Vega shoarma van oesterzwammen
Dit recept is zo’n lekkere verrassing: vega shoarma van oesterzwammen. Super smaakvol, helemaal vega en je mist het vlees echt niet. De oesterzwammen krijgen in de Airfryer een heerlijk krokant randje en de shoarmakruiden doen de rest. Samen met de frisse salade van komkommer en tomaat en een romige knoflooksaus wordt dit een top maaltje. Wij vinden het vooral ideaal voor een doordeweekse dag, want je hebt dit in no-time op tafel. En hoe fijn is het dat je er niet eens een pan voor nodig hebt?!
Tip van Pauline
Geen Airfryer in huis? Je kunt de oesterzwammen ook gewoon in een koekenpan bakken.
Veelgestelde vragen over vega shoarma
-
Kan ik ook andere paddenstoelen gebruiken?
Het kan wel, maar oesterzwammen werken het best omdat ze zo’n fijne bite hebben. Met portobello’s of champignons kan het ook, maar die worden iets zachter.
-
Hoe voorkom ik dat de oesterzwammen te nat worden?
Scheur de zwammen in reepjes in plaats van snijden, zo houden ze beter structuur. Bak/airfry ze op hoge temperatuur, dan krijgen ze een krokant randje.
-
Kan ik de knoflooksaus ook lichter maken?
Zeker! Gebruik alleen Griekse yoghurt of vervang de mayonaise door een beetje kwark.
-
Welke kruiden passen nog meer goed bij de oesterzwammen?
Naast shoarmakruiden kun je ook kerriepoeder of gerookt paprikapoeder toevoegen.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 st. pitabroodjes
- 600 gr oesterzwammen
- 350 gr cherrytomaten
- 0,5 komkommer
- 0,5 rode ui
- 1 teentje knoflook
- Kneepje citroensap
- 5 gr verse dille
- 1-2 el shoarmakruiden
- Peper en zout
- Olijfolie
Knoflooksaus
- 4 el Griekse yoghurt
- 2 el mayonaise
- 1 teentje knoflook
- Peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Scheur de oesterzwammen in reepjes. Doe in een kom. Voeg 1 el olijfolie, 1 of 2 el shoarmakruiden, zout naar wens en 1 fijngehakt teentje knoflook toe. Roer om en laat even marineren (bij voorkeur een half uur).
Gaar de gemarineerde oesterzwammen in 8-10 minuten krokant op 180 graden in de Airfryer. Meng tussentijds even om.
Maak ondertussen de salade. Halveer de cherrytomaatjes, snijd de komkommer in blokjes en de rode ui in halve ringen. Doe in een kom. Voeg 1 el olie, een kneepje citroensap en peper en zout toe. Hak de dille fijn. Voeg de helft bij de tomatensalade.
Maak een knoflooksaus van de yoghurt, mayonaise, een gehakt teentje knoflook en de resterende dille. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de pitabroodjes kort onder de grill.
Verdeel de oesterzwam shoarma over een kom. Voeg de tomatensalade, knoflooksaus en een pitabroodje toe.
Variatietips
- Geen Airfryer in huis? Je kunt de oesterzwammen ook gewoon in een koekenpan bakken.
- Voor een extra frisse bite kun je wat ingelegde rode ui of augurk toevoegen.
- Zin in een pittige variant? Voeg wat sambal of chilivlokken toe aan de oesterzwammen.
- Vervang de pitabroodjes eens door Turkse broodjes of wraps.
Bewaartip
De vega shoarma kun je prima voorbereiden. Bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijft het 2 dagen goed. Warm ze kort op in de pan of oven voordat je ze serveert. De salade en saus maak je het liefst vers, dan zijn ze het lekkerst.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in