dulce de leche

Dulce de leche

Dulce de leche is een caramelpasta dat gemaakt wordt van gecondenseerde melk. Ik noem het gewoon caramel terwijl het eigenlijk geen caramel is. Caramel maak je namelijk van suiker en dit maak je van zoete melk. Gecondenseerde melk is melk waar suiker aan toegevoegd is en waar het vocht aan onttrokken is, daardoor is het ook dikker dan gewone melk.

Dulce de leche vindt zijn oorsprong in Latijns Amerika en specifiek in Argentinië. Daar wordt het gebruikt als broodbeleg (het lijkt op Bebogeen), maar voornamelijk in taarten, over ijs en in zoete lekkernijen.

dulce de leche

Je kan dulce de leche kant en klaar kopen, maar je kan het ook heel makkelijk zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is een blikje gecondenseerde melk van bijvoorbeeld Friesche Vlag. In de supermarkt staat het vaak bij de koffiemelk in de suiker.

Om de caramelpasta te maken, laat je het blikje ongeveer 2,5 uur zachtjes koken in een pan met water. Hoe langer je de dulce de leche kookt, des te donkerder hij wordt. Zorg dat het blikje continu onder water staat, anders heb je kans dat het blikje ontploft. Na 2,5 uur koken is de caramelpasta klaar. Laat het blikje afkoelen en bewaar de pasta in de koelkast. Je kan het zeker een paar weken bewaren.

dulce de leche

En nu maar lekker smeren, op je boterham, over je ijsje, in een cake, taart of tussen 2 koekjes. Hier wat recept inspiratie voor je:

Banoffee Pie
Caramel Bars
Peanutbutter fudge

Drentse roggebol
Gepofte aardappel met zure room en kaas
Bewaar
31 Comments
 • Henriëtte

  18 maart 2017 at 12:21 Beantwoorden

  Hoi Pauline,
  Ik ga je twix koekjes maken en dus ook deze dulce leche. Nu vroeg ik mij af moet het blikje afkoelen in het water of haal je het ui de pan?

  • Pauline

   18 maart 2017 at 18:53 Beantwoorden

   Dat kan allebei. Ik laat er meestal koud water op stromen totdat ik het blikje met mijn vingers uit de pan kan halen.

   • Henriëtte

    19 april 2017 at 16:56 Beantwoorden

    Beetje late reactie, maar thanks! Het was heerlijk. Wij kopen voortaan geen Bebogeen meer. 😉

 • Ann Blok

  17 december 2016 at 19:24 Beantwoorden

  Pauline ik kom het niet tegen bij de reactie’s. Ik ga die dolce gebruiken in mijn omelet sibérienne.\r\nNu wil ik die dolce een paar dagen van te voren maken je schrijf dat het in de koelkast bewaard kan worden. Maar blijft het dan nog soepel of gaat het van de kou dikker worden.\r\n\r\nHartelijk dank voor je antwoord ik heb het nodig voor de Kerstdagen\r\nGroetjes Ann

 • Lindsey

  8 juni 2015 at 19:40 Beantwoorden

  hoi ik heb een vraag!\r\nik wil dit morgen gaan maken om een taart te maken. Maar moet je het water steeds vervangen als het niet meer kookt, of mag het als het water is afgekoeld ook daar nog in laten staan (tot 2/3 uur lang)

  • Pauline

   9 juni 2015 at 13:55 Beantwoorden

   Je moet zorgen dat het blikje continu onder water staat, dus tussentijds bijvullen. En het moet zachtjes blijven koken dus het zal niet afkoelen.

 • Rein

  23 oktober 2014 at 15:28 Beantwoorden

  Zou dit ook in de stoomoven kunnen op 100 of 95 graden?

  • Willem

   19 april 2015 at 20:38 Beantwoorden

   Dit gaat ook prima in de stoomoven. Tweeëneenhalf uur op 100 graden en 100%. Laten afkoelen in de oven en klaar!\r\nVoordeel is dat je er niet naar om hoeft te kijken zoals bij de methode in een pan met water.

 • Inge

  14 oktober 2014 at 21:29 Beantwoorden

  Hoi,\r\n\r\nik heb dulce de leche nodig voor een bananetrifle, de dulce de leche is perfect en staat nu in de koeling, maar als ik de trifle ga maken moet ik het dan koud gebruiken of even verwarmen?

 • Petra

  21 september 2014 at 21:44 Beantwoorden

  Superlekker! Ik had pas twee blikjes gemaakt en net een heerlijke cheescecake gemaakt met een 2 dunne laagjes Dulce de Leche. Hopelijk is het net zo lekker als het eruit ziet. Dankjewel voor het recept, want mede door jouw recept, durfde ik het eindelijk een keertje te maken.

 • Vincent Lubbers

  1 september 2014 at 15:11 Beantwoorden

  Ook vandaag weer gemaakt, even online gezocht naar wat mooie foto’s (blikjes zitten nog dicht en iemand wou weten hoe het er uitziet) Kom ik dit artikel tegen hahahaha\r\n2,5 uur is prima, persoonlijk kook ik het 3 uur, wordt het iets donkerder van. Gebruik het komend weekend, mijn zoon wordt dan 3 en wil natuurlijk een choco torta (als we het dan toch over Argentijns hebben) Super lekkere en simpele taart die je niet hoeft te bakken, maar zo verschrikkelijk fout hahahaha

  • Pauline

   1 september 2014 at 20:09 Beantwoorden

   Sounds good! Best grappig hoeveel oude klasgenootjes ik via mijn site weer ontdekt heb 😉

 • elise

  30 augustus 2014 at 22:41 Beantwoorden

  waarom kan je de melk niet gewoon laten koken in een pan

 • shabnam

  28 juni 2014 at 21:52 Beantwoorden

  Moet het blikje in zijn geheel onder het water staan? Ben namelijk erg bang voor ontploffing :-s

  • Pauline

   29 juni 2014 at 18:10 Beantwoorden

   Ja helemaal onder water en het is slim om het tussentijds even te controleren 🙂

 • Marja

  9 maart 2014 at 20:48 Beantwoorden

  Hallo Pauline, ik las ergens op internet dat je de blikjes met een lipsluiting niet kan gebruiken hiervoor omdat ze anders open kunnen springen, is dat zo?\r\n\r\nGroetjes, Marja

  • Pauline

   10 maart 2014 at 14:48 Beantwoorden

   zolang het blikje onder water staat is er geen ontploffinsgevaar 🙂

 • joos

  23 december 2013 at 11:24 Beantwoorden

  hallo ik heb even een vraag heb het uitgeprobeerd en het is echt geweldig gelukt en het is heerlijk , alleen zou je er ook eventueel een mousse van kunnen maken , zou graag een dulce de leche dessert willen maken ik hoop van je te horen , groetjes Jose

  • Pauline

   23 december 2013 at 15:29 Beantwoorden

   Ik zou dan een basis recept voor een mousse nemen, of chocolade mouse, en dit er op het laatst doorheen spatelen. Of je giet het over de mousse heen. Ik zou dan niet teveel suiker in je mousse gebruiken omdat dit al vrij zoet is.

 • Han Messie

  30 oktober 2013 at 23:12 Beantwoorden

  Ja, ik heb al twee keer het blikje Friesche vlag in kokend water gehouden en daarna gesmuld van die zuivere caramelpasta.\r\nMaar mijn hartewens is dat de oude Caramelco spoedig weer in de Brabantse winkels zal verschijnen en later in andere delen van de Benelux.

 • Ingrid

  6 april 2013 at 11:26 Beantwoorden

  Hoi, wij hebben vorige week bij Gaucho in Utrecht gegeten. Daar hebben ze de dulce de leche als vervanging van de chocolade fondue. Super lekker, een bakje dulce de leche en dan maar dopen met vers fruit zoals aardbei, banaan ed. Ik krijg volgende week mensen te eten dus zocht ik het recept om het zelf te maken. Zo doende kwam ik op deze site. Nu op naar de winkel en eerst even zelf uitproberen. Ben benieuwd of het net zo lekker is……\r\nIk laat het je weten.\r\nGroetjes Ingrid

 • Suzanne

  27 januari 2013 at 14:53 Beantwoorden

  Ik heb het laatst gebruikt voor mijn Banoffeepie! Heerlijk!

 • Ger

  22 januari 2013 at 19:39 Beantwoorden

  Jacky of wel Caramelco:\r\nIn de zestiger en zeventiger jaren van de 20e eeuw was het een veel gebruikt volks maar heerlijk zoet broodbeleg waar anno 2012 nog veel mensen met weemoed aan terug denken…….\r\nwaaronder ik,het stond bij ons thuis altijd op tafel tijdens de broodmaaltijd en ik kan je verzekeren dat de blikjes tot op de bodem leeggeschraapt werden,\r\ner was niks lekkerder als dat broodbeleg met die suikerkristalletjes die tussen je tanden knarsten tijdens elke hap van je verse boterham,in een tijd dat je op zaterdag middag jezelf gekneden en gerezen brood naar de bakker op de hoek kon brengen,er werd één bonnetje met nummer in het brooddeeg geduwd en het corresponderende nummer kreeg je mee naar huis,de ovens in de bakkerij waren toch nog warm en op die manier verdiende de bakker nog wat extra’s want het kosten ‘n paar cent per gebracht brood.\r\nTegen vijf uur konden de mensen hun gebakken brood met nummertje ophalen, niet alleen bij de herinnering aan Jacky loopt mij het water in de mond maar ook bij de gedachte aan dat heerlijke warme brood op zaterdag.\r\n….ik dwaal af,in die tijd ging het verhaal de ronde dat Caramelco ontstaan is door een fout in de productie, bij ‘t Stoom zuivelcooperatie in Bergeijk(N-B) \r\nBij ons in de stad Eindhoven in de Vrijstraat was drukkerij De Wereld gevestigd en daar werden de etiketten gedrukt voor de blikjes Jacky Caramelco van de zuivelstoomfabriek St.Bernardus uit Bergeijk,later opgenomen in de Campina organisatie.\r\nPuur nostalgie is het voor mij en ik ga zeker opzoek naar dit blikje met lekkers of ga het zelfs eens maken van gezoete gecondenseerde melk.\r\nDankjewel voor het delen!!\r\n\r\nMet vriendelijke groeten,\r\nGer

  • Ger

   22 januari 2013 at 19:41 Beantwoorden

   …..uuuh…..2013;-)

  • Pauline

   23 januari 2013 at 14:04 Beantwoorden

   Wat leuk zeg dat het zoveel herinneringen bij je opdoet 🙂 Daar doen we het voor.

 • Hilma

  22 januari 2013 at 12:07 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk zeg!!kan ik mijn eigen ijs met caramel maken:) Even een vraagje moet het het blikje dichtblijven tijdens het koken?\nGroetjes hilma

  • Pauline

   22 januari 2013 at 12:31 Beantwoorden

   Ohh Buenos Aires daar wil ik ook graag nog een keertje naar toe :)\n\nEn het blikje moet inderdaad dicht blijven en continue onder water staan, anders krijg je een caramel kitchen 🙂

 • Caroline Brouwer

  22 januari 2013 at 10:18 Beantwoorden

  Hmmm, heerlijk, ik heb dit leren kennen in Buenos Aires. Heerlijk dulce de leehe ijs! Ik maak altijd 2 blikjes tegelijk. Ik vind die klant en klare van bobogeen niet lekker, zit een chemisch smaakje aan. Veel lekkerder om zelf te maken! (maar dat telt voor alles)Ik heb op mijn blog een leuke anekdote hoe het is ontstaan. (http://carolinebrouwer.blogspot.nl/search/label/dulce%20de%20leche)

  • Ineke

   8 januari 2014 at 22:49 Beantwoorden

   Heb Dulce de leche vorig jaar in Buenos Aires ontdekt en een paar kuipjes mee naar huis “gesmokkeld” In Dagblad De Stem stond vorige week dit zelfde recept en heb het vanavond uitgeprobeerd.\r\nPrima gelukt! Was nooit op het idee gekomen om op internet te zoeken en ga beslist de andere recepten maken.\r\nKleinzoon Daan zal er ook heel blij me zijn.

   • Pauline

    9 januari 2014 at 13:08 Beantwoorden

    Ja daar komt het oorspronkelijk vandaan. Leuk he dat je het ook gewoon thuis kunt maken.

Plaats een reactie