
Witlof quiche
Witlof in een hartige taart? Absoluut! Dit recept voor witlof quiche bewijst hoe veelzijdig witlof eigenlijk is. In deze hartige taart combineren we gekarameliseerde witlof met prosciutto, oude kaas en knapperige walnoten. Het resultaat? Een superlekkere mix van hartig, romig en een vleugje zoet van de honing. Perfect voor zowel de lunch als het avondeten. Serveer ‘m met een frisse salade en je hebt een complete maaltijd.
Witlof quiche: koud én warm lekker
Het fijne aan deze witlof quiche is dat je ‘m van tevoren kunt maken en later nog even opwarmt. En zelfs op kamertemperatuur is -ie nog lekker. Ideaal voor drukke dagen of wanneer je gasten krijgt.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 rol vers bladerdeeg
- 5 st witlof
- 2 st rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eieren
- 225 ml crème fraîche
- 100 gr geraspte oude kaas
- 80 gr prosciutto
- 40 gr walnoten
- 1 el honing
- Peper en zout
- Olijfolie
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.
Verwijder het uiteinde en het hart uit de stronkjes witlof. Trek de blaadjes los en was ze. Dep droog. Voeg bij de uien en roerbak de witlof kort mee. Voeg een el honing toe en wat peper en zout.
Meng in een andere kom, de eieren luchtig met de crème fraîche. Breng de room op smaak met peper en zout en voeg de geraspte oude kaas toe.
Vet de springvorm in en leg een stukje bakpapier op de bodem van de vorm. Verdeel het deeg over de vorm en druk de randen aan. Prik met een vork kleine gaatjes in het deeg.
Verdeel de roergebakken witlof over de bodem van de vorm. Giet hierop het eimengsel. Verdeel de plakjes prosciutto over de quiche (bijvoorbeeld in mooie roosjes, zoals op de foto). Hak de walnoten grof en verdeel over het de witlof quiche.
Bak de witloftaart in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin.
Variatietips
- Liever vegetarisch? Laat de prosciutto weg en voeg extra noten of geroosterde champignons toe voor een diepe, hartige smaak.
- Liever een andere kaas? Geitenkaas of blauwe kaas past ook goed in dit recept.
- Extra groente? Voeg een handje spinazie of prei toe voor een nog voedzamere vulling.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in