
Quiche Lorraine met broccoli
Een Quiche Lorraine is altijd een goed idee. Romig, hartig en vol smaak. Maar wij geven ‘m een kleine twist met broccoli, zodat je net wat extra groenten binnenkrijgt. Perfect voor de lunch, een makkelijke avondmaaltijd of als borrelhapje in kleine stukjes gesneden.
Quiche Lorraine met broccoli: extra voedzaam
Dit recept voor quiche Lorraine met broccoli is simpel: knapperig bladerdeeg, een rijke vulling van eieren en slagroom, pittige Gruyère en krokant uitgebakken spekjes. De mosterd geeft net dat beetje extra pit en de tijm maakt het lekker kruidig. Door de broccoli kort te blancheren blijft hij mooi groen en krijgt hij een lekkere bite in de quiche.
Serveer de quiche met een frisse salade en je hebt een complete maaltijd. Of bewaar een paar stukjes voor later, want ook koud is hij heerlijk!



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 1 rol bladerdeeg
- 150 gr gerookte spekreepjes
- 350 gr broccoli
- 2 takjes tijm
- 3 eieren
- 150 ml slagroom
- 65 ml crème fraîche
- 100 gr geraspte Gruyère kaas
- 3 tl Dijon mosterd
- peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden boven- en onderwarmte of 180 graden hetelucht. Vet een quichevorm van 24 cm doorsnede in met boter.
Bekleed de bodem en zijkanten van de quichevorm met bladerdeeg. Snijd het te veel aan deeg weg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met bakbonen. Bak de bodem voor ca 15 minuten in de oven. Haal de bakbonen en het bakpapier uit de quichevorm en bak nog eens 3 minuten in de oven.
Breng ondertussen een pan met water aan de kook, snijd de broccoli in roosjes en kook de broccoliroosjes 3 minuten. Giet ze direct af, giet koud water in de pan en laat de broccoliroosjes hier in afkoelen.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Klop de eieren met een garde los. Voeg de slagroom, crème fraîche, Gruyère, mosterd, blaadjes van 1 takje tijm en peper en zout toe en meng alles door elkaar. Verdeel de broccoli en spekjes over de blindgebakken bodem. Schenk het eimengsel erover en bak de quiche in ca. 25-30 minuten goudbruin en gaar. Ris de blaadjes van het laatste takje tijm en strooi over de quiche.
Variatietips
- Liever geen spek? Maak ‘m vega en vervang de spekjes door zongedroogde tomaatjes of goed uitgebakken champignons.
- Meer pit? Voeg een snufje cayennepeper toe aan het eimengsel.
- Andere kaas? Gruyère is heerlijk, maar je kunt ook cheddar, Parmezaan of een restje oude kaas gebruiken.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in