kippensoep van hele kip

Kippensoep van hele kip

Als mijn moeder kippensoep maakte gebruikte ze daarvoor een hele kip. Een soepkip! Er ging stiekem nog wel een pakje in. Jaren 90 he? Dan mag dat. Vandaag laat ik jullie zien hoe je kippensoep van een hele kip maakt. Zonder pakjes en zakjes en met extra veel groente. Ik heb soms van die fases dat ik acute zin heb in smaken van vroeger. Rijstepap bijvoorbeeld. Of de gehaktballen van mijn vader. Tomatensoep met zelf gedraaide ballen of deze homemade kippensoep. Hebben jullie dat ook?

Die hele kip maakt je kippensoep echt the bomb. Die geeft al zoveel smaak aan je bouillon. Je hoeft voor dit recept dus ook geen bouillonblokjes te gebruiken. Het mag wel, maar is niet nodig. Door wat extra groente en smaakmakers bij de kip te voegen, krijgt de bouillon al heel veel smaak. Dit noemen ze met een mooi woord een bouquet garni. Je kunt het samenbinden in een pakketje. Of verpakken in een stukje kaasdoek. Dan kan je het er makkelijk uit vissen. Maar zeven gaat ook. Net zo makkelijk eigenlijk. Uiteraard gaat er ook vermicelli in, net als vroeger. Het ideale medicijn als je een koutje hebt gevat. Maar ook gewoon heel lekker bij alle andere gelegenheden.

kippensoep van hele kip

Ingrediënten voor 6 personen
1 hele kip
2 ltr water
1 prei
1 ui
1 wortel
1 blaadje laurier
2 stukjes foelie
3 peperkorrels
3 kruidnagelen
100 gr vermicelli
Bosje verse peterselie
Peper en zout

Zo maak je het
Zet een grote pan met 2 liter water op het vuur.

Was de prei en de wortel en snijd deze in dunne plakjes en reepjes. Doe de helft van de prei en de helft van de wortel in de pan. Bewaar de andere helft voor garnering.

Snijd de ui in stukken en steek de kruidnagelen in de ui. Voeg dit bij het water.

Voeg nu de foelie, de laurier, de gekneusde peperkorrels  en een deel van de peterselie toe. Dit alles bij elkaar noemen ze ook wel een bouquet garni, de smaakmakers voor je bouillon.

Doe nu de kip in de pan en breng het water tot net onder de kook. Pocheer de kip in een uur gaar. Door alle smaken ontstaat er een rijke bouillon.
kippensoep van hele kip

Haal de kip uit de pan en zeef de bouillon. Doe de gezeefde bouillon terug in de pan.

Voeg nu de rest van de wortel en de prei toe.

Verkruimel de vermicelli en voeg dit bij de kippensoep.
kippensoep van hele kip

Verwijder het vel van de kip (is niet lekker) en pluk het vlees los. Dit gaat heel gemakkelijk met 2 vorken.

Voeg de kipstukjes bij de kippensoep en verwarm het nog even kort.

Breng de kippensoep op smaak met peper en zout.

Garneer de kippensoep met vers gehakte peterselie.

Geniet ervan.

kippensoep van hele kip

Dit recept is zonder de vermicelli Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Snelle wok met bief en zwarte bonensaus
Foodie in Australië #1
Bewaar
22 Comments
  • Petra

    21 februari 2017 at 22:40 Beantwoorden

    Ik doe bij het bouillon trekken ook twee gekneusde knoflooktenen en een stuk verse gember. . Echt een heerlijke smaakmaker ook.

  • Margreet

    15 februari 2017 at 12:54 Beantwoorden

    Soepje staat op t vuur. Dochter heeft griep, en zal dit zeker lekker vinden. Las iets in een andere reactie over azijn, om nog meer voedingsstoffen uit de botten te onttrekken. Is dit aan te raden? En hoeveel?

  • Claudia

    11 februari 2017 at 17:17 Beantwoorden

    Hoi Pauline,

    In andere recepten lees ik vaak dat de kip 3 uur moet sudderen. Waarom heb je voor 1 uur gekozen?
    Groetjes Claudia

    • Pauline

      13 februari 2017 at 12:44 Beantwoorden

      Het mag ook echt langer hoor. Na 1 uur is hij al gaar, maar hoe langer, hoe intenser de smaak.

