salted caramel

Basisrecept: Salted Caramel

Salted caramel wie is er ook dol op? Ik wel. Als ik een toetje in een restaurant bestel dan is het ofwel fris en fruitig, óf juist zwaar en zoet. Het is net waar ik zin in heb. Datzelfde heb ik met ijs. Soms ga ik voor yoghurt- en passievruchtentijs en een andere keer juist voor koffie, chocolade of caramel. Maar zodra er iets met salted caramel op de kaart staat, hoef ik vaak niet lang na te denken. Deze combinatie van zoet en zout is echt mijn lievelings. Wist je dat er in ieder zoet bakrecept een snufje zout gaat? Dit is om de zoete smaken te versterken. In salted caramelsaus gaat iets meer dan een snufje, maar gebruik ook vooral niet te veel