Menu
gebak-met-appel-UPK-20-12-BLOGPOST-204.jpg

Slof met appel met amandelspijs

Een slof recept met een twist! Dit appelgebak is gemaakt met een sloffenbodem. De langwerpige bodem wordt gemaakt van een deeg dat je uitrolt tot een dikke plak, daarna steek je er met een sloffenring een ovalen vorm uit en daarna bak je de deegplak met de ring er omheen in de oven goudbruin af. Een sloffenring heeft dus geen bodem. Je hoeft niet perse een sloffenring te hebben om dit appelgebak te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook de ring van een springvorm gebruiken (natuurlijk wordt de slof dan wel rond in plaats van ovaal). Wanneer de appelslof is afgebakken kun je hem garneren met room en fruit. Of zoals wij voor dit recept bedachten: in roomboter en honing gekarameliseerde stukjes appel en noten. Dit gebak met appel vul je ook nog eens met amandelspijs. Waardoor de bodem extra lekker wordt.

6-8 stukjes

Ingrediënten voor het deeg

  • 250 gr patent bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr roomboter
  • 180 gr kristalsuiker
  • 1 ei (middelgroot)

Ingrediënten voor de topping

  • 3 appels (friszure rode, bijvoorbeeld Jazz)
  • 150 gr amandelspijs
  • 3 el honing
  • 40 gr roomboter
  • 1 ei (middelgroot)
  • 50 gr notenmix (bijvoorbeeld walnoten en hazelnoten)
  • 6 el Griekse yoghurt

Materiaal

  • sloffenring of ring van een springvorm 24cm

Zo maak je het

  1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Dit kun je ook in de keukenmachine doen. Vorm het sloffendeeg tot een platte schijf en verpak het in huishoudfolie. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.

  2. Was de appels en snijd het klokhuis er uit. Snijd de appel vervolgens in blokjes van 1,5 centimeter. Verhit in een koekenpan de boter. Voeg de appelblokjes toe, bak ze 2 minuten op hoog vuur en besprenkel ze met de honing. Bak nu nog eens 1-2 minuten tot de appelblokjes een mooie goudbruine kleur krijgen. Schep de noten er doorheen. Neem de appelblokjes uit de pan en schep ze op een bord en zet even apart.

  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch),  160 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  4. Rol het deeg uit tot een lap van 8 mm dik. In de maat van de sloffenring. Wanneer je een echte sloffenring gebruikt rol je dus een langwerpige deeglap, gebruik je de ring van de springvorm dan rol je een ronde deeglap. Druk met een ingevette sloffenring (of springvormring) een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg. Leg de deegplak op de met bakpapier beklede bakplaat en zet de ingevette sloffenvorm eromheen.

  5. Maak de spijs losser en smeerbaar door het te mengen met het ei. Verdeel het spijsmengsel op de slof tot 1,5 centimeter van de rand af. Wanneer je een springvorm gebruikt zal je wat minder spijs hebben naar verhouding.

  6. Zet de slof in de oven en bak het deeg in 25 tot 28 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de slof afkoelen.

  7. Garneer de slof met de Griekse yoghurt en appelblokjes. Je kunt in plaats van Griekse yoghurt ook slagroom gebruiken.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan