Menu

Aardbeienschelpen met gele room

Voor mijn verjaardag maakte ik aardbeienschelpen van bladerdeeg met gele room. Deze gebakjes doen mij denken aan vroeger. Ik heb toen ik een jaar of 14 was, een blauwe maandag bij een bakkerij gewerkt. Dit bijbaantje was niets voor mij, het begon al met het tijdstip dat de werkdag startte. Ik geloof dat ik mij rond zes uur moest melden, ik ben nooit een ochtendmens geweest, dus het was gedoemd om te mislukken. Mijn liefde voor bakken, vers deeg en bakplaten vol tompoucen was toen al groot en ik had dit beeld denk ik iets teveel geromantiseerd. In werkelijkheid moest ik vitrines schoonmaken en broden afrekenen, al het bakwerk gebeurde ’s nachts, dus daar kreeg ik jammergenoeg niets van mee.

Een groot voordeel van mijn bijbaantje, op zaterdag kreeg je alles wat over was mee naar huis. Dus het kwam regelmatig voor dat ik met een doos vol gebakjes thuis kwam. Aangezien ik toen nog volop in de groei was, kon ik eten wat ik wilde, zonder een gram aan te komen. Dat bijbaantje was van korte duur, maar ik zal de verse aardbeienschelpen nooit vergeten. Dus zit er nu niets anders op, dan ze zelf te maken. Stiekem net zo lekker.

Ingrediënten voor 6 personen
6 plakjes bladerdeeg
1 losgeklopte eidooier
1 portie banketbakkersroom (Recept)
100 gr aardbeien
Poedersuiker

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat het bladerdeeg ontdooien.

Maak alvast de banketbakkersroom volgens het recept. Laat de gele room afkoelen en zet het tot gebruik in de koelkast.

Neem een muffinvorm en verdeel hier 6 velletjes bakpapier over of vet ze in met wat boter.

Verdeel het bladerdeeg over de vorm en druk de randen iets aan. Bestrijk de randjes van het bladerdeeg met een beetje losgeklopt eigeel.

bladerdeeg bakjes

Leg op het bladerdeeg een klein stukje bakpapier, want we gaan de schelpen blind bakken.

Vul de holtes van de muffinvorm met bonen, linzen of rijst. Op deze manier blijft het bladerdeeg in vorm, tijdens het bakken. Zou je dit niet doen, dan komt het bladerdeeg omhoog.

bladerdeeg bakjes

Bak de bladerdeegbakjes in ongeveer 15 minuten af en verwijder dan de vulling. Zet ze vervolgens nog 5 minuten terug in de oven, zodat ook de onderkant goed gaar kan worden.

Laat de schelpen vervolgens afkoelen.

Vul de schelpen met de gele room.

Verwijder het kroontje van de aardbeien en leg ze op de aardbeiengebakjes.

Garneer de aardbeienschelpen met wat poedersuiker.

aardbeienschelpen

Wil je ze vantevoren maken, dan kun je het beste de room en de bladerdeegbakjes apart bewaren en vlak voor het serveren vullen en afmaken. Anders heb je kans dat het bladerdeeg zacht wordt.

Bewaar de bakjes luchtdicht in een trommel en de gele room in de koelkast.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

25 reacties

 • Pauline
  14 juni 2016 om 12:22

  Nee, ik zou het gewoon in een pot bewaren voor als je weer gaat blind bakken. Maar in plaats van rijst kan je ook bakbonen (die zijn van keramiek) gebruiken, of andere peulvruchten.

 • Ingo Verveer
  14 juni 2016 om 05:24

  Het was erg lekker. Dank je voor het recept.
  1 vraag: kan je de rijst die je hebt gebruikt voor het blind bakken nog gebruiken?

 • adrie
  2 juni 2016 om 11:23

  ik ga het proberen te maken

 • Mir
  2 december 2015 om 21:58

  Ik heb losse vormpjes van Action. Die heb ik omgekeerd en daar het bladerdeeg overheen gelegd, verder niets! Toen een halfuur in de oven. (de vormpjes wel op bakpapier gezet) Ik heb idd alleen eigeel gebruikt. Mijn banketbakkersroom was erg lekker, alleen iets dikker dan dat het er bij jou uitziet. Misschien te lang in de koelkast? Ik blijf je volgen, onze dank is groot! :-)

 • Pauline
  2 december 2015 om 17:29

  Blind bakken betekent dat je bakt zonder vulling. Dus alleen de bodem. En in de banketbakkersroom gaan enkel eigelen. Van de eiwitten kan je lekker meringue maken.

 • Mir
  2 december 2015 om 16:01

  Wil je mij uitleggen wat je bedoelt? Dankjewel?

 • Mir
  2 december 2015 om 14:00

  Ziet er zo lekker uit! Wat is blindbakken? En moet je alleen het geel van het ei gebruiken? Ga ik zeker eens maken.

 • Christine
  4 mei 2015 om 13:24

  Hoi Pauline,

  Via www.chickslovefood.com ben ik op jouw site terechtgekomen. Wat een mooie site, joh! En superheerlijke dingen die er ook nog eens oogstrelend uitzien! Door Elise en Nina begin ik nu ook een beetje een keukenprinses te worden. :) Tijd om het assortiment uit te breiden. Dus vandaag ben ik gezwicht voor deze simpele, maar verrukkelijke aardbeienschelpen. Deze gaan mee naar ons familie'weekend' morgen. Dank je wel dat je dit alles wilt delen op je blog! We gaan genieten...

  Groetjes,
  Christine

 • Pauline
  24 juni 2014 om 11:26

  Oh dat klinkt delish

 • Pauline
  24 juni 2014 om 11:26

  Ah super tip! Thanks voor het delen!

 • Pauline
  24 juni 2014 om 11:25

  Thanks mam

 • Pauline
  24 juni 2014 om 11:24

  Haha I can't blame you ;)

 • Sydney
  22 juni 2014 om 22:53

  Haha leuk stukje zeg! Ik werk zelf wel in een bakkerswinkel en in de bakkerij zelf en ik kan je vertellen dat ik echt NOOIT gebak mee naar huis neem ondanks dat ik gek ben op zoetigheid. Alleen als het aardbeienseizoen is begonnen en ik de krokante schelpjes uit de oven haal kan ik de verleiding niet weerstaan!

 • De Zuinige Student
  22 juni 2014 om 14:28

  Dat ziet er heerlijk uit.
  Bedankt voor het recept, ook voor het recept van de banketbakkersroom.

 • Alie
  22 juni 2014 om 11:20

  Die jij gemaakt hebt zijn veel lekkerder dan die van de bakker !!!

 • Adrie Nieuwpoort
  22 juni 2014 om 10:29

  Als je het muffinbakblik omdraait en de "bolletjes" met alu.folie bekleed hoef je niet "blind" te bakken (af laten koelen op de vorm)

 • Miranda
  22 juni 2014 om 10:24

  Och jee. Weer zo'n lekker recept wat ik moet maken:) m'n arme lijn... Haha

  Mooie foto's!

 • Kim
  22 juni 2014 om 10:22

  Hmm, dat ziet er heerlijk uit!

 • Elcke
  22 juni 2014 om 10:21

  Lekker! Ik heb ook een paar jaar in een bakkerswinkel gewerkt en herinner het naar huis fietsen met gebaksdozen nog goed ;) Bij ons had je ook een versie van bladerdeeggebak zoals hierboven, maar dan met een soort yoghurtbavarois en bosbessen. Smullen! Misschien ook een idee :)

 • MySimplySpecial
  22 juni 2014 om 10:18

  Oh dat ziet er wel erg goed uit weer!

 • Susanne
  22 juni 2014 om 09:53

  Zo lekker dit! Ik heb het ook een keer gemaakt maar dan naar het recept van Rudolph. Heerlijk zomers en iedereen lust het wel!

 • Maura - YLT
  22 juni 2014 om 08:51

  Oef lekker. Sowieso is alles met bladerdeeg lekker, zeker tijdens mijn detox haha. Vroeger hield ik niet van gele room, maar sinds ik het zelf ooit eens gemaakt heb, vind ik het lekker. Dit ziet er goed uit!

  Enne niet verkeerd zo'n bijbaantje ;)

 • Manon
  22 juni 2014 om 08:38

  Oeh heerlijk! Ik ben dol op vanille, aardbeien en alles wat met bladerdeeg gemaakt is, dus dit lijkt me hemels!

 • Kelly caresse
  22 juni 2014 om 08:34

  Mmm dat ziet er heerlijk uit! Vooral met die room in combinatie met aardbeitjes

 • cheyenne
  22 juni 2014 om 07:54

  wat ziet dit er heerlijk uit zeg! lijkt me perfect voor een zomerfeestje :)
  xo, cheyenne

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST