italiaanse broodsalade

Italiaanse broodsalade | Panzanella

Het is weer woensdag dus heb ik weer een makkelijke maaltijd voor jullie. Deze Italiaanse broodsalade wordt ook wel Panzanella genoemd. De salade wordt gemaakt van restjes oud brood. Ik ben zelf van het type no waste, ik heb er altijd moeite mee om eten weg te gooien. Zo had ik laatst nog een flink stuk Turks brood liggen dat al een beetje droog geworden was. Samen met een paar tomaatjes maakte ik er in een handomdraai een super lekkere maaltijdsalade van.

Ik hou van zulke recepten, je gooit alles in een schaal en de oven doet de rest. Easy does it! En lekker dat hij is.

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr oud brood (ik had Pide)
300 gr (gemengde) tomaatjes
1 teen knoflook
1 rode ui
30 gr Parmezaan
1 tl tijm
Handje verse basilicum
Peper en Zout
Olijfolie

broodsalade

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem een grote ovenschaal.

Scheur het brood in stukken van ongeveer 2 x 2 cm en stop deze in de schaal.

Snij de rode ui in partjes en voeg deze bij het brood.

Was de tomaatjes, halveer ze eventueel en voeg ze bij het brood.

Pers een teen knoflook uit boven de schaal en besprenkel het geheel royaal met olijfolie.

Voeg de tijm en wat peper en zout toe en hussel het geheel goed door elkaar.

Rooster het geheel gedurende 15 – 20 minuten in de oven.

Garneer de broodsalade met Parmezaan en verse basilicum.

panzanella

Getest: Gezonde mueslirepen
Zoet Zure Komkommer
Bewaar
10 Comments
  • Sophie

    14 mei 2015 at 23:00 Beantwoorden

    Zelf heb ik ‘m in Toscane bij een Agriturismo zo gegeten: kappertjes, tomaatjes, komkommer, rode uit, knoflook en oud brood. Met hierover wat witte wijnazijn en olijfolie. Dit trekt na een tijdje ook in het brood als je het van tevoren maakt. Erg lekker! (En natuurlijk peper/zout)

  • Manuela

    5 juli 2014 at 19:40 Beantwoorden

    Echt lekker! heb het nu 2 keer gemaakt. Ik heb er kappertjes ,gegrilde paprika en olijven aan toegevoegd.Ook lekker met ciabatha.

  • Britt Hekerman

    16 januari 2014 at 15:06 Beantwoorden

    Hmm lekker!\r\nIs het ook mogelijk deze salade koud te eten om als lunch mee te nemen?

    • Pauline

      17 januari 2014 at 10:54 Beantwoorden

      Ja dat kan heel goed. Ik zou de croutons even los in een bakje doen dan blijven ze lekker knapperig.

  • Ellen

    1 september 2013 at 21:54 Beantwoorden

    Was heerlijk!! Ook zonder de kaas.

  • Suzanne

    29 augustus 2013 at 13:52 Beantwoorden

    Hmmmmm ziet er lekker uit. Even in gedachten houden voor de volgende keer dat ik Turks brood over heb.

    • Pauline

      29 augustus 2013 at 14:00 Beantwoorden

      Ja idd, maar het kan ook met stokbrood of ciabatta 🙂

  • Stella

    28 augustus 2013 at 18:44 Beantwoorden

    Ik kende het niet maar wat lekker zeg en ik heb dat ook wel een beetje..zo zonde om eten weg te gooien, zo’n oplossing is dan ideaal!

  • Dita

    28 augustus 2013 at 12:10 Beantwoorden

    Lekker!

  • MySimplySpecial

    28 augustus 2013 at 09:30 Beantwoorden

    Wat een goed idee!

Plaats een reactie