Oranje tompouce
Wat we stiekem het leukst vinden aan Koningsdag? Het eten van een oranje tompouce, natuurlijk! Ieder jaar gaan we op tijd uit ons bed om in ieder geval zeker te zijn dat de banketbakker nog tompoucen heeft. Maar wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf een tompouce kan maken? Zo ben je altijd zeker van een oranje traktatie op Koningsdag. Zelf een oranje tompouce maken? In deze blog laten we je zien hoe je ze stap voor stap maakt.
Hoe eet je een tompouce?
Maar hoe eet je nou zo’n oranje tompouce? Sommige halen eerst de bovenkant met het glazuur eraf en bewaren dat voor het laatst. Maar het makkelijkst is eigenlijk om de tompouce op z’n zijkant te leggen en de oranje tompouce zo in stukjes te snijden. Zo proef je ook gelijk alle smaken. De vulling hebben we gemaakt van Zwitserse room. Dat is een mix van gele room en slagroom. We love it! Net zoals een oranje HEMA tompouce.
Op zoek naar nog meer lekkere recepten voor Koningsdag? Bekijk hier dan al onze oranje recepten.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 6 oranje tompoucen
- 6 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
- 1 eidooier
Voor de Zwitserse room
- 6 eidooiers
- 500 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 100 gr suiker
- 75 gr bloem
- 1 vanillestokje
Voor het oranjeglazuur
- 150 gr poedersuiker
- 3 el water
- 1 drupje oranje kleurstof
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 200 graden (hetelucht).
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien en snijd ze doormidden. Verdeel ze over een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik er met een vork een aantal gaatjes in.
Bestrijk de plakjes met een losgeklopte eidooier. Leg er een velletje bakpapier op en bedek met iets zwaars. Zo voorkom je dat ze heel hoog worden in de oven. Bak ze in 12 minuten goudbruin in de oven. Laat ze vervolgens afkoelen.
Zwitserse room maken
Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa.
Breng in de tussentijd de melk met de suiker en het merg van het vanillestokje aan de kook.
Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.
Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het ongeveer vijf minuten koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. De gele room moet zo stevig zijn dat hij niet uitloopt.
Giet het roommengsel in een bord. Dek het af met een stukje huishoudfolie en laat het afkoelen. Eerst buiten de koelkast en dan minimaal nog een half uur in de koelkast. De room moet echt koud zijn.
Klop in de tussentijd in een andere kom de slagroom stevig. Spatel de slagroom door de afgekoelde room.
Giet het mengsel in een spuitzak en laat het nog iets opstijven in de koelkast. Door het mengen is de Zwitserse room weer wat vloeibaarder geworden. Deze moet zo stevig zijn dat hij niet uit de spuitzak loopt.
Oranjeglazuur maken
Voeg het water bij de poedersuiker en voeg een klein drupje oranje kleurstof toe. Meng het goed door elkaar. Is het te vloeibaar, voeg dan een lepel extra poedersuiker toe. Is het te dik, voeg dan een klein lepeltje water toe. Verdeel de glazuur over de helft van de bladerdeegplakjes en laat ze uitharden. Je kunt hier eventueel nog een glaceermes voor gebruiken.
De oranje tompouce
Verdeel de Zwitserse room met behulp van een spuitzak over de niet geglazuurde bladerdeegplakjes. Leg de oranje helften er boven op en je oranje tompouce is klaar. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in