Trifle met peer en caramel
Krijg je veel eters over de vloer met kerst? Dan is deze Trifle met peer, koffiekaramel en chocoladecake een goed idee. Het voordeel van zo’n trifle is dat je deze makkelijk voor kan bereiden én je kan het voor veel mensen tegelijk maken. Ideaal! Deze trifle is helemaal ons ding, chocoladecake getemperd met espresso (en eventueel een likeurtje), romige mascarponecrème, sappige peren en een heerlijke koffie karamelsaus. Is het moeilijk? Nee hoor helemaal niet. En met de L’OR BARISTA koffiemachine, zet je in een handomdraai oneindig veel koffie variaties voor bij dit kerstdessert.
Ik ben een enorme coffeelover en dus ook helemaal in mijn nopjes met de nieuwste aanwinst in mijn keuken. Met de L'OR BARISTA XXL capsules maak je met 1 druk op de knop een dubbele ristretto, 2 espresso's, een dubbele lungo of een filterkoffie.
Coffeelover
Ik ben een enorme coffeelover en dus ook helemaal in mijn nopjes met de nieuwste aanwinst in mijn keuken. Met de L’OR BARISTA XXL capsules maak je met 1 druk op de knop een dubbele ristretto, 2 espresso’s, een dubbele lungo of een filterkoffie. Ja dat kan allemaal. De machine herkent de capsule en past zelf de juiste hoeveelheid water aan. Ideaal om na een kerstdiner iedereen snel van goede koffie te voorzien. Die koffie creaties serveer je dus naast dit dessert, maar ze gaan er ook in. Hoe meer hoe beter wat ons betreft.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8-10 personen
Chocoladecake
- 200 gr suiker
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 40 gr cacao
- 200 gr roomboter (kamertemperatuur)
- 4 eieren
- 75 ml melk
- Snuf zout
Mascarponecrème
- 500 gr mascarpone
- 500 ml slagroom
- 40 gr suiker
Koffie karamelsaus
- 200 gr suiker
- 80 ml espresso (L'OR BARISTA XXL Forza)
- 150 ml slagroom
- 100 gr roomboter
Verder
- 110 ml koffie (L'OR lungo Profondo)
- 5 handperen
- 2 el maple syrup
- 1 tl kaneel
- Klontje roomboter
- 40 gr pure chocolade
Materiaal
- Cakevorm 23 cm
- Grote glazen schaal of kom van ca 23 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Chocoladecake
Begin met het maken van de chocoladecake. Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte. Klop de boter met de suiker luchtig. Voeg dan één voor één de eieren toe, totdat alle eieren opgenomen zijn. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de cacao en een snuf zout toe en mix nog even kort. Voeg tot slot de melk toe en mix kort. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak de chocoladecake in ongeveer 55 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt wanneer je deze in het midden van de cake steekt. Laat de cake afkoelen.Macarponecrème
Mix de mascarpone met de slagroom en de suiker tot stevige pieken. Zet apart.De koffiekaramel
Verwarm de slagroom kort. Zet een dubbele L’OR BARISTA XXL espresso Forza. Verwarm de suiker en de espresso in een pannetje. Laat dit gedurende een minuut of 7-8 op een zacht vuur staan. Pas als de suiker begint te bubbelen, ga je de caramel roeren. Voeg de warme slagroom toe en blijf roeren. Haal dan de pan van het vuur en voeg de koude roomboter toe. Laat de karamelsaus afkoelen en zet hem dan even in de koelkast. Hier zie je stap voor stap de stadia van karamel.De peren
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in repen. Bak de peren in een koekenpan in een klontje roomboter rondom aan. Voeg de kaneel en de maple syrup toe en meng nog even kort. Leg de peren apart.Trifle opbouwen
Zet een L’OR lungo Profondo, voeg een tl suiker toe en eventueel een scheutje van je favoriete likeur. Snijd de chocoladecake in blokjes en verdeel deze over de bodem van de schaal. Besprenkel de cake met de koffie. Verdeel hier een laag van de macarponecrème overheen. Leg een deel van de gebakken peren op de crème. Verdeel daarna een beetje koffiecaramelsaus over de peren. Herhaal de voorgaande stappen. Eindig met een laagje peren (of 2 halve, dat staat ook leuk), afgemaakt met karamelsaus. Hak tot slot wat pure chocolade en verdeel dit over de trifle. Bewaar de trifle tot gebruik in de koelkast.
Dit bericht is in samenwerking met L’OR, lees mijn disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in