Salted karamel cheesecake

Salted caramel cheesecake

We zijn gek op een lekkere cheesecake, en deze salted caramel cheesecake met witte chocolade en gezouten karamelsaus is er eentje die echt indruk maakt. De romige vulling, de knapperige koekbodem en die heerlijke karamelsaus met zeezout… pfoe, té lekker! En je hoeft de oven er niet eens voor aan te zetten. Het is zo’n taart die we zelf graag maken als er iets te vieren valt, maar eigenlijk ook gewoon op een random zondag, omdat we er zo blij van worden.

Dit type zout gebruiken we

Geen gezouten karamelsaus zonder zout, natuurlijk. Wij gebruiken daarvoor Fleur de Sel van Le Saunier de Camargue. Deze wordt met de hand geoogst in de zoutpannen van de Camargue, een supermooi natuurgebied in Zuid-Frankrijk waar zee, zon en de mistral samen zorgen voor de ideale omstandigheden. Het mooie is dat dit zout puur natuur is: wit, krokant en subtiel qua smaak. Perfect voor deze salted caramel cheesecake!

Salted karamel cheesecake

Veelgestelde vragen over dit recept

  • Moet ik gelatine gebruiken?

    Ja, de gelatine zorgt ervoor dat de cheesecake stevig wordt en mooi in vorm blijft. Je proeft er verder niets van, maar de structuur wordt er echt beter door.

  • Kan ik de cheesecake invriezen?

    Dat kan, maar we raden wel aan om hem zonder karamelsaus in te vriezen. Laat de cheesecake rustig ontdooien in de koelkast en maak de saus vers als je hem gaat serveren.

  • Hoe voorkom ik dat de karamelsaus gaat kristalliseren?

    Roer niet in de suiker terwijl die smelt. Laat de suiker rustig karamelliseren en voeg pas de slagroom en boter toe als hij mooi goudbruin is. Zo krijg je een gladde saus.

  • Kan ik ook standaard keukenzout gebruiken?

    Dat kan, maar fleur de sel geeft een veel betere smaak dan gewoon fijn keukenzout. Zeker in deze salted caramel cheesecake merk je dat verschil goed.

Salted karamel cheesecake

Ingrediënten voor 10-12 personen

  • 250 gr chocoladekoekjes
  • 125 gr roomboter
  • 200 + 100 ml slagroom
  • 500 gr roomkaas
  • 100 gr crème fraîche
  • 40 gr kristalsuiker
  • 200 gr witte chocolade
  • 75 gr pure chocolade
  • 4 blaadjes gelatine

Salted caramel

  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 - 3 el water
  • 100 ml warme slagroom
  • 50 gr koude roomboter (in blokjes)
  • 0,5 tl Fleur de Sel (Le Saunier de Camargue)

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Vet de springvorm in met boter of olie, dit doe je zodat het bakpapier mooi op zijn plek blijft zitten. Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier.

  2. Hak in een keukenmachine de chocoladekoekjes fijn.

    Smelt 125 gram roomboter in een steelpannetje, meng de gesmolten boter door de koekkruimels en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Druk de kruimels goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast om op te stijven.

  3. Week de gelatine circa 5 minuten in een schaaltje met koud water. Smelt de witte chocolade au bain-marie (dus in een vuurvaste kom die boven een pannetje zacht kokend water hangt). Laat iets afkoelen.

    Tip: gebruik het liefst witte chocoladedruppels, die smelten makkelijker dan stukjes chocoladereep. Kun je die niet vinden, hak een witte chocoladereep dan fijn.

  4. Klop met een mixer de crème fraîche, roomkaas, 200 ml slagroom en de suiker los. Schep de gesmolten chocolade langzaam door het mengsel.

  5. Verwarm 100 ml slagroom in een steelpan. Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes erdoor, tot ze zijn opgelost. Laat het mengsel kort afkoelen en roer dan door het roomkaasmengsel.

  6. Giet het mengsel over de koekbodem in de springvorm. Zet de cheesecake minimaal 4 uur (maar het liefst een hele nacht) in de koelkast om op te stijven.

  7. Maak de salted caramel. Verwarm de suiker met 2 à 3 eetlepels water (de suiker moet een klein beetje vochtig zijn) in een pan op middelhoog vuur. Doe dit zonder te roeren, en tot het goudbruin en gesmolten is.

    Voeg de warme slagroom toe (let op: dit kan spatten) en roer goed door met een garde.

    Voeg daarna de koude boter toe in blokjes toe, beetje voor beetje. Blijf ondertussen roeren met de garde, tot een gladde saus ontstaat. Roer het zeezout erdoor en laat afkoelen.

  8. Haal de cheesecake uit de vorm en verdeel de salted caramel over de bovenkant. Rasp of schaaf de pure chocolade en strooi over de taart als topping. Bestrooi de salted caramel cheesecake naar wens met nog wat extra zeezout.

Variatietips

  • Vervang de witte chocolade eens door melk of puur.
  • Maak de salted caramel cheesecake een beetje frisser door wat frambozen of ander rood fruit bovenop te leggen, dat combineert heel goed met de karamelsaus.
Salted karamel cheesecake
Salted karamel cheesecake

Dit bericht is in samenwerking met Le Saunier de Camargue. Lees hier onze disclaimer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (11 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten