fbpx
Menu

Banketbakkersroom zelf maken

Wist je dat je banketbakkersroom heel makkelijk zelf kunt maken? Ik ben er dol op, lekker in een old scool puddingbroodje, in een bladerdeegbakje met aardbeien erop, gewoon zo een hap uit de kom of in een lekkere soes! Je hebt maar heel weinig nodig om het zelf te maken, en het smaakt zoveel beter dan die die aanleng zakjes met water. Ik had nu eidooiers over van de merinque die ik gemaakt heb voor het foodblogevent dus er zat maar één ding op: banketbakkersroom zelf maken! Ik geef je mijn basisrecept.

In plaats van verse vanille kan je ook vanille extract gebruiken. Maar ik geef toch de voorkeur aan verse vanille, alleen de geur is al heerlijk. Let er wel op dat je de gele room niet te lang kookt, want dan gaat het mis. Zachtjes verwarmen totdat het de juiste dikte heeft bereikt. Niet moeilijk dus maar een beetje geduld is een schone zaak.

zelf banketbakkersroom makeneieren

Ingrediënten voor ongeveer een halve liter banketbakkersroom
3 eidooiers
250 ml volle melk
1 vanillepeul
50 gram suiker
25 gram bloem

Zo maak je het
Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa.

Verwarm in de tussentijd de melk met de suiker en het het merg van de vanille. Snijd het vanillestokje open en verwijder het merg met een mes. Het stokje kan je in de suikerpot doen, dan krijg je homemade vanillesuiker. Het is de bedoeling dat de suiker oplost in de melk.

Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.

Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt.

Laat de banketbakkersroom vervolgens al roerend afkoelen, dit om velletjes te voorkomen.

En nu.. proeven.! Dat is nog het leukste van alles!

zelf banketbakkersroom makenzelf banketbakkersroom makenzelf banketbakkersroom maken

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

48 reacties

  • veronique de bouvere
    14 februari 2019 om 11:11

    die bloem is dit dan gewone patisseriebloem??

    Beantwoorden
  • Annika
    14 februari 2019 om 15:10

    Gewoon bloem, kan je kopen in de supermarkt.

    Beantwoorden
  • Maaike Vogel
    18 december 2017 om 19:19

    Pauline, kun je deze banketbakkersroom ook meebakken ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 23:07

    Yes!

    Beantwoorden
  • Zom
    23 februari 2019 om 10:08

    Worden de hoorntjes zacht van de banketbakkersroom? Ik wil ze namelijk 3 uur voor het uitserveren vullen.

    Beantwoorden
  • Annika
    26 februari 2019 om 12:49

    Ja dat gebeurt wel. Je kunt ze het beste zo kort mogelijk van tevoren vullen.

    Beantwoorden
  • Marijke Vogel
    7 december 2017 om 22:12

    Om vervorming te voorkomen de volgende tip: giet de Roon in een schaal en huishoudfolie direct op de banketbakkersroom. Gegarandeerd géén vel.

    Beantwoorden
  • Bertus Mellendijk
    3 november 2017 om 20:48

    Hoi als ik een appeltaart wil maken kan ik dan de Bakkersroom door de mengsel van appel en rozijnen doen en mee laten bakken

    Beantwoorden
  • Dianne
    9 januari 2017 om 13:48

    Heerlijk recept, Vanwege fructose intolerantie mag ik geen suiker (is namelijk 50% fructose). Kan ik in dit recept de suiker vervangen met druivensuiker / gedroogde glucosekorrels?

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 januari 2017 om 15:15

    Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel moet lukken.

    Beantwoorden
  • Patick
    23 oktober 2016 om 21:24

    Om vel vorming te voorkomen kun je de gele room op een bakplaatje storten en er dan poedersuiker over strooien.

    Beantwoorden
  • Sytske Nawijn
    20 januari 2016 om 22:43

    Zelf ben ik allergisch voor melk producten.
    Ga het proberen met sojamelk zal wel minder lekker zijn maar toch proberen, dank je voor de recepten.
    Groeten Sytske

    Beantwoorden
  • Rozemarijn
    18 augustus 2015 om 12:28

    Het is nog handiger om het op een bakplaat oid af te laten koelen. Hiervoor bekleed je de plaat met huishoudfolie, verdeel je de room erover en leg je hier weer een laagje folie overheen. Hiermee voorkom je velvorming en koelt het veel sneller af!

    Beantwoorden
  • max jansen
    16 mei 2015 om 18:15

    ik heb een vraagje is dit dik genoeg voor een biscuit taart want op de foto's lijkt het nogal dun en ik wil natuurlijk niet op het laatste moment achter komen dat het te dun is

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 mei 2015 om 14:00

    Hoe langer je hem inkookt, hoe dikker hij wordt. Dat kun je dus zelf bepalen. :)

    Beantwoorden
  • Romy angel hesenius
    9 september 2017 om 16:33

    Hoi pauline kan je de gele room ook maken zonder het merg van de vanille??

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 september 2017 om 18:14

    Ja dat kan wel, maar dan is het wel minder lekker ;)

    Beantwoorden
  • Gerda Middelburg
    2 april 2015 om 21:39

    Hoi, Is deze hoeveelheid voldoende voor het vullen van ca. 10 tompoucen.
    Ik hoor het graag voor de Paasdagen!
    Verder heb je heerlijke recepten(vooral de scones met de clotted cream en jam. Heeeeeeeerlijk.... !

    Beantwoorden
  • Janneke
    6 februari 2015 om 10:31

    Hoi, ik ga voor iemand een baby buiktaart maken en nu wilde ik hem vullen met banketbakkersroom, maar dan blauwe.. Kan ik de banketbakkersroom dan gewoon kleuren met blauwe kleurstof of moet ik dan iets anders gebruiken voor de vulling?

