De verschillende soorten meel uitgelegd

In dit artikel leggen we je uit welke verschillende soorten meel en bloem er zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Pauline voorspelde het al in haar Foodtrends 2017 artikel, 2017 is het jaar van de gekke meelsoorten. Je ziet steeds meer variaties verschijnen op de markt. Van quinoameel tot kokosmeel en van kikkererwtenmeel tot aan amandelmeel. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Deze verschillende soorten meel en het verschil tussen meel en bloem komen aan bod in dit artikel. Want wat is het nou precies en wat kun je met al deze verschillende soorten meel? Deze vragen proberen we hier zo goed mogelijk te beantwoorden. Hopelijk hebben jullie er iets aan en wordt het zo een stukje duidelijker.

Boekweitmeel
Boekweitmeel lijkt heel erg op graan, maar dat is het niet. Het komt van een kruidachtige plant. De vruchtjes aan de plant vormen uiteindelijk de boekweitkorrels. Deze worden tot meel gemalen. Boekweit is geheel glutenvrij en is een goede vervanger voor tarwemeel, en/of -bloem.

Boekweitmeel is erg geschikt voor het maken van pannenkoeken, poffertjes of wraps. Doordat het geen gluten bevat is het niet geschikt voor brood. De korrels kun je gebruiken in een salade of je maakt er een lekkere granola mee. Wij maken er vaak gebruik van in onze pannenkoek recepten.

boekweitpannenkoeken

Amandelmeel
Amandelmeel is gemaakt van gemalen amandelen. Niets meer en niets minder. Amandelmeel is erg geschikt voor bakrecepten. Door het gebruik van amandelmeel drogen je baksels minder snel uit en worden ze lekker luchtig van structuur. Je kunt amandelmeel goed combineren met boekweitmeel.

Het nadeel van amandelmeel is dat het aan de prijzige kant is, maar de smaak is wel superlekker. Maak er bijvoorbeeld deze heerlijke cake met appelmoes  van of deze healthy eierkoeken. Ook amandelmeel is glutenvrij en is een goede vervanger voor andere meelsoorten.

Volkorenmeel (tarwemeel), Pastameel, Roggemeel en Speltmeel
Meel is een graansoort dat tot poeder fijn gemalen is. Er zijn verschillende soorten meel. Tarwemeel (volkorenmeel) wordt zoals de naam al zegt gemaakt van tarwe. De hele graankorrel blijft behouden, dus de kiem, de meelkern en de zemelen. Er blijft zoveel mogelijk van de graankorrel behouden en hierdoor is de hoeveelheid voedingsstoffen erg hoog.

Van volkorenmeel maak je volkorenbrood. Als het eiwit van de graankorrel in contact komt met vocht, ontstaan er gluten. Gluten zorgen voor elasticiteit en het rijsvermogen van het deeg. Als je enkel volkorenmeel gebruikt, krijgt je brood een stevigere structuur dan wanneer je het mengt met bloem, maar daar kom ik zo op.

Pastameel wordt gemaakt van durum tarwe, dit is een harde tarwe die veel gluten bevat en daardoor heel elastisch is. Meel met veel gluten is het meest geschikt voor brood, meel met minder gluten is niet zo geschikt voor brood maar wel voor koekjes en cakes.

En dan heb je ook nog roggemeel, gemaakt van Rogge. Van roggemeel alleen is het moeilijk om een brood te bakken. Rogge bevat namelijk weinig gluten en rijst nauwelijks. Vaak wordt roggemeel gemengd met tarwemeel.

Spelt is een graansoort en bevat meer voedingsstoffen dan tarwe. Het is daarnaast ook voedzamer, waardoor je minder snel weer trek krijgt. In spelt zitten wel gluten en is daarom niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Speltmeel kun je onder andere gebruiken voor het maken van brood, pasta, pannenkoeken of koekjes en het is een goede vervanging voor tarwemeel. Met speltmeel bak je een iets compacter brood, het is minder luchtig dan tarwemeel.

Bloem
Bloem is hetgeen dat overblijft na het zeven van het meel. Bloem is veel fijner dan meel omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven. Maar ook hierin heb je diverse soorten.

Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel.

Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. Deze bloem is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.

En dan heb je ook nog zelfrijzende bloem. Om nog meer verwarring te scheppen noemen ze dit in de supermarkt zelfrijzend bakmeel. Het is gewoon bloem waar bakpoeder aan toegevoegd is. Hierdoor rijst het meer dan gewone bloem.

Maïsbloem wordt gemaakt van fijngemalen maïs. Het geeft een brood een extra fijne en luchtige structuur. De kleur is ook lichtgelig, maar dit herken je waarschijnlijk wel van maïsbrood.

Kikkererwtenmeel
Kikkererwtenmeel is nog redelijk onbekend. Het wordt gemaakt van kikkererwten en heeft een iets nootachtige smaak. Kikkererwtenmeel wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en als vervanger voor bloem in pannenkoeken en cakes. Je kunt tarwemeel vervangen door kikkererwtenmeel. Ook deze meelsoort is glutenvrij. Je koopt kikkererwtenmeel in de bio-winkel, maar ook de Albert Heijn heeft het in zijn assortiment.

Met kikkererwtenmeel kun je bijvoorbeeld naanbrood maken, maar is ook geschikt als basis voor quichedeeg of pannenkoekenbeslag. Wij hebben zelf nog niet veel ervaring met deze meelsoort, maar daar gaat vast en zeker verandering in komen.

Kokosmeel
Ook kokosmeel is een vrij nieuw fenomeen. Het wordt gemaakt van het vruchtvlees van een kokosnoot. Dit wordt vervolgens gedroogd en gemalen tot een fijn poeder. Het bevat heel veel vezels, waardoor het meer vocht opneemt dan andere meelsoorten. Je kunt daardoor andere meelsoorten vaak niet 1-op-1 vervangen door kokosmeel. De verhoudingen zijn anders. Je hebt vaak minder kokosmeel nodig. Het is tevens heel voedzaam en vullend.

Kokosmeel leent zich goed voor allerlei lekkere bakrecepten zoals koekjes, pannenkoekjes of cakes.

Quinoameel
Quinoameel is gemalen quinoa. Het is glutenvrij en je kunt er mee bakken. Maak er pannenkoeken van of verwerk het in een bananenbrood. Je baksels worden wel stevig van structuur als je alleen quinoameel gebruikt, het beste is om het te mengen met een andere “meelsoort”.

Ik hoop dat het je door dit artikel wat duidelijker is geworden wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten meel en bloem en wat je er mee kunt.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Annika"

Geschreven door:

Annika

Annika is mede-eigenaar van Uit Paulines Keuken en vervult een veelzijdige rol binnen het team. Ze is is nauw betrokken bij alle aspecten van het platform. Van website optimalisaties tot SEO strategie en marketing. Annika heeft een passie voor mooie plekken, reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in