
Steak met bearnaisesaus
Wil je vanavond je lover verrassen? Maak dan deze steak met bearnaisesaus en je zal eeuwige credits en liefde krijgen. Dat beloof ik. Liefde gaat immers door de maag. Bearnaisesaus is niet perse de makkelijkste saus om te maken. Het schiet nogal snel in de schift. En je moet het à la minute maken, dus je kunt het niet voorbereiden. Maar de moeite loont zich wel, want er is niets lekkerders bij een steak dan deze romige saus. Wij leerden het trucje op de Hotelschool en dat recept geven we graag aan jullie door. Een goede steak bakken is ook nog een best een uitdaging. Voor een medium garing houd je max. 6 minuten aan. Probeer het zelf!


We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenIngrediënten voor 4 personen
- 4 st. steak (biefstuk/entrecote of bavette)
- Klontje roomboter
- Olijfolie
- Peper en zout
Bearnaisesaus
- 25 gr sjalot
- 50 ml dragonazijn
- 50 ml witte wijn
- 3 eidooiers
- 200 gr ghee (geklaarde boter)
- Kneepje citroensap
- 1 el gehakte dragon
- 1 blaadje laurier
- 3 gekneusde peperkorrels
- Zout
Zo maak je het
Begin met het maken van de bearnaisesaus. Maak een castric. Doe de gesnipperde sjalot, de dragonazijn, de witte wijn, de laurier en de peperkorrels in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat de castric tot de helft inkoken op een niet te hoog vuur. Haal de castric door een fijne zeef en laat hem helemaal afkoelen.
In de tussentijd bak je de steaks. Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Haal het een half uur van tevoren uit de koelkast. Dep het een beetje droog met een keukenpapiertje. Breng de steaks op smaak met peper en zout. Verhit wat olijfolie en boter in een koekenpan. Laat de pan goed heet worden. Olijfolie kan deze hitte prima aan en boter zorgt voor een lekkere smaak en mooie kleur. Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin. Zet het vuur lager en bak de entrecotes nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing.
Haal de biefstuk uit de pan en leg ze op een schone snijplank. Dek ze af met wat aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten.
In de tussentijd kan je dan de bearnaisesaus afmaken. Klop de eidooiers met de castric au bain marie (dat is in een kom boven heet water) luchtig en romig. Blijf voortdurend kloppen anders gaan de eieren stollen. Let erop dat de kom het water niet raakt.
Laat de ghee smelten. Kan je geen ghee vinden dan kan je zelf ook roomboter klaren. Dit doe je door roomboter te laten smelten in een pan. Het eiwit zakt naar de bodem van de pan. Bovenin vind je een heldere geklaarde boter. Giet de boter af en zorg dat het eiwit niet meekomt. Haal de pan van het vuur en voeg druppelsgewijs de gesmolten ghee bij de eidooiers. Blijf voortdurend kloppen. Klop net zolang totdat je een lobbige saus hebt.
Breng de bearnaise verder op smaak met wat gehakte dragon, een kneepje citroensap en wat zout. Snijd de steaks in plakjes en serveer ze met de bearnaisesaus.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan