Kippensoep van hele kip

Kippensoep van hele kip

Als mijn moeder kippensoep maakte gebruikte ze daarvoor een hele kip. Een soepkip! Er ging stiekem nog wel een pakje in. Jaren 90 he? Dan mag dat. Vandaag laat ik jullie zien hoe je kippensoep van een hele kip maakt. Kippensoep zonder pakjes en zakjes en met extra veel groente. Ik heb soms van die fases dat ik acute zin heb in smaken van vroeger. Rijstepap bijvoorbeeld. Of de gehaktballen van mijn vader. Tomatensoep met zelf gedraaide ballen of deze homemade kippensoep. Hebben jullie dat ook?

Die hele kip maakt je kippensoep echt the bomb. Die geeft al zoveel smaak aan je bouillon. Je hoeft voor dit recept dus ook geen bouillonblokjes te gebruiken. Het mag wel, maar is niet nodig. Door wat extra groente en smaakmakers bij de kip te voegen, krijgt de bouillon al heel veel smaak. Dit noemen ze met een mooi woord een bouquet garni. Je kunt het samenbinden in een pakketje. Of verpakken in een stukje kaasdoek. Dan kan je het er makkelijk uit vissen. Maar zeven gaat ook. Net zo makkelijk eigenlijk. Uiteraard gaat er ook vermicelli in, net als vroeger. Het ideale medicijn als je een koutje hebt gevat. Maar ook gewoon heel lekker bij alle andere gelegenheden.

kippensoep van hele kip

Ingrediënten voor 6 personen
1 hele kip
2 ltr water
1 prei
1 ui
1 wortel
1 blaadje laurier
2 stukjes foelie
3 peperkorrels
3 kruidnagelen
100 gr vermicelli
Bosje verse peterselie
Peper en zout

Zo maak je het
Zet een grote pan met 2 liter water op het vuur.

Was de prei en de wortel en snijd deze in dunne plakjes en reepjes. Doe de helft van de prei en de helft van de wortel in de pan. Bewaar de andere helft voor garnering.

Snijd de ui in stukken en steek de kruidnagelen in de ui. Voeg dit bij het water.

Voeg nu de foelie, de laurier, de gekneusde peperkorrels  en een deel van de peterselie toe. Dit alles bij elkaar noemen ze ook wel een bouquet garni, de smaakmakers voor je bouillon.

Doe nu de kip in de pan en breng het water tot net onder de kook. Pocheer de kip in een uur gaar. Door alle smaken ontstaat er een rijke bouillon.
kippensoep van hele kip

Haal de kip uit de pan en zeef de bouillon. Doe de gezeefde bouillon terug in de pan.

Voeg nu de rest van de wortel en de prei toe.

Verkruimel de vermicelli en voeg dit bij de kippensoep.
kippensoep van hele kip

Verwijder het vel van de kip (is niet lekker) en pluk het vlees los. Dit gaat heel gemakkelijk met 2 vorken.

Voeg de kipstukjes bij de kippensoep en verwarm het nog even kort.

Breng de kippensoep op smaak met peper en zout.

Garneer de kippensoep met vers gehakte peterselie.

Geniet ervan.

kippensoep van hele kip

 

Tags

Kip Gezonde recepten Vlees recepten Soepen

Wat vind jij van dit recept?

4.7 (3 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in