heb het 3 uur laten stoven, waar kan het misgegaan zijn?

    Ik wil dit heerlijke gerecht graag met kerst maken, maar dan wel zodat het vlees uit elkaar valt. Iemand tips :)

  • Roos
    20 november 2014 om 08:31

    Lijkt me lekker! Ga ik binnenkort proberen!

  • miranda
    9 november 2014 om 20:53

    Wat een heerlijk gerecht!

  • Pauline
    3 november 2014 om 20:35

    Wat leuk, thanks! En je kunt ze gerust weglaten. Of idd vervangen door courgette.

  • Mariëlle
    3 november 2014 om 19:37

    Beste Pauline,
    Wat een super leuke site heb je, ik kan er veel inspiratie uithalen!
    Zelf houd ik niet van champignons, waarmee kan ik deze het beste vervangen?? Zelf dacht ik aan een courgette??

    Groetjes! :)

  • de Haan
    19 oktober 2014 om 12:59

    Wel erg weinig vlees lijkt mij, ik gebruik meestal een kilo voor 2 personen.

  • arnold
    6 april 2014 om 13:26

    Erg lekker stoofvlees, vonden de kinderen ook! Zout en peper later toegevoegd, staat wel bij de ingredienten maar niet waar toe te voegen. Smaak van rode wijn is onherkenbaar anders en heerlijk.

  • Pauline
    3 maart 2014 om 11:35

    Wat leuk, daar doe ik het voor!

  • Linda
    2 maart 2014 om 16:54

    Afgelopen vrijdag de bitterkoekjesparfait gemaakt en vandaag het stoofvlees. Allebei erg lekker! Ik ben fan van je site. Heb een tijdje niet veel gekookt maar jouw site heeft me weer helemaal enthousiast gemaakt! Ga zeker nog meer recepten proberen (oa de banoffi pie en de lemon cake) Bedankt voor de inspiratie!

  • Pauline
    2 maart 2014 om 15:16

    Waarschijnlijk wel :) Nee grapje, ik denk dat het best lekker is om een stokje mee te laten trekken.

  • Koen
    1 maart 2014 om 15:39

    Ik ben geinspireerd ... van bestel.online.nl naar paulineskeuken.nl !
    was begonnen met plukbrood (lekker biertje erbij) en daarna de gevulde paprika's, moet tenslotte opbouwen :) inmiddels aan het stoofvlees met rode wijn. geeft me een voldaan gevoel, beleef er plezier aan en het smaakt (lees: vanuit het voorproeven, gerecht nog niet klaar) nog goed ook. wat wil je nog meer..
    stoofvlees staat nu zo'n uurtje op en bedenk zojuist dat ik nog kaneelstokjes heb liggen.. zou dat wat zijn in combinatie met dit gerecht, deze samenstelling? groet Koen

  • Mirjam
    4 februari 2014 om 21:17

    Jammie! Ben dol op stoofvlees (en hou praktisch niet van stamppot!) maar dan wel met bier ipv wijn. Hou niet van de smaak van wijn. Ga hem zeker maken!

  • Nicole
    4 februari 2014 om 17:59

    Niet echt een super vleeseter maar dit lijkt me heerlijk met de saus.

  • Pauline
    20 oktober 2013 om 21:48

    Wat leuk, dank je wel!

  • Nicole Ridders
    20 oktober 2013 om 21:28

    Heerlijk stoofpotje. Supermals vlees. Lekker 3 uur laten sudderen. Wordt zeker nog vaker herhaald. Ik heb pas jouw blog ontdekt (via www.welke.nl). Ben al superfan van al jouw recepten en mooie, duidelijke foto's. gr. Nicole

  • Kim
    22 februari 2013 om 10:38

    Jum!

  • Pauline
    19 februari 2013 om 19:05

    Jaa dat heb ik ook, ben ook geen enorme vlees eter ;)

  • Stell
    19 februari 2013 om 15:42

    Dit wil ik echt een keer maken, ik hou niet zo van vlees maar dit soort gerechten vind ik heerlijk..vooral met die saus, jammie :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.