fbpx
Menu

De verschillende soorten meel uitgelegd

In dit artikel leggen we je uit welke verschillende soorten meel en bloem er zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Pauline voorspelde het al in haar Foodtrends 2017 artikel, 2017 is het jaar van de gekke meelsoorten. Je ziet steeds meer variaties verschijnen op de markt. Van quinoameel tot kokosmeel en van kikkererwtenmeel tot aan amandelmeel. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Deze verschillende soorten meel en het verschil tussen meel en bloem komen aan bod in dit artikel. Want wat is het nou precies en wat kun je met al deze verschillende soorten meel? Deze vragen proberen we hier zo goed mogelijk te beantwoorden. Hopelijk hebben jullie er iets aan en wordt het zo een stukje duidelijker.

Boekweitmeel
Boekweitmeel lijkt heel erg op graan, maar dat is het niet. Het komt van een kruidachtige plant. De vruchtjes aan de plant vormen uiteindelijk de boekweitkorrels. Deze worden tot meel gemalen. Boekweit is geheel glutenvrij en is een goede vervanger voor tarwemeel, en/of -bloem.

Boekweitmeel is erg geschikt voor het maken van pannenkoeken, poffertjes of wraps. Doordat het geen gluten bevat is het niet geschikt voor brood. De korrels kun je gebruiken in een salade of je maakt er een lekkere granola mee. Wij maken er vaak gebruik van in onze pannenkoek recepten.

boekweitpannenkoeken

Amandelmeel
Amandelmeel is gemaakt van gemalen amandelen. Niets meer en niets minder. Amandelmeel is erg geschikt voor bakrecepten. Door het gebruik van amandelmeel drogen je baksels minder snel uit en worden ze lekker luchtig van structuur. Je kunt amandelmeel goed combineren met boekweitmeel.

Het nadeel van amandelmeel is dat het aan de prijzige kant is, maar de smaak is wel superlekker. Maak er bijvoorbeeld deze heerlijke cake met appelmoes  van of deze healthy eierkoeken. Ook amandelmeel is glutenvrij en is een goede vervanger voor andere meelsoorten.

Volkorenmeel (tarwemeel), Pastameel, Roggemeel en Speltmeel
Meel is een graansoort dat tot poeder fijn gemalen is. Er zijn verschillende soorten meel. Tarwemeel (volkorenmeel) wordt zoals de naam al zegt gemaakt van tarwe. De hele graankorrel blijft behouden, dus de kiem, de meelkern en de zemelen. Er blijft zoveel mogelijk van de graankorrel behouden en hierdoor is de hoeveelheid voedingsstoffen erg hoog.

Van volkorenmeel maak je volkorenbrood. Als het eiwit van de graankorrel in contact komt met vocht, ontstaan er gluten. Gluten zorgen voor elasticiteit en het rijsvermogen van het deeg. Als je enkel volkorenmeel gebruikt, krijgt je brood een stevigere structuur dan wanneer je het mengt met bloem, maar daar kom ik zo op.

Pastameel wordt gemaakt van durum tarwe, dit is een harde tarwe die veel gluten bevat en daardoor heel elastisch is. Meel met veel gluten is het meest geschikt voor brood, meel met minder gluten is niet zo geschikt voor brood maar wel voor koekjes en cakes.

En dan heb je ook nog roggemeel, gemaakt van Rogge. Van roggemeel alleen is het moeilijk om een brood te bakken. Rogge bevat namelijk weinig gluten en rijst nauwelijks. Vaak wordt roggemeel gemengd met tarwemeel.

Spelt is een graansoort en bevat meer voedingsstoffen dan tarwe. Het is daarnaast ook voedzamer, waardoor je minder snel weer trek krijgt. In spelt zitten wel gluten en is daarom niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Speltmeel kun je onder andere gebruiken voor het maken van brood, pasta, pannenkoeken of koekjes en het is een goede vervanging voor tarwemeel. Met speltmeel bak je een iets compacter brood, het is minder luchtig dan tarwemeel.

Bloem
Bloem is hetgeen dat overblijft na het zeven van het meel. Bloem is veel fijner dan meel omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven. Maar ook hierin heb je diverse soorten.

Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel.

Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. Deze bloem is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.

En dan heb je ook nog zelfrijzende bloem. Om nog meer verwarring te scheppen noemen ze dit in de supermarkt zelfrijzend bakmeel. Het is gewoon bloem waar bakpoeder aan toegevoegd is. Hierdoor rijst het meer dan gewone bloem.

Maïsbloem wordt gemaakt van fijngemalen maïs. Het geeft een brood een extra fijne en luchtige structuur. De kleur is ook lichtgelig, maar dit herken je waarschijnlijk wel van maïsbrood.

