zuurdesem brood

Zuurdesem brood recept

Eerder legde ik in dit artikel uit hoe je zelf een zuurdesem starter kunt maken. Is je desem starter actief? Dan kan je brood gaan bakken! En dit zuurdesem brood recept is daar perfect voor.

Zuurdesem maken - de verschillende methodes

Het proces neemt twee dagen in beslag. Er zijn verschillende manieren om desem brood te maken, met autolyse of zonder. Je kan wel kneden, niet kneden, of kort kneden. Ook kan je volop variëren met meelsoorten en vochtpercentages.

Het is een proces waarbij je ook vooral je ogen moet gebruiken. Als de omstandigheden veranderen, doet je deeg gezellig mee. Op een warme dag rijst het brood sneller dan op een koude dag. Oefening baart kunst! En op den duur weet je exact wanneer je deeg klaar is voor de oven.

actieve desem starter

Wat heb je nodig?

Ingredient bloem meel

Meel- en bloemsoorten

Het makkelijkste is om te beginnen met een 100% witbrood. Dus 500 gram tarwebloem. Zelf kies is voor een half volkorenbrood. Mijn meel en bloem haal ik altijd bij de molen. Om brood te bakken heb je meel nodig met een hoog eiwitgehalte, liefst 13 gram per 100 gram. Niet iedere supermarktbloem heeft dit.

zuurdesem maken
bulkrijs desem
desembrood

Ingrediënten voor 1 brood

  • 300 gr tarwebloem
  • 200 gr volkorenmeel
  • 330 gr water (30 graden)
  • 100 gr desemstarter
  • 10 gr zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Je begint met het voeden van de zuurdesem starter, zoals ik in dit artikel heb uitgelegd. Voed je starter in de ochtend in de verhouding 1:1:1. Is je starter binnen 6 uur verdubbeld, dan kan je deeg maken. Je moet de starter gebruikten op het moment dat hij piekt. Dat herken je aan de verdubbeling in volume, maar ook aan een licht bolletje op de bovenkant. Is de starter ingezakt, dan is hij minder actief en kan je beter eerst opnieuw voeden.

  2. Autolyse
    Meng het meel, de bloem en het water door elkaar. Laat dit 30 – 60 minuten staan. Zodat de bloem het vocht op kan nemen. Het glutennetwerk begint zich nu te vormen.

  3. Desem + zout toevoegen
    Voeg dan de desem starter toe en het zout.

  4. Kneden
    Kneed het deeg ongeveer 6 minuten in je keukenmachine. Je kan ook met de hand kneden. Wat je wil is een soepel deeg dat zich tot een bal vormt. En niet breekt als je stretcht. Je hoeft nog niet een vlies te kunnen vormen. Leg het deeg in een met iets olie ingevette kom. Laat het afgedekt onder een natte theedoek een half uurtje staan.

  5. Bulkrijs
    Direct na het kneden begint de bulkrijs. Ook wel de eerste rijs genoemd. Deze neemt ongeveer 3 tot 6 uur in beslag. Hierbij zet je geen wekker maar kijk je naar het deeg. Hoe snel je deeg rijst is namelijk van meerdere dingen afhankelijk; de sterkte van je starter, de omgevingstemperatuur, het soort meel en bloem, de hoeveelheid water. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld en een beetje wiebelig is.

  6. Stretch & Folds
    Tijdens de bulkrijs doe je stretch & folds. Na 30, 60 en 90 minuten doe je stretch & folds. Dit is om de glutenontwikkeling te stimuleren. Je neemt met natte handen een deel van het deeg, dit trek je omhoog en vouw je over de bol. Dit doe je een keer of 5 per sessie. Je zal zien dat na iedere stretch & fold het deeg soepeler wordt. Tussentijds zet je het deeg afgedekt weg.

  7. Preshape
    Als het deeg in volume verdubbeld, is het klaar om te verwerken. Het deeg moet luchtig zijn, een beetje wiebelig en als het goed is zie je luchtbellen. Je gaat het deeg nu opbollen. Strooi een beetje bloem op je aanrechtblad en laat het deeg uit de kom vallen. Druk het een beetje uit tot een vierkant. Vouw nu alle punten naar binnen en druk ze aan, totdat je een mooie bol krijgt. Draai de bol om en laat het een half uurtje rusten onder een natte theedoek.

  8. Vormen
    Nu gaan we het brood echt vormen. Dit is een belangrijke stap. Ik ga voor een boule (een rond brood) maar je kan ook een batard (langwerpig brood) maken. Druk het deeg uit tot een rechthoek, met de korte kant naar je toe. Vouw de buitenste zijdes om de beurt naar de andere kant en druk ze aan. Rol het deeg nu stevig op. Maak een kommetje van je handen en vouw om het deeg zodat zich tot een mooie bol vormt. Op internet kan je veel filmpjes zien van het vormen van het deeg, bekijk deze ook vooral.

  9. Rijsmandje
    Doe een linnen doek in je rijsmandje en bloem deze goed in. Dit gaat het beste met rijstebloem, want dit gaat niet in het deeg zitten. Leg de bol deeg omgekeerd in het rijsmandje, dus met de mooie kant naar beneden. Doe een plastic zak om het deeg en het zet weg in de koelkast.

  10. Koelkastrijs
    Zet de temperatuur van je koelkast op 4 graden. Anders rijst je deeg te veel. Dit proces is eigenlijk geen rijs meer, maar meer een smaakverbeter-proces. Door het deeg een nacht in de koelkast te plaatsen, worden de smaken versterkt.

  11. De volgende dag kan je het brood afbakken.

    Oven voorverwarmen
    Neem een gietijzeren pan met deksel en plaats deze in de oven. Zet de oven aan op 250 graden (boven- en onderwarmte) en verwarm de oven plus de pan een uur voor.

  12. Insnijden
    Haal het deeg uit de koelkast en draai het om op een vel bakpapier of broodmatje. Kerf het in met een broodmesje.

  13. Afbakken
    Leg het deeg in de hete pan. Doe de deksel er weer op en verlaag de temperatuur naar 220 graden. Laat het brood 20 minuten bakken met de deksel erop. Haal na 20 minuten de deksel eraf en bak het brood nogmaals 20 minuten. Wat je wil is een goudbruine korst en het zogenaamde oor.

  14. Afkoelen en aansnijden
    Laat het zuurdesem brood volledig afkoelen voordat je het aansnijdt.

stretch & fold desem
zuurdesem maken
zuurdesem maken
zuurdesem recept
brood vormen
brood opbollen

Tijdschema voor het maken van zuurdesem brood

Tijdschema ter inspiratie
9.00                       Starter voeden
14.00                     Autolyse
14.30                     Deeg kneden
15.15                     Stretch & fold
16.15                     Strech & fold
17.45                     Strech & fold
19.30                     Preshape
20.00                     Vormen
20.15                     Koelkastrijs

Volgende dag
7.00                       Oven + pan voorverwarmen
8.00                       Deeg insnijden
8.00                       Brood bakken met deksel
8.20                       Brood bakken zonder deksel
8.40                       Brood klaar

Afkoelen

zuurdesem brood

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 (5 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in