Drentse roggebol

Drentse roggebol

Onze roots liggen in het hoge noorden en wij aten vroeger vaak typische streekgerechten. Zo aten wij regelmatig Groninger Poffert, Groninger worst maar ook Zuidlaarder bollen. Eén keer per jaar vindt de Zuidlaarder markt plaats en daar kocht onze moeder altijd deze heerlijke Drentse roggebollen. Er was een variant met rozijnen en krenten en een naturel roggebol. Deze Drentse roggebol wordt gemaakt van roggebloem en dat geeft een licht zoete smaak aan het brood. Inmiddels wonen wij al lang niet meer in het noorden en mis ik die bollen af en toe wel. Dus zat er niks anders op dan zelf aan de slag te gaan.

Drentse bol recept
ingredient bakken

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 1 bol

  • 300 gr tarwebloem
  • 200 gr roggebloem
  • 300 gr lauwe melk
  • 30 gr gesmolten roomboter
  • 1 el suiker
  • 7 gr gist
  • 8 gr zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.

  2. Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.

  3. Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt. Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.

  4. Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.

  5. Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van. Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.

  6. Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.

  7. Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.

  8. Laat het deeg weer een uur rijzen. Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.

  9. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Serveer met een lekkere lik roomboter en jam.

Drentse roggebol

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 (5 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in