Zoetzure komkommer
Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd zoetzure komkommer voor ons maakte. Dat deed ze heel simpel met een schepje suiker en een scheutje azijn. En zoetzure komkommer is eigenlijk ook niet meer dan dat.
Zoetzure komkommer inmaken - met wat pit!
Wij hebben de zoet zure komkommer nog even wat extra pit gegeven door er een half pepertje toe te voegen. Ook brengen we de dressing kort aan de kook, hierdoor lossen de suiker korrels op en krijg je een gladde zoet zure dressing.
Hoe maak je zoetzure komkommer? - onze truc!
Deze komkommersalade is lekker fris bij een Indonesische maaltijd zoals rendang. PS we hebben ook nog een tip voor een supersnelle methode, voeg een lepel sushi azijn toe aan je komkommer. Dan heb je meteen de zoetzure smaak te pakken.
Waar is zoetzure komkommer lekker bij?
Ingelegde komkommer is een lekkere frisse toevoeging aan pittige maaltijden. Het smaakt lekker bij Aziatische gerechten, maar ook op een burger of een broodje pulled pork. Hierbij wat ideetjes:
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 komkommer
- 0,5 rode peper
- 100 ml azijn
- 100 ml water
- 2 el suiker
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de komkommer in plakjes of schaaf er linten van, Dit gaat het makkelijkste met een mandoline, wij gebruiken deze van Microplane. Doe dit in een bakje of schone pot.
Hak de rode peper in kleine stukjes. Verwarm de azijn met de suiker, het water en de peper in een steelpannetje. Laat het een minuut of 2 koken, totdat de suiker is opgelost. Giet het hete mengsel over de komkommer. Zo trekken de smaken goed in de komkommer. Laat de zoetzure komkommer afkoelen en zet het in de koelkast.
Serveer de komkommer salade koud.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Welke azijn gebruik ik?
Wij gebruiken meestal natuurazijn of witte wijnazijn. Die geven een frisse, neutrale smaak. Appelciderazijn of sushi azijn zijn ook lekker.
-
Moet ik de dressing echt koken?
Het koken zorgt ervoor dat de suiker goed oplost en de smaken mooi mengen. Daardoor trekt de dressing beter in de komkommer.
-
Hoe dun moet ik de komkommer snijden?
Hoe dunner, hoe beter de smaken erin trekken. Gebruik een mandoline voor mooie gelijkmatige plakjes of linten. Geen mandoline? Een kaasschaaf of dunschiller werkt ook goed.
-
Mijn komkommer wordt té slap, wat doe ik fout?
Waarschijnlijk is je komkommer te lang ingelegd of te dun gesneden. Voor extra bite kun je de volgende keer dikkere plakjes snijden, ze korter ze in het vocht leggen of de komkommer eerst even licht zouten en laten uitlekken voor je de dressing toevoegt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