  • katja

    20 augustus 2016 at 15:50 Beantwoorden

    Wij bakken het vel op en strooien het verkruimeld over de soep, heerlijk!

  • Linda

    1 april 2016 at 14:26 Beantwoorden

    Ik heb de soep gemaakt, maar vind hem erg flauw van smaak. Ik mis een beetje pit. Met zout en peper en een bouillonblokje kreeg ik dit niet opgelost. Heeft iemand een goed idee om iets meer smaak toe te voegen?

    • Pauline

      1 april 2016 at 20:13 Beantwoorden

      Meer zout en peper toevoegen of een extra bouillonblokje 🙂

  • Erik

    4 maart 2016 at 09:41 Beantwoorden

    Gisterenavond al klaar gemaakt en vanavond lekker opeten. Immers, soep van gisteren is het lekkerste 🙂 Ik ben super benieuwd wat mijn gasten er van vinden. Ik heb al stiekem geproefd en vond de soep erg lekker. Veel beter dan die zoute pakjes!

  • Yvonne Roosen

    27 februari 2016 at 16:55 Beantwoorden

    Vraagje: 2 stukjes foelie zegt me nog niet zo veel. Net een zakje met stukjes foelie gehaald, totaal 100 gram. Komt het echt heel precies?

  • Jaimyskitchen

    23 februari 2016 at 18:47 Beantwoorden

    Heerlijk, mijn mama maakt de lekkerste :)\r\nZelf vind ik wortel iets te zoet voor in de soep, maar het ziet er heel lekker uit!

  • cornelia

    23 februari 2016 at 12:05 Beantwoorden

    De geur van eigen gemaakte kippensoep is verrukkelijk; het is ook heel goed voor verkouden gezinsleden. Je bent sneller van je verkoudheid af.\r\nJe kunt heel goed zonder ” zakjes & pakjes” soep maken. Het geeft een goed gevoel om het zelf te maken met je eigen bouquet garni en kruiden. Lekker veel groenten er in. Heerlijke soep die je heerlijk verwarmd. Maak een grote pan en doe een restje in een bakje in de vriezer.

  • Cheese and Chinese

    23 februari 2016 at 09:40 Beantwoorden

    Hmmm comfort food! Volgende keer dat 1 van ons ziek is wordt deze sowieso gemaakt!

  • Nicole

    23 februari 2016 at 09:07 Beantwoorden

    Zo dat lijkt me echt super lekker!

  • carla

    23 februari 2016 at 08:56 Beantwoorden

    Is die foli voor als je ijzer tekort hebt? Grapje hoor 🙂

    • carla

      23 februari 2016 at 08:58 Beantwoorden

      Ga’m zeker maken……vroeger had je soepkip speciaal voor de soep……zou dat nog te koop zijn eigenlijk?

      • Manon

        24 februari 2016 at 08:50 Beantwoorden

        Ja, die is nog te koop en echt en aanrader! Ik haal het vaak op de markt bij de poelier. Soepkip is al een oudere kip die niet meer legt en dus geslacht wordt. Omdat de kip ouder is, is die vetter en smaakvoller, maar ook taaier. Omdat je de soepkip een tijdje laat sudderen, wordt het vlees heerlijk mals. Is echt een smaakbom!

  • Annemieke

    23 februari 2016 at 08:07 Beantwoorden

    Ik s in je recept wel de appelazijn die al die goede en geneeskrachtige stoffen zo goed uit de botten van de kip trekt. Bewust of?\r\nVerder een goed en lekker recept, lijkt me! Lekker!

  • Ageeth Mooij

    23 februari 2016 at 07:50 Beantwoorden

    Verrukkelijk! Mijn tante van 70 maakt het nog regelmatig en het smaakt naar vroeger, naar oma’s soep.\r\nIk ben er vorige week nog mee verwend <3 Fijn, je recept!

  • Margot

    23 februari 2016 at 07:34 Beantwoorden

    Ik heb nog nooit een hele kip klaargemaakt, maar die soep ziet er heerlijk uit!

  • Marlotte

    23 februari 2016 at 06:49 Beantwoorden

    Ah heerlijk! Ik ben echt dol op zelfgemaakte kippensoep, 10 x keer lekkerder dan die uit de winkel.

Plaats een reactie