croquembouche

How To Croquembouche maken

Het maken van een croquembouche staat al heel lang op mijn food bucketlist! Een lijst waar allerlei uitdagingen op culinair gebied staan. In Masterchef en ook in Heel Holland Bakt zag ik deze impressive soesjestoren vaak voorbij komen. Het ziet er heel uitdagend uit en het kwam er steeds niet van om hem te maken.

Tot ik samen met Laura en Marjon (zonder blog) het idee kreeg om de croquembouche samen te maken. Is niet alleen heel gezellig en ook nog minder werk ook. Ik keek er heel erg naar uit om dit patisserie stuk te maken en het was ook echt zo ontzettend leuk om te doen. Ik moet je eerlijk bekennen dat het echt reuze meeviel. Door al het geklets waren we er 4 uur mee bezig, maar zonder dit gekakel was het in de helft van de tijd ook gelukt.

En ik ben echt super trots op het eindresultaat, de croquembouche was stevig, hij zakte niet in, maar vooral prachtig om te zien en super lekker. Deze kan ik van het lijstje afhalen. Binnenkort gaan we een nieuwe uitdaging aan, als je een leuk idee hebt, laat het gerust weten in de comments.

Ingrediënten
Soezenbeslag (70 soesjes)
250 gr gezeefde bloem
250 ml melk
250 ml water
250 gr roomboter
10 eieren
Snuf zout

Banketbakkersroom
1 ltr melk
100 gr custard poeder
150 gr suiker
2 eieren

Caramel
750 gr suiker
120 ml water

Materialen
Spuitzak 2 x
Pion van karton. Maak een pion van een stuk karton en bekleed deze met bakpapier.

Zo maak je het
De banketbakkersroom
banketbakkersroom Begin met het maken van de banketbakkersroom. Je maakt de room het eerste omdat hij dan goed af kan koelen en opstijven in de koelkast. Zet hem tot gebruik in de koelkast. Je kunt ook 4 x dit recept maken.

Breng 9 dl melk met de helft van de suiker aan de kook. Roer het even door zodat alle suiker op kan lossen.

Klop in een ruime kom, de eieren met de suiker, licht en luchtig.

Meng het custardpoeder met de overgebleven melk (1 dl). Meng dit met het eiermengsel.

Voeg de kokende melk toe aan de eieren en blijf in de tussentijd goed roeren.

Giet het mengsel terug in de pan en laat het op een zacht vuur al roerend dik worden.

Giet het mengsel in een grote bak en dek het af met huishoudfolie.

Laat het opstijven in de koelkast.

De soezen
soezen maken
Vervolgens ga je de soezen maken. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Breng de boter met de melk en het water in een pan aan de kook.

Voeg de gezeefde bloem en het zout toe en meng er met een garde een egaal deeg van.

Het is een kookdeeg, dus roer net zo lang tot de bloem gaar is. Gebruik een houten lepel om te roeren en ga net zo lang door totdat het een ietwat droge bal wordt.

Haal nu de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe. Meng die er goed doorheen met de spatel. Doe dit snel, want de eieren mogen niet garen.
soesjes maken

Giet het soezenbeslag in een spuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hoopjes van ongeveer 3 cm breed.

Bak de soezen in ongeveer 20 – 25 minuten af in de oven. Doe de deur niet open, want dan zakken ze in.

Haal ze uit de oven, prik de onderkant in met een prikker en zet ze even terug in de oven. Zo drogen ze van binnen. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Soezen vullen
soezen vullen

Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en roer het even door elkaar met een vork. Stop de room in een spuitzak en gebruik een klein spuitmondje. Vul de soesjes met de room. (Gebruik de opening die je al gemaakt hebt)

Karamel maken
karamel maken

Maak nu de karamel volgens het recept.

De soesjestoren bouwen
Zet de pion op een vlakke ondergrond.

soezentoren maken
Nu ga je voorzichtig te werk. Doop de soesjes voorzichtig in de karamel, wees hier heel voorzichtig mee, want de karamel is gloeiend heet. Zorg dat de onderkant en iets van de zijkanten bedekt is met de karamel.

Leg de soesjes met de karamel kant tegen de onderkant van de pion. Zo werk je van onder naar boven totdat je soesjestoren helemaal gebouwd is.

Als de karamel tussentijds te hard wordt, verwarm je deze weer even kort op het vuur. Niet te lang want dan brandt de karamel aan.

Eindig met een soesje bovenop. Laat de croquembouche even staan en haal hem dan voorzicht van de pion af. Dit hoeft niet perse, je kunt het karton er ook in laten zitten.

Karamel spinsels
soezentoren maken

Versier de croquembouche met karamel draden. Dit doe je door een vork in de karamel te dippen en deze rond de soezentoren te draaien. Je krijgt dan vanzelf draden.

