
Panzanella met Burrata (broodsalade)
Deze Panzanella salade heeft alles wat ik lekker vind. Knapperig brood, zoete gegrilde perzik en superromige burrata. Een panzanella is een Toscaanse broodsalade, waarin restjes oud brood worden verwerkt. Droog geworden brood wordt weer lekker knapperig door ze met olijfolie te besprenkelen en te roosteren in de oven. Traditioneel wordt het gegeten met tomaat en basilicum. Maar ik geef er graag een eigen twist aan. In deze Panzanella gebruik ik Burrata, dat is echt heerlijk in combinatie met de knapperige (in olie gedrenkte) broodstukjes en frisse tomaatjes. Zomer op je bord. En zolang het nog kan, moeten we daarvan blijven genieten. Toch?
Met burrata
Ik denk dat het zo’n 2 jaar geleden is, dat ik kennis maakte met Burrata. Maar na deze zomer in Puglia ben ik helemaal verslaafd geraakt aan dit zachte kaasje. Burrata is eigenlijk de zachtste vorm van mozzarella. Je kunt het vergelijken met het binnenste van een mozzarella bol maar dan nog 10 x beter en romiger. In Italië doen ze er nog een schepje boven op en serveren ze bij ieder restaurant Stracciatella. Niet te verwarren met het vanille ijs met chocolade stukjes, we hebben het nog steeds over kaas. Stracciatella is nog een stukje romiger, het zijn eigenlijk snippers mozzarella, aangemaakt met wei en room. Je weet niet wat je proeft. Enkel wat peper en olijfolie is genoeg voor een ultieme smaaksensatie. Je kunt deze salade als lunch serveren, maar hij volstaat ook als maaltijdsalade.


Ingrediënten voor 4 personen
1 ciabattabrood mag iets oud zijn
2 bollen Burrata (te koop bij AH)
4 perziken
200 gr gemengde sla
200 gr cherrytomaten
1 rode ui
6 radijsjes
1 teentje knoflook
30 gr pijnboompitten
Handje basilicum
2 el tomatenazijn (of rode wijn azijn)
Olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
Breek het ciabattabrood in stukjes en doe het in een kom. Pers er een teentje knoflook boven uit en voeg een royale scheut olijfolie en wat peper en zout toe. Rooster de broodstukjes in 5 minuten krokant.
Snijd de perziken in plakjes en grill ze op een grill (of in een grillpan) aan weerszijden goudbruin.
Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan.
Verdeel de sla over een grote schaal.
Halveer de cherrytomaatjes, snijd de rode ui in halve ringen en de radijsjes in plakjes. Voeg dit bij de sla.
Voeg de knapperige broodstukjes inclusief olie bij de sla en voeg ook meteen de azijn toe. Meng het geheel goed door elkaar, zodat alle smaken op elkaar in kunnen trekken.
Garneer de Panzanella met de gegrilde perzik, wat lepels Burrata, de geroosterde pijnboompitjes en een flinke hand basilicum.
Serveer meteen.



Culinaire post ontvangen?
Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.
Dat wil ik!Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan