Verschil meel en bloem

Verschil meel en bloem

Bijna iedereen heeft wel een zak bloem in de voorraadkast staan. Om mee te bakken, een visje te paneren of een saus te binden. Maar wat is nou het verschil tussen meel en bloem? Ik snap dat het soms wat onduidelijk is, omdat het per slot van rekening van dezelfde graankorrel gemaakt wordt.

Meel is een graansoort die tot poeder fijn gemalen is. Het meest voorkomende meel is tarwemeel. Tarwemeel wordt zoals de naam al zegt gemaakt van tarwe. De hele graankorrel blijft behouden, dus de kiem, de meelkern en de zemelen. De kiem zorgt ervoor dat de zaadkorrel kan groeien tot een plant. Hetgeen wat overblijft bevat veel vezels, eiwitten en vitaminen en mineralen, erg gezond!

Als het eiwit van de graankorrel in contact komt met vocht ontstaan er gluten. Gluten zorgen voor elasticiteit en het rijsvermogen van het deeg. Pastameel wordt bijvoorbeeld gemaakt van durum tarwe, dit is een harde tarwe die veel gluten bevat en daardoor heel elastisch is. Meel met veel gluten is het meest geschikt voor brood, meel met minder gluten is niet zo geschikt voor brood maar wel voor koekjes en cakes.

Volkorenmeel is niets anders dan een meel met veel overblijfselen na de maling. Er blijft zoveel mogelijk van de graankorrel behouden en hierdoor is de hoeveelheid voedingsstoffen erg hoog.

En dan heb je ook nog roggemeel, gemaakt van Rogge. Van roggemeel alleen is het moeilijk om een brood te bakken. Rogge bevat namelijk weinig gluten en rijst nauwelijks. Vaak wordt roggemeel gemengd met tarwemeel.

Maar wat is nou bloem? Bloem is hetgeen dat overblijft na het zeven van het meel.  Bloem is veel fijner dan meel omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven. Maar ook hierin heb je diverse soorten.

Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel.

Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. Deze bloem is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.

En dan heb je ook nog zelfrijzende bloem. Om nog meer verwarring te scheppen noemen ze dit in de supermarkt zelfrijzend bakmeel. Het is gewoon bloem waar bakpoeder aan toegevoegd is. Hierdoor rijst het meer dan gewone bloem.

Maïsbloem wordt gemaakt van fijngemalen maïs. Het geeft een brood een extra fijne en luchtige structuur. De kleur is ook lichtgelig, maar dit herken je waarschijnlijk wel van maïsbrood.

verschil meel en bloem

 

Ik hoop dat het verschil tussen meel en bloem nu wat duidelijker is.

Bestel nu!

Lekker makkelijk! Is het antwoord op de vraag: wat eten we vandaag? Met heel veel inspiratie voor het avondeten. Het boek bevat meer dan 100 simpele en snelle recepten voor elke dag. Recepten met max. 10 ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan kopen.

Bekijk hier

Tags

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (3 stemmen)

17 juli 2011


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in