pulled pork maken

Pulled Pork uit de oven

Pulled Pork was de barbecue-hit van 2014! En volgens mij gaan we daar in 2015 lekker mee door. Op ieder festival kan je wel zo’n lekker broodje scoren met supermals varkensvlees, gedrenkt in barbecuesaus. Smokey Goodness is the king van de Pulled Pork op de festivals. I love it! Nou ben ik alleen nog niet zo’n ster in barbecuen. Ja ik kan best een kippetje roosteren of een hamburger of lekker spiesje bereiden. Maar Pulled Pork van de barbecue is toch wel een “mountain high” voor mij. Dit moet namelijk langzaam gebeuren, trek er gerust een hele middag voor uit. En dan is het belangrijk dat je de temperatuur van de barbecue goed weet te beheersen. En omdat het daar nou juist aan schort bij mij, besloot ik mijn pulled pork in de oven te maken.

In de oven? Ja mensen en dat gaat net zo goed. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook best een beetje eng vond. Ik bedoel het is toch een enorm stuk vlees dat je klaarmaakt. Voor pulled pork gebruik je procureur, dat is de nek van het varken. Een lekker mals stuk dat zich prima leent om rustig te garen. In de oven duurt het een uurtje of zes – zeven! En dat klinkt heel intensief en lang en veel werk, maar de grap is dat je er zelf hooguit 10 minuten werk aan hebt. Terwijl de pulled pork lekker aan het roosteren is in de oven, kan jij alvast een wijntje voor jezelf inschenken en relaxen op de bank. Uiteraard serveerde ik er de homemade barbecuesaus van Francesca bij, dat is de lekkerste saus ooit! Verder nog wat coleslaw en een lekker broodje van de bakker, that’s it! Er ligt nog zo’n grote jongen in mijn vriezer, misschien dat ik het deze zomer aandurf om het op de barbecue te maken. Iemand tips?

pulled pork maken

Ingrediënten voor 8 – 10 broodjes
2,5 kilo procureur
2 x recept barbecuesaus
1 x recept coleslaw
10 harde broodjes

Kruidenrub
2 tl komijn
2 tl gerookt paprikapoeder
1 tl cayennepeper
1 tl chilipoeder of flakes
1 tl venkelzaad
2 tl zout
2 tl bruine suiker

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht)

Haal de procureur uit de koelkast en laat deze in een uurtje op kamertemperatuur komen.

pulled pork maken

Maak een kruidenrub door alle specerijen te mengen met de bruine suiker. Deze rub is een beetje naar wens, je kunt gerust wat extra venkelzaad of zout toevoegen als je dat lekker vindt. Het komt niet zo nauw.

Maak alvast de barbecuesaus volgens het recept.

Wrijf het stuk vlees in met de rub. En leg het in een ingevette braadslede of ovengeschikte pan.

pulled pork maken

Giet de helft van de barbecuesaus over het vlees. Dek de pan af met een deksel of gebruik een stuk aluminiumfolie. Steek een vleesthermometer in het midden van het vlees.

Zet het vlees in de oven en laat het zo’n 4 uur garen op 120 graden.  Zet vervolgens de temperatuur wat hoger, naar 150 graden en laat het vlees nog zo’n 3 uur garen. Haal een half uur van tevoren de deksel van de pan of het aluminiumfolie weg. Hierdoor krijgt de pulled pork een lekker krokant laagje.

Het vlees is klaar als het een kerntemperatuur bereikt heeft van 88 graden. Hoe snel dit gaat hangt dus af van 2 dingen. Een de hoogte van de temperatuur en twee de grootte van je stuk vlees. Hoe hoger je temperatuur, hoe sneller het gaat. Maar hoe langzamer hoe beter de smaak. En vanzelfsprekend heeft een groot stuk vlees langer nodig dan een iets kleiner formaat. Onthoud dat dus altijd.

Haal de pulled pork uit de oven en laat het afgedekt onder aluminium folie een half uurtje rusten.

pulled pork maken

Trek het vlees nu met 2 vorken uit elkaar. Als dit niet soepel gaat is je vlees nog niet gaar genoeg.

Serveer de pulled pork op een broodje met coleslaw en extra barbecuesaus.

pulled pork maken

 

 

 

Video: Oranje Hema Tompouce
Review Green Kitchen Travels
Bewaar
65 Comments
  • AM

    23 december 2016 at 11:14 Beantwoorden

    Ik ga het voor kerst ook proberen. Ik was aan het opzoeken hoeveel kg ik nodig heb per persoon maar zoals ik het een en ander teruglees in de reacties heb ik dus 2 tot 2.5kg nodig voor ca.8 man.
    In de beschrijving staat 2.5kg voor 8-10broodjes, dit zal dan wel een typfout zijn en gezien de foto zal dat nooit 250g zijn wat op dat broodje ligt !?
    Als het echt zo lekker is dan eten mijn gasten meer weg dan dat ene broodje namelijk 😉
    Fijne feestdagen allen!

  • Nico de Haan

    3 december 2016 at 18:10 Beantwoorden

    Jammer dat ik geen foto van het resultaat kan plaatsen maar het was echt heel erg lekker :)\r\n\r\nhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154693509098830&set=a.107282058829.92791.736308829&type=3&theater

  • Nico de Haan

    3 december 2016 at 09:32 Beantwoorden

    Ga het vandaag ook proberen. Heb wel de BBQ sauce eigen “gemaakt” op basis van bovenstaande. Heb bv gezeefde tomaten gebruikt ipv Ketchup. Verder 1 teen knoflook en wat meer bruine bastaardsuiker toegevoegd :)\r\n\r\nNadat de procureur gaar is zal ik hem nog een uurtje afroken in de rookoven buiten… ben heel nieuwsgierig.\r\n\r\nGroetjes,\r\nNico

  • Corry Kuijer

    31 oktober 2016 at 00:11 Beantwoorden

    Ik wil je even laten weten dat jouw recept super is. Heb het in september gemaakt voor een familie uitje voor ong. 75 personen. Veel werk maar ook veel komplimenten. Ik heb ruim 12 kilo vlees gebruikt. In de oven klaargemaakt en de volgende dag op de bbq warm gemaakt. Heb echt eer gehad van mijn werk dankzij jouw recept. Ik heb het nadien nog twee maal gemaakt (maar dan maar 2 kg) en er lekker rode kool bij gegeten. BEDANKT!!!

    • Annika

      1 november 2016 at 13:57 Beantwoorden

      Ah wat goed om te horen dat het een succes was!

  • Dimitri Mens

    23 oktober 2016 at 15:30 Beantwoorden

    Hoi Pauline en andere medekokers,\r\n\r\nMisschien een extra tip, doe de ovenschaal met vlees erin afgedekt in een fleecedeken of deken voor een uurtje na het slowcooken…… hierdoor blijft het vocht beter in het vlees en wordt het vlees nog malser….verder een geweldig recept !!!

  • Hay

    18 oktober 2016 at 09:55 Beantwoorden

    Ik wil dit voor 18 personen maken. Hoeveel heb ik nodig en hoelang moet dit dan in de oven?

    • Annika

      19 oktober 2016 at 10:28 Beantwoorden

      Dan zou ik de hoeveelheden verdubbelen. Ik weet niet hoe groot je oven is, maar ik denk dat je het in twee keer moet maken dan.

  • Petra

    17 oktober 2016 at 07:30 Beantwoorden

    Er staat voorverwarmen met 100 graden hetelucht. Maar later in het recept staat 120c. Wat is de betekenis van die 100c voorverwarmen en gebruik je nu wel of niet de hetelucht?

    • Nico de Haan

      3 december 2016 at 09:38 Beantwoorden

      Cook to core en slow cooking is mijn advies. 100 is denk ik beter want dat gaat langzamer dan met 120c 🙂 Als aan het einde het vlees maar makkelijk uiteen valt en heel belangrijk… de kerntemperatuur moet in het midden van het dikste stuk 88 graden aangetikt hebben.\r\n\r\nZodra dat het geval is, is het veilig om te consumeren. Het heeft geen zin om het heter te maken of lang op 88c te houden. Daar wordt de boel alleen maar droger van. Verder heeft het geen toegevoegde waarde want doder dan dood kunnen bacteriën niet zijn 😉

  • Cindy

    14 oktober 2016 at 08:18 Beantwoorden

    Kan je dit gerecht ook maken in een ovenschaal? En is er ook een kant en klare bbq saus die je die gebruiken of niet? Ik ben van het luie koken hahaha

    • Nico de Haan

      3 december 2016 at 09:34 Beantwoorden

      Ovenschaal lukt vast ook wel hoor. Als je er geen deksel bij hebt gebruik je gewoon aluminium folie.\r\n\r\nIedere BBQ sauce is te gebruiken. De meeste zijn op basis van tomaat en suiker dus dat komt zeker goed.

  • Katja

    2 oktober 2016 at 19:15 Beantwoorden

    Het was goddelijk!!!

  • debusschere sofie

    12 september 2016 at 11:36 Beantwoorden

    ik zou graag zondag pulled pork serveren aan zo’n 16 gasten ik heb een stuk van om en bij de 3 kilo.\r\nGraag had ik geweten of ik hier iets op voorhand kan voor doen?\r\nAnders moet ik de zaterdagavond dit in mijn oven steken op zo’n 120 graden voor een uur of 10?\r\nDan zal dit zeker lekker zacht zijn denk ik maar vind ik ook wel een beetje riskant.om mijn oven ’s nachts te laten aanstaan.\r\nHeeft u anders enige suggestie hoe ik dit mss anders kan aanpakken?\r\nDe zondag komen mijn gasten rond de middag dus is niet echt mogelijk om maar ’s morgens om 8u in mijn oven te doen want dan zal dit niet klaar zijn volgens mij.

    • Pauline

      14 september 2016 at 11:49 Beantwoorden

      Je kunt het wel van tevoren maken. En als je gasten er zijn kort verwarmen in wat extra bbq saus 🙂

  • Esther

    23 augustus 2016 at 10:52 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIk ben je recept aan het maken, (spannend) :)\r\n\r\nMaar ik heb een stuk procureur van 1,5 kilo. Zou jij mij kunnen vertellen hoelang en op welke temperatuur ik de procureur in de oven moet doen?\r\n\r\nGroetjes, Esther

  • Monique Molenaar

    3 augustus 2016 at 18:15 Beantwoorden

    Afgelopen weekeinde een groot stuk procureur in de oven gedaan, met thermometer. Het recept gevolg pd inclusief de saus en de coleslaw. Het was verrukkelijk!

  • Lemco

    3 augustus 2016 at 00:38 Beantwoorden

    Wij hebben Pulled Pork, voor de 2e keer gemaakt en m’n buurman zelfs 3 keer. En ook alle 3 keren waren goed gelukt. Als wij Pulled pork maken dan doen we dat op de BBQ. Eerst de dag van te in rubben met een dry rub, vervolgens 24 uur in de koelkast. Dit kin je afdekken met vershoud-folie of je laat jet slager het vacumeren. Daarna hebben we nog een pan met water gevuld om rookhoutsnippers een hele nacht in de pan met water te weken. Je kunt ook rookhout chunks gebruiken. De dag daarna leggen we de verkensnek in een vleeshouder. En vullen we de smokersbox met doorwerkte hoitsnippers, op die manier geven we het vlees een subtiele rooksmaak mee. Als de BBQ op een goede temperatuur is rond de 100’C kan het vlees erop en vervolgens de eerste 2 uren wat rookhout toevoegen. En vervolgend met een kerntermometer in het vlees steken totdat het 90’C heeft bereikt. Dit proces duurt 6 a 7 uur afhankelijk van de groote van het vlees. Maar de echte diehard bereid Pulled Pork op een rook BBQ, en dan kan het de bereiding zo ineens 20 uur duren. Maar dan heb je ook een geweldig resultaat geboekt.

  • Monique Molenaar

    31 juli 2016 at 20:29 Beantwoorden

    Vandaag de pulled pork gemaakt in de oven met de bbq saus en de cole slaw. Het was een heel groot succes! Een rcept om te onthouden en te delen! ik vond het spannend, maar dat was het niet!

Plaats een reactie