Kikkererwtenmeel
Kikkererwtenmeel is nog redelijk onbekend. Het wordt gemaakt van kikkererwten en heeft een iets nootachtige smaak. Kikkererwtenmeel wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en als vervanger voor bloem in pannenkoeken en cakes. Je kunt tarwemeel vervangen door kikkererwtenmeel. Ook deze meelsoort is glutenvrij. Je koopt kikkererwtenmeel in de bio-winkel, maar ook de Albert Heijn heeft het in zijn assortiment.

Met kikkererwtenmeel kun je bijvoorbeeld naanbrood maken, maar is ook geschikt als basis voor quichedeeg of pannenkoekenbeslag. Wij hebben zelf nog niet veel ervaring met deze meelsoort, maar daar gaat vast en zeker verandering in komen.

Kokosmeel
Ook kokosmeel is een vrij nieuw fenomeen. Het wordt gemaakt van het vruchtvlees van een kokosnoot. Dit wordt vervolgens gedroogd en gemalen tot een fijn poeder. Het bevat heel veel vezels, waardoor het meer vocht opneemt dan andere meelsoorten. Je kunt daardoor andere meelsoorten vaak niet 1-op-1 vervangen door kokosmeel. De verhoudingen zijn anders. Je hebt vaak minder kokosmeel nodig. Het is tevens heel voedzaam en vullend.

Kokosmeel leent zich goed voor allerlei lekkere bakrecepten zoals koekjes, pannenkoekjes of cakes.

Quinoameel
Quinoameel is gemalen quinoa. Het is glutenvrij en je kunt er mee bakken. Maak er pannenkoeken van of verwerk het in een bananenbrood. Je baksels worden wel stevig van structuur als je alleen quinoameel gebruikt, het beste is om het te mengen met een andere “meelsoort”.

Ik hoop dat het je door dit artikel wat duidelijker is geworden wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten meel en bloem en wat je er mee kunt. Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

28 reacties

  • Carishma
    12 augustus 2019 om 15:45

    Leuk en overzichtelijk uitgelegd. Was al langer benieuwd wat precies het verschil is tussen al die soorten meel. Ik vroeg me nog wel af of je amandelmeel kan vervangen door zelfrijzend of patent bloem en wat de verhouding dan ongeveer is (recept gebruikt 150gr zelfrijzend bloem en 225gr amandelmeel). Zoals je al aangeeft is het nogal aan de prijzige kant maar ik heb een heel leuk recept die ik wil maken. Hopelijk kunt u me helpen.

    Beantwoorden
  • Sarissa
    1 augustus 2019 om 12:23

    Weet je toevallig een vervanger voor maismeel (cake recept).

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 augustus 2019 om 10:52

    Speltbloem of amandelmeel werkt vaak het beste in cakerecepten.

    Beantwoorden
  • Silvana
    19 augustus 2019 om 13:41

    Hallo Pauline, Heb een recept volledig met maismeel, en wil de helft ervan vervangen door amandelmeel. Weet jij de verhouding, of gewoon evenveel amandelmeel als maismeel?

    Beantwoorden
  • Silvana
    19 augustus 2019 om 13:43

    Gaat om een bananenboord met 120 gr maismeel.

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 augustus 2019 om 07:26

    Ik heb daar geen ervaring mee helaas. Is echt een kwestie van uitproberen.

    Beantwoorden
  • Joke Uijt de Boogaardt
    1 mei 2019 om 07:26

    Ik heb een allergie voor granen, amandelen, en gist Kun je dan toch nog brood bakken, ik mis het eten van een lekker broodje

    Beantwoorden
  • Joke Hout de Boogaardt
    1 mei 2019 om 07:23

    Heb bij Lidl een pak boekweitmeel gekocht er staat op ter vervanging van tarwebloem,geschikt voor pannenkoeken en brood. Nu las ik in jouw rubriek dat dit meel niet geschikt is voor brood. Ik heb op tv een programma gezien van Robert van heel Holland bakt die in Duitsland bakkerijen bezocht waar ze brood bakten met boekweitmeel. Heb er alleen geen recept van. Ik heb een allergie voor granen en gist, kun je dan toch brood bakken?

    Beantwoorden
  • Annika
    1 mei 2019 om 12:48

    Hm, dat vind ik lastig te beantwoorden. Je kunt misschien wel brood bakken van boekweitmeel, maar dan wordt het brood erg compact. En ik denk dat je wel altijd gist nodig hebt voor het rijzen. Ik kan me voorstellen dat je het mist :(

    Beantwoorden
  • B. Zwoferink
    7 maart 2018 om 15:14

    Goedemiddag, Ik wil graag een paasstol maken met amandelmeel. Het recept gaat echter uit van 250 gr. zelfrijzend bakmeel. Hoe vervang ik dat door amandelmeel en hoeveel bakpoeder voeg ik toe, bij deze verhouding? Ik moet glutenvrij eten en streng koolhydraatarm. Ik hoop op spoedig antwoord. Mw. B. Zwoferink.

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 maart 2018 om 11:34

    Ik kan hier helaas geen antwoord op geven. Brood heeft gluten nodig om te rijzen. Ik heb geen ervaring met glutenvrij brood. Sorry!

    Beantwoorden
  • Jankie
    9 februari 2018 om 17:08

    Handig overzicht. Maar nu heb ik een Amerikaans recept voor een soort stokbrood, met zowel all-purpose flower als bread flower. Volgens mij gebruiken Amerikanen het woord "flower" voor zowel bloem als meel. Dus welke twee bloem-/meelsoorten worden er in dit recept bedoeld. Ik zelf denk patentbloem en tarwebloem, maar weet het niet zeker. Hopelijk heb jij een antwoord?

    Beantwoorden
  • Carla
    3 november 2017 om 10:14

    Dat is een handig overzicht! Bedankt. Op de verpakking van een redelijk prijzige bakmix (200 gr) voor een overigens heerlijke cake kwam ik naast zelfrijzend *amandelmeel* nog *lupinemeel* en *rijstebloem* tegen. Deze mix is glutenvrij. Ik zou deze mix het liefst zelff samenstellen maar kom niet achter de verhoudingen. Misschien heb jij een idee hiervoor? Groeten, Carla

    Beantwoorden
  • Sandra
    27 augustus 2017 om 15:35

    Ik mis er eentje in dit mooie overzicht: havermeel! Ik heb altijd bergen havermout in huis, met een blender of keukenmachine heb je in een paar tellen mooi havermeel gemaakt (en veel goedkoper dan kant-en-klaar havermeel). Ideaal om in bananenbrood te gebruiken, of om gewonde cake wat gezonder te maken. Althans, ik heb begrepen dat er in havermout veel meer goeds zit, dan in bijvoorbeeld tarwemeel...?

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 augustus 2017 om 15:07

    Oh ja inderdaad, helemaal vergeten.

    Beantwoorden
  • Lisa Roos
    25 augustus 2017 om 15:58

    Fantastisch artikel! Ik wist van alles wel een beetje maar steeds bij het bakken ging ik weer googlen. Nu heb ik 1 overzichtelijk bericht met alles wat ik nodig heb (mocht ik weer gaan twijfelen..) Ik heb ook nog kikkererwten meel thuis staan.. maar oh zo inspiratie loos. Lijkt me leuk om daar een recept over terug te zien! Bedankt weer!!

    Beantwoorden
  • Lianne
    24 augustus 2017 om 21:34

    O wat leerzaam zeg! Dankjewel!!

    Beantwoorden
  • Anja
    24 augustus 2017 om 19:59

    Leuk, om te lezen, zo veel verschillende meelsoorten!!!!Weer wat geleerd,,,

    Beantwoorden
  • Jolene
    24 augustus 2017 om 19:03

    Bedankt voor de uiteenzetting! Weet je misschien ook hoeveel minder gluten roggemeel bevat in vergelijking met tarwemeel?

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 augustus 2017 om 10:41

    Oeh nee daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. Sorry.

    Beantwoorden
  • Jolene
    27 augustus 2017 om 12:14

    Geen probleem, toch bedankt!

    Beantwoorden
  • Lies
    24 augustus 2017 om 15:45

    Ik zou wel graag een recept zien van naanbrood met kikkererwtenmeel! Het is me tot nu toe nog niet gelukt om het brood net zo lekker te maken als bij de Indiase afhaal.

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 augustus 2017 om 10:41

    Goed idee, ik ga hem op mijn "to cook" lijstje zetten.

    Beantwoorden
  • Janny Dassen
    24 augustus 2017 om 13:53

    Dank jullie wel. Heel helder en bruikbaar!

    Beantwoorden
  • Rita Demey
    24 augustus 2017 om 13:50

    Prachtig overzicht en zeker dat er uitleg gegeven wordt waarvoor je welk soort bloem best kan gebruiken. Zelf heb ik nog kastanjebloem staan (die ik eens in een gerechtje gebruikt heb) maar verder niet weet wat ik er moet mee aanvangen. Heb ook nog niet gezocht op internet. Verder nog een vraag: kan je ook gewoon kikkererwten in de blender tot meel malen (ik heb het wel over de droge versie en niet die uit blik)?

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 augustus 2017 om 10:45

    Ik heb zelf geen ervaring met kastanjebloem. Kikkererwtenmeel kan je inderdaad maken door ongekookte kikkererwten fijn te malen. Dit gaat het beste met een koffiemaler, aangezien de erwten heel hard zijn. Maar in een blender met glazen kan moet het ook lukken.

    Beantwoorden
  • Walter
    24 augustus 2017 om 11:58

    super en heel overzichtelijk en to-the-point zonder veel blabla; bedankt voor de samensteller

    Beantwoorden
  • Alie
    24 augustus 2017 om 10:38

    Leuk en leerzaam om te lezen.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen