
Focaccia genovese
Wat is er lekkerder dan de geur van versgebakken focaccia die uit de oven komt? Deze focaccia genovese is een klassieker uit Genua, een stad in Noordwest-Italië. Hij is wat dunner dan de bekende, dikke focaccia’s die je misschien kent, maar zó lekker. Wij vinden die luchtige bodem, goede olijfolie, en dat heerlijke zoute korstje met rozemarijn en zeezout echt onweerstaanbaar. Perfect als bijgerecht bij de borrel, om te dippen in goede olijfolie, of te beleggen met gedroogde ham of mozarrella als lunch.
Welke bloem voor focaccia?
Als je je afvraagt welke bloem voor dit luchtige focaccia recept het beste werkt: ga voor gewone tarwebloem (type 00 als je die kunt vinden). Daarmee krijg je dat typisch zachte, luchtige deeg waar dit luchtige focaccia recept om vraagt. En met een paar basisingrediënten – bloem, gist, water, olie en zout – kun je zelf focaccia maken als een echte Italiaan. Makkelijker dan je denkt, en zó satisfying.
Zelf focaccia maken met La Baleine
De finishing touch van deze focaccia genovese is een royale sprinkel grof zeezout en verse rozemarijn. In dit recept gebruiken we La Baleine zeezout: de fijne variant in het deeg, de grove eroverheen. Dit Franse zoutmerk staat bekend om zijn pure smaak en goede structuur. Het maakt echt het verschil, zeker bij zo’n simpel gerecht als deze focaccia genovese. Een aanrader als je een focaccia recept wil maken dat écht goed op smaak is.


Ingrediënten voor 1 brood
- 500 gr bloem
- 320 gr lauwwarm water
- 7 gr gist
- 1 tl suiker
- 8 gr La Baleine fijn zeezout
- 5 gr La Baleine grof zeezout
- 2 takjes rozemarijn
- 2 + 3 el olijfolie
Materiaal
- Bakplaat 25 x 35 cm
- Keukenmachine of mixer met deeghaak
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Voeg de gist en de suiker toe aan het water. Laat dit even staan, totdat de gist gaat werken. Het mengsel is klaar als het bubbelt.
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine (met deeghaak) en voeg het fijne zeezout van La Baleine, het gistmengsel en 2 el olijfolie toe. Kneed dit tot een soepel deeg (ongeveer 10 minuten kneden) dat licht plakkerig aanvoelt. Je moet een soort vlies (net als een kauwgombal) kunnen vormen als je het uit elkaar trekt.
Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom en draai het om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Vet de bakplaat in met olijfolie. Verwarm de oven voor tot 220 graden (boven- en onderwarmte).
Haal het deeg uit de kom en verdeel het over de bakplaat. Bij focaccia moet je het deeg voorzichtig uitrekken of duwen tot het past. Druk er vervolgens kuiltjes in met je vingers.
Hak de rozemarijn grof en meng deze met 3 el olijfolie. Verdeel dit over het deeg. Bestrooi met grof zeezout van La Baleine.
Dek het brood af met een natte theedoek en laat het nogmaals 30 minuten rijzen. Het deeg moet ongeveer 2 cm dik worden.
Bak de focaccia genovese in 20 tot 25 minuten af op 220 graden (boven- en onderwarmte).
Bewaartips
Je kunt de focaccia genovese het best op de dag zelf eten, dan is -ie het allerlekkerst. Heb je toch over? Bewaar ‘m goed verpakt op kamertemperatuur, dan blijft hij nog een dag lekker. Even opwarmen in de oven of een broodrooster werkt ook prima.
Je kunt deze focaccia ook invriezen: snijd in stukken en verpak goed. Even afbakken en hij smaakt weer als vers!
Variatietips
- Vervang de rozemarijn eens door tijm of oregano voor een andere kruidige twist.
- Voeg plakjes rode ui of olijven toe bovenop voor extra smaak.
- Besprenkel de focaccia genovese na het bakken met een beetje citroenrasp voor een frisse touch
- Serveer met burrata, basilicum en tomaatjes voor een luxe lunch.


Dit bericht is in samenwerking met La Baleine. Lees hier onze disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in