Dit was het project croquembouche maken, lekker als nagerecht of bij de koffie.

croquembouche

Kersttips

  • Maak de soezen en de banketbakkersroom een dag van te voren
  • Op de dag zelf hoef je dan alleen nog te vullen en te bouwen
  • Als je zin hebt kun je variëren met lekkere vullingen
  • Je kunt ook gewoon slagroom gebruiken.

fijnefeestdagen

Tips voor de planning van het kerstdiner
Stoofpeertjes als dessert
Bewaar
47 Comments
  • Taboe

    10 februari 2017 at 09:57 Beantwoorden

    Ik ga hem vandaag proberen te maken..en morgen vullen en opbouwen.het ziet er echt heel moeilijk uit maar ga me uiterste best doen!

  • Sanne

    30 december 2016 at 08:16 Beantwoorden

    Bedankt voor dit recept! Ik heb hem met kerst gemaakt en hij is goed gelukt!

  • Linda

    10 december 2016 at 17:22 Beantwoorden

    Ik durf als amateur kok en trouwe bezoeker van je site en blog eigenlijk niet te vertellen dat ik een compleet croquembouchepakket bij AH heb gekocht.

    • Pauline

      12 december 2016 at 14:42 Beantwoorden

      Haha wat leuk. Wist niet dat ze dat hebben 🙂

  • Sigrid

    25 december 2015 at 12:34 Beantwoorden

    Mooi, Pauline!

  • de vriendt pascale

    2 december 2015 at 10:22 Beantwoorden

    Custard poeder is dat vanille suiker ?

    • Pauline

      2 december 2015 at 17:30 Beantwoorden

      Nee dat is echt iets anders. Van custardpoeder maak je gele room. En vanillesuiker is suiker met een vanille aroma.

  • ilse

    3 februari 2015 at 19:55 Beantwoorden

    Wat een beauty!!\r\nStaat ook op mijn food bucketlist

  • sarah

    19 januari 2015 at 12:09 Beantwoorden

    Lijkt me leuk. Hoelang is de totale bereidingstijd en hoeveel tijd moet de banketbakkersroom in de koelkast staan om op te stijven?

  • Henriette

    13 januari 2015 at 10:09 Beantwoorden

    Dat ziet er super uit. Ik heb alleen een vraagje. Als je bij Masterchef Australia kijkt dan halen ze de pion er onder uit. En bij jou zie ik dat niet. Hoe doe je dat dan? Want dan blijven de soesjes vastplakken aan de pion en ik dacht dat dat niet de bedoeling is?\r\nGroetjes Henriette

    • Pauline

      13 januari 2015 at 18:38 Beantwoorden

      Dat staat niet op de foto, maar dat hebben we wel gedaan. Je kunt de pion vrij makkelijk lostrekken als de karamel uitgehard is.

  • marrie

    15 december 2014 at 19:24 Beantwoorden

    hoihoi, \r\nbedankt voor dit uitgebreide recept. Ik heb nog 1 vraag. nadat je de soezen hebt ingeprikt, zet je ze de dan op zijn kop weer in de oven? of met t gaatje naar beneden. Mijn instinct gaat voor de eerste optie. \r\n\r\ngroetjes Marrie

  • gabi

    10 december 2014 at 09:16 Beantwoorden

    hey ik vraag me alleen af of het nog heel blijft als je het er af halt die soesje blijf de onderkant niet plakken aan de karamel aan de papir dan ??

    • Pauline

      10 december 2014 at 18:21 Beantwoorden

      Dat gaat prima hoor. Sommige zullen misschien stuk gaan, maar ach dat is ook niet zo erg.

  • emma

    24 november 2014 at 11:21 Beantwoorden

    hoihoi\r\nIk heb morgen om 10uur een high tea met mn zussen en dus geen tijd om hem in elkaar te zetten.\r\nKan het ook vnv om hem morgen mee te nemen.\r\nBen nu de soezen en vulling aan het maken\r\n\r\ngr emma

    • Pauline

      24 november 2014 at 13:53 Beantwoorden

      Het lastige is alleen, dat je hem beste gekoeld kunt bewaren i.v.m. de vulling. Dus als je een grote koele ruimte hebt (bijv. een garage) dan kan het. Good luck 🙂

  • Marnix Duijndam

    14 november 2014 at 00:29 Beantwoorden

    Je kan de soesjes ook vullen met Zwitserse room. Dat is gewoon half slagroom, half gele room mengen met elkaar. Super lekker!!!!

  • Angelique

    22 oktober 2014 at 12:06 Beantwoorden

    Lijkt me heel lekker! Hoe hoog is de pion ongeveer?