    Beantwoorden
  • Marije
    7 december 2014 om 14:35

    Hoeveel graden koken en hoelang?

    Beantwoorden
  • Amber
    22 november 2014 om 10:10

    Ik ga het vandaag maken! Bedankt voor de leuke recepten en ideeën!

    Beantwoorden
  • mimi
    25 oktober 2014 om 16:03

    Hoelang is ie ongeveer houdbaar na het maken?

    Beantwoorden
  • Dorien
    7 oktober 2014 om 19:59

    Hey, welke bloem gebruik je? Gewone patisseriebloem?

    Ik kijk er naar uit om het klaar te maken!

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 oktober 2014 om 11:21

    Gewone bloem idd.

    Beantwoorden
  • Marja
    24 september 2014 om 20:58

    Hoi Pauline, kan ik deze banketbakkersroom ook in "jouw" eclairs gebruiken! Is deze hoeveelheid dan voldoende voor 8 eclairs? Groetjes Marja

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 september 2014 om 14:25

    Natuurlijk. 1 porties is voldoende :)

    Beantwoorden
  • Dimpfie
    1 augustus 2014 om 20:27

    Kan je banketbakkersroom ook bakken? Bijvoorbeeld in een gebakje?

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 augustus 2014 om 12:07

    Jaa dat is heerlijk! Je moet het wel eerst maken en de gekookte versie kun je in een taart of cake doen.

    Beantwoorden
  • Dimpfie
    2 augustus 2014 om 14:09

    Top! Bedankt. Leuke site trouwens :)

    Beantwoorden
  • Hans
    28 juli 2014 om 13:47

    Hé ja. Het blijft toch heerlijk!.
    Je kunt (op basis van je ervaring) een beetje spelen met de hoeveelheid ingrediënten. Voor taartvullingen maak ik het altijd met 250 ml melk, 2 eidooiers, 40 gram suiker, 1 vanillepeul en één eetlepel bloem (circa 8 - 10 gram). Voor een puddingbroodje moet 'ie iets steviger zijn. Dan dus 3 eidooiers en wat meer bloem.

    Als het klaar is stort ik het op een platte schaal of bak (even onder koud water afspoelen) en dek het af met huishoudfolie direct op de room. Dan vormt er geen vel en je hoeft niet constant te roeren.

    Beantwoorden
  • Adriana
    9 juli 2014 om 14:06

    Ben reuze blij met dit recept. Ga het spoedig maken als het mogelijk is de suiker te vervangen door honing.
    Groet van Adriana

    Beantwoorden
  • Jo
    14 juni 2014 om 12:58

    kan ik het ook kleuren met rode kleurstof zo dat het roze word? of word dat een vies kleurtje?

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 juni 2014 om 14:05

    Ik denk dat het wel kan, maar ik zou dan eerder kiezen voor gepureerde aardbeien, krijgt het meteen een lekker smaakje :)

    Beantwoorden
  • Jo
    14 juni 2014 om 12:57

    kun je de banketbakkersroom ook goed kleuren met kleurstof of ziet dat er lelijk uit, ik wil graag de kleur roze doen en daar gebruik ik rood voor, maar kan dat?

    Beantwoorden
  • Cees Monteban
    8 juni 2014 om 14:15

    Heerlijke smaak maar ik vond het iets te dik,volgende keer iets meer melk

    Beantwoorden
  • danielle
    5 juni 2014 om 09:46

    Kan je een taart met banketbakkersroom en aardbeien een dag van te voren maken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 juni 2014 om 20:59

    Ja hoor dat kan wel ;)

    Beantwoorden
  • Gerarda
    26 mei 2014 om 21:10

    Makkelijk zelf te maken , vroeger kocht ik ze bij Aveve nu maak ik ze zelf hoor , heel lekker voor onder fruittaart enz

    Beantwoorden
  • Sandra
    11 maart 2014 om 09:24

    Hallo wat een lekker recept.
    is het mogelijk om de bloem te vervangen door iets anders zodat het glutenvrij word?? als dat kan wat kan ik dan het beste gebruiken

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 maart 2014 om 18:19

    Je kunt eventueel maïzena gebruiken, dat is gemaakt van maïsmeel en glutenvrij.

    Beantwoorden
  • jessica
    12 november 2014 om 11:10

    Gebruik je dan evenveel maizena als dat je bloem zou gebruiken?

    Beantwoorden
  • Brenda
    10 februari 2014 om 19:59

    Hi, zou je hem ook lactosevrij kunnen maken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 februari 2014 om 11:54

    Met amandelmelk of sojamelk.

    Beantwoorden
  • Sevim
    24 december 2013 om 09:04

    De banketbakkersroom was helemaal geweldig! ik heb het gemaakt en het was echt heerlijk!

    ik heb het in de appeltaart gedaan, net onder de appels!

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 december 2013 om 12:47

    Klinkt goed, dat doe ik ook heel vaak. Zo lekker.

    Beantwoorden
  • Danny
    17 december 2013 om 19:18

    Voor een marsepein taart zou ik botercreme gebruiken, boeter crème is ook makkelijker eventueel te kleuren, en een goede lijm laag.

    Beantwoorden
  • Ayse
    2 december 2013 om 01:06

    Ziet er goed uit, kun je me vertellen of ik de gele room of de botercreme kan gebuiken in taart met marsepein? De smaak wil ik niet al te machtig hebben. alvast bedankt

    Beantwoorden
  • Marjolein
    30 november 2013 om 12:30

    heerlijk receptje, ga ik zeker maken, dankjewel

    Beantwoorden

Reactie plaatsen