lamsrack met dukkah

Lamsrack uit de oven

Wil je lamsrack maken? Dan is dit recept voor lamsrack uit de oven met dukkah een goed idee. Dukkah is een kruiden- notenmengsel dat je zelf kunt maken maar ook eventueel kant en klaar kunt kopen. We gebruiken het wel vaker en is ook erg lekker voor bij de zalm. Het is niet moeilijk om een hele lamsrack te bereiden. We leggen het je stap voor stap uit. Het voorbereiden, zoals het vlies verwijderen kan je eventueel door je slager laten doen. Het braden zelf is niet ingewikkeld. Je moet alleen even de juiste kerntemperatuur weten. Zodra het dit punt heeft bereikt, gaat de thermometer piepen. Een kind kan de was doen. In de tussentijd kan je snel de tahin yoghurt maken en wat bijgerechten zoals deze snelle couscous of lekkere geroosterde bloemkool.

lamsrack met dukkah
Dukkah
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 2 st. lamsrack (à 400 gr)
  • 80 gr hazelnoten
  • 1 el sesamzaad
  • 1 tl komijn
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl karwij
  • Peper en zout
  • Klontje roomboter
  • Olijfolie

Tahin yoghurt

  • 3 el dikke yoghurt
  • 1 el Tahin
  • 1 teentje knoflook
  • Sap van een halve citroen
  • Takje peterselie

Zo maak je het

  1. Haal de lamsracks uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Begin met het maken van de dukkah. Rooster de hazelnoten, het sesamzaad, de komijn, het venkelzaad en het karwijzaad kort in een droge koekenpan. Maal het daarna fijn in een grote vijzel.

  2. Maak het lamsvlees schoon indien je slager dit niet voor je gedaan heeft. Schraap de botjes schoon en verwijder het vlies. Het vlies bevindt zich aan de holle kant van de racks. Zet je mes eronder en trek het vlies er in één keer af. Verwijder ook een deel van de vetlaag. Een beetje vet is niet erg, dit geeft juist een lekkere smaak aan het vlees. Maar omdat de gaartijd van lam vrij kort is, heeft het vet nooit genoeg tijd om te smelten.

    lamsrack braden

  3. Pak de botjes in met aluminiumfolie. Dit voorkomt dat ze gaan kleuren in de oven. Verhit een klontje boter en een scheut olijfolie in een koekenpan. Breng het lamsvlees royaal op smaak met met peper en zout. Braad het vlees kort rondom aan op een hoog vuur. Op deze manier krijgt het vlees een lekkere bruine korst.

    lamsrack met dukkah

  4. Voeg een scheutje olijfolie toe aan de dukkah. Verdeel de dukkah aan beide zijdes over de lamsracks. Indien je geen ovenbestendige pan hebt, verplaats je de lamsracks naar een ovenschaal. Steek een kernthermometer in het vlees en stel hem in op de juiste temperatuur.

    Hoe wil jij je lam?
    55 graden rosé
    60 graden medium
    65 graden medium well
    70 graden well done

  5. Plaats het vlees met kernthermometer in de oven op 180 graden. Wij hebben de lam gegaard tot 55 graden. Na ongeveer 10 minuten was het klaar.

  6. Haal de lamsracks uit de oven en laat ze op een schone plank 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

    lamsrack uit de oven

  7. Maak in de tussentijd de Tahin yoghurt. Meng de yoghurt met de Tahin, het sap van een halve citroen en een geperst teentje knoflook. Garneer de yoghurt met wat gehakte peterselie.

  8. Snijd het lam in stukken. Serveer de lamsrack met de Tahin yoghurt.

    lamsrack met dukkah

lamsrack met dukkah
lamsrack met dukkah

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (5 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Snelle recepten Noten recepten Midden Oosterse recepten Koolhydraatarme recepten Kerst Pasen Oven Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in