Zalm met kruiden
Eén van de makkelijkste manieren om zalm te bereiden is in de oven. Vis bereiden lijkt ingewikkeld, maar het is juist heel eenvoudig. Neem nu deze hele zalm met kruiden. Het is nog geen 5 minuten aan voorbereiding en dan gaat hij zo de oven in. Een kwartiertje later haal je hem eruit en kan je aan tafel. Onze tip, bak hem niet té gaar, als de vlokken makkelijk loslaten is hij perfect. Ideaal ook voor het kerstdiner, want zo hoef je niet urenlang in de keuken te staan. Deze zalm heeft een lekker krokant korstje, dat we maken van panko, knoflook, verse basilicum en Grana Padano. Deze Italiaanse smaken zijn heerlijk in combinatie met de zalm. Serveer er gebakken aardappeltjes en een Italiaanse salade bij en je hebt een heerlijk kerstdiner.
Eén van de makkelijkste manieren om zalm te bereiden is in de oven. Vis bereiden lijkt ingewikkeld, maar het is juist heel eenvoudig.
Italiaanse smaken
Basilicum, knoflook en Grana Padano zijn typische Italiaanse smaken. Grana Padano is een harde Italiaanse kaas. Wist je dat het alleen maar gemaakt wordt in specifieke regio’s in Italië? Namelijk in de Pianura Padana regio, het gebied rondom de rivier Po in Noord Italië. Het wordt gemaakt van gedeeltelijk afgeroomde rauwe melk, enkel van koeien uit deze regio. De kaas wordt minimaal 9 tot meer dan 20 maanden gerijpt. Dit zorgt voor de heerlijke smaak en de kaas is ook nog lactosevrij. Je kunt Grana Padano in heel veel gerechten verwerken, over de pasta, in een pesto of zoals we nu gedaan hebben bij vis. Maar het is ook lekker op een borrelplankje. Je kunt de kaas het beste bewaren in de koelkast (4 graden Celsius) en zorg ervoor dat je het niet direct naast andere sterke kazen plaatst. Om uitdroging te voorkomen kun je de kaas het beste verpakken in een diepvrieszakje.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kilo verse zalm (aan één stuk)
- 2 teentjes knoflook
- Rasp van 1 citroen (bio)
- 25 gr panko (grof broodkruim)
- 50 gr Grana Padano
- 30 gr roomboter (kamertemperatuur)
- 1 takje rozemarijn
- 15 gr verse basilicum
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
Leg de zalm op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dep hem droog met een keukenpapiertje en bestrooi met peper en zout.
Mix de panko, met de knoflook, basilicum, rozemarijn (alleen de blaadjes), de citroenrasp, Grana Padano en roomboter kort in het hakmolentje van je staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de kruidenmix over de zalm en druk het een beetje aan.
Bak de zalm in 15 tot 17 minuten af in de voorverwarmde oven. De gaartijd hangt af van de dikte van je zalm. De zalm mag best nog een beetje rosé zijn. Serveer met partjes citroen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in