  • lies

    18 oktober 2014 at 08:47 Beantwoorden

    Hey ziet er lekker uit maar wat is de dia meter van de pion ik zou hem namelijk zelf ook wel willen maken

    • Pauline

      18 oktober 2014 at 11:46 Beantwoorden

      Iets van 20 cm

      • saskia

        9 december 2014 at 19:25 Beantwoorden

        En hoe rol ik die pion dan ? hoe ziet het begin vel eruit ??

  • Linda

    17 oktober 2014 at 07:49 Beantwoorden

    Hoi hoi, wat voor andere lekkere vullingen zou je kunnen doen? Ben eind van de maand jarig en denk er aan om zo’n mooie toren te maken. Althans, dat ga ik proberen ;-). Maar 2 vullingen of zo zou wel heel leuk zijn. Hopelijk zijn er ideeën. Kan bv bavaroise?

    • Pauline

      17 oktober 2014 at 17:06 Beantwoorden

      Ja bavarois kan ook. Of botercreme met een smaakje. Veel bakplezier alvast.

      • Linda

        19 oktober 2014 at 12:25 Beantwoorden

        Je kunt alle kanten dus gewoon op met vullen. Leuk, ga het proberen!!!

  • Petra

    11 augustus 2014 at 11:34 Beantwoorden

    Leuk is ‘ie om te maken he? Ik heb ‘m ook al een keer gemaakt, voor een franse familie voor de eerste communie van hun dochter. Is daar een traditie, heb ik begrepen. De eerste keer had ik de soesjes met de karamel alleen tegen het bakpapier op de pion geplakt, en toen stortte hij in. Daarna met de karamel op de laag soesjes eronder vastgeplakt, en dat maakte ‘m beresterk 🙂

  • Eva De Clercq

    30 mei 2014 at 13:58 Beantwoorden

    Kan je ze ook maken met een chocoladelaagje over?

  • Lianda

    25 mei 2014 at 11:17 Beantwoorden

    Wauw gaaf! Ziet er netjes uit 🙂 ( en lekker ;-)).

  • Marjon Brouwer

    27 december 2013 at 13:27 Beantwoorden

    Was ontzettend leuk om te doen en het viel inderdaad reuze mee!\r\nOp naar ons volgende project Pauline en Laura! \r\nWelke uitdaging zullen we dan aangaan?

    • Pauline

      27 december 2013 at 16:50 Beantwoorden

      Jaa super project. Volgende keer een Zumbo’tje doen?

  • Simone

    24 december 2013 at 00:20 Beantwoorden

    Petje af hoor voor het maken van dit kunstwerk… 🙂 Ik heb hem zelf ook nog nooit gedaan, maar zoals je het uitlegt moet het te doen zijn!

    • Pauline

      24 december 2013 at 12:48 Beantwoorden

      Jaa valt echt reuze mee. Leuk projectje voor jou en Esmee 😉

  • Patricia

    21 december 2013 at 16:07 Beantwoorden

    Wow, that looks really good. Incredible work! : )

  • Anita

    21 december 2013 at 06:44 Beantwoorden

    Toevallig heb ik m pas gemaakt was prachtig gelukt in de ochtend heel vroeg(5u) en was voor s avonds , toen werden de draden zacht

  • Anoeska

    21 december 2013 at 00:16 Beantwoorden

    Ik vind dit altijd zo’n kunstwerk om naar te kijken! Prachtig, bijna te zonde om op te eten.

  • Susanne

    20 december 2013 at 19:50 Beantwoorden

    Wauw wat knap! Bizar eigenlijk dat jullie ook iets kunnen maken wat ze gewoon bij Masterchef maken. Heb die aflevering gezien en bij een paar is het toen niet gelukt. Je zou hem haast niet durven op te eten!

  • Els

    20 december 2013 at 15:06 Beantwoorden

    Wauw!! heel mooi zeg:)

  • Food Love and Happiness

    20 december 2013 at 11:55 Beantwoorden

    Haha ja inderdaad, Zumbo’s croquembouche. Wil ik ook wel eens proberen, goed gelukt deze dames!

  • Sylvia

    20 december 2013 at 09:23 Beantwoorden

    Wauw, hij is mooi! Doet me altijd denken aan Masterchef Australia waarbij ze ook een keer een croquembouche moesten maken 😉

  • Brenda

    20 december 2013 at 08:48 Beantwoorden

    Ziet er goed uit Paul, je kunt wel meedoen aan Masterchef 😉

  • MySimplySpecial

    20 december 2013 at 08:29 Beantwoorden

    Dat ziet er gaaf uit!

  • Andrea Janssen

    20 december 2013 at 08:10 Beantwoorden

    Leuk te lezen, met beschrijving hoe uit te voeren. Deze staat inderdaad ook nog op mijn to do list. Maar eerst (lees ik) twee andere kookgekke vriendinnen zien te regelen :-).

Plaats een reactie