Mini appeltaartjes van bladerdeeg
Mini appeltaartjes van bladerdeeg: deze zijn supermakkelijk om te maken en zien er toch heel feestelijk uit. Perfect voor als we spontaan bezoek krijgen of gewoon zin hebben in iets lekkers bij de koffie. Het mooiste? We hoeven er niet eens een springvorm voor tevoorschijn te halen, want het bladerdeeg doet al het werk! Wij vinden ze warm uit de oven het allerlekkerst, liefst met een bolletje vanille-ijs dat er langzaam overheen smelt.
Benieuwd welke appels je het best kan gebruiken? Klik dan hier.
Tip: maak het ook eens met ander fruit, zoals perziken, abrikozen of pruimen.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Moet ik het bladerdeeg eerst ontdooien?
Ja, dat is belangrijk. Ontdooi de plakjes rustig op het aanrecht, dan kun je ze makkelijk vouwen en bewerken. Doe dit ook weer niet té lang van tevoren, dan wordt het deeg te zacht en plakkerig.
-
Welke appels zijn het lekkerst voor dit recept?
Wij kiezen graag voor Elstar of Jonagold, die zijn friszoet en houden tijdens het bakken een lekkere bite.
-
Kan ik ook een grote taart maken in plaats van kleine?
Zeker! Gebruik dan een rol vers bladerdeeg en beleg die op dezelfde manier. De baktijd wordt iets langer, reken op zo’n 35 minuten.
Ingrediënten voor 6 personen
- 6 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
- 100 gr amandelspijs
- 2 eieren
- 2 appels
- 2 el suiker
- 1 tl kaneel
- 40 gr amandelschaafsel
- slagroom of vanille-ijs (voor erbij)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Zet alvast een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
Was de appels en verwijder het klokhuis. Halveer ze en snijd iedere helft in dunne plakjes. Meng in een kom met de suiker en kaneel.
Meng de amandelspijs met een eitje. Klop het andere ei in een apart kommetje los.
Neem een plakje (ontdooid) bladerdeeg. Verdeel een lepel van de spijs over het deeg. Leg hier dakpansgewijs een paar plakjes appel op. Vouw de randen naar binnen. Dit hoeft niet heel netjes te gebeuren. Het heeft juist z’n charmes als het er huisgemaakt uitziet.
Bestrijk de randen met het losgeklopte ei. Verdeel het amandelschaafsel over de randen en leg het mini appeltaartje op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal deze stappen voor de andere 5 plakken deeg.
Bak de mini appeltaartjes 25 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin.
Serveer de mini appeltaartjes van bladerdeeg met vanille-ijs en/of slagroom.
Variatietips
- Vervang de appels eens door peren, pruimen of abrikozen.
- Hou je van extra crunch? Strooi een beetje grove suiker over de randen van het bladerdeeg voordat ze de oven in gaan.
Bewaartip
Deze appeltaartjes zijn het lekkerst op de dag zelf, als het bladerdeeg nog knapperig is. Wil je ze toch bewaren? Laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel op kamertemperatuur. Dan blijven ze nog 1 dag lekker. Opwarmen kan kort in de oven, maar het bladerdeeg wordt dan wel iets minder krokant.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
