ingredient vanille

Alles over vanille

Vanille is een smaakmaker die bijna iedereen wel kent en lekker vindt. Of het nou gaat om ijs, cake of zelfs een cappuccino: met vanille wordt alles nét iets lekkerder. Maar weet je eigenlijk waar het precies vandaan komt?

ingredient vanille

Wat is vanille en waar komt het vandaan?

Deze aromatische smaakmaker komt van de vruchten van de vanille-orchidee. Jep, je leest het goed: vanille komt van een bloem! Oorspronkelijk groeide deze orchidee vooral in Mexico, maar tegenwoordig vind je vanilleplantages ook op plekken als Madagaskar, Tahiti en Indonesië.

Het kweken en oogsten is trouwens een pittig klusje, want elke bloem moet met de hand bestoven worden. Vandaar dat echte vanille ook wat prijziger is. Maar geloof ons, die pure smaak is het dubbel en dwars waard.

Verschillende soorten vanille (producten)

In de winkel vind je allerlei verschillende soorten vanille. Misschien zie je soms door de peulen het bos niet meer. Daarom leggen wij graag even uit wat het verschil is tussen de meest voorkomende varianten:

Vanillepeulen: Dit zijn de originele, pure stokjes. Perfect als je écht wil uitpakken met bijvoorbeeld een zelfgemaakte crème brûlée of pudding. Snijd ze in de lengte open en schraap de zaadjes eruit. En gooi de lege peulen nooit weg! Verderop in dit artikel hebben we er een goede tip voor. Vanillepeulen koop je bij de goed gesorteerde supermarkt, bakwinkel of online.

Vanille extract: Dit is vanille die getrokken is in alcohol, waardoor je een intense smaak krijgt. Ideaal voor baksels en desserts, maar gebruik er niet teveel van, anders wordt het overheersend. Wist je trouwens dat je ook heel goed zelf vanille extract kunt maken? Hier leggen we je uit hoe.

Vanillepasta: Eigenlijk een dikke versie van het extract met zaadjes erin. Lekker makkelijk als je even geen zin hebt in gedoe met echte peulen.

Vanille aroma: Dit is vaak een synthetische versie en daardoor iets minder puur van smaak. Wij zijn er niet zo fan van; maar het kan op zich wel als dit het enige voorradig is, of als je minder geld wil uitgeven.

Vanillesuiker: Suiker met een subtiele vanillesmaak, ideaal om bijvoorbeeld slagroom nét wat specialer te maken.

keukentools bakken tools bakproducten cake bakken

Vanille over? Gooi het vooral niet weg!

Heb je gebruikte vanillepeulen over? Weggooien is echt zonde! Wij bewaren gebruikte stokjes altijd in de suikerpot, zo krijg je vanzelf homemade vanillesuiker. Superlekker in koffie of om cakes mee te bakken.

Je kunt gebruikte peulen ook prima hergebruiken voor je eigen vanille-extract. Doe ze simpelweg in een flesje wodka en laat het een paar weken trekken. Tada, klaar ben je! En geloof ons, je vrienden en familie zullen onder de indruk zijn van jouw DIY-kwaliteiten. Dit is trouwens ook megaleuk om aan een bakkende vriend of vriendin cadeau te geven, in een mooi flesje met een labeltje eromheen.

zelf vanille extract maken vanille-extract vanille-aroma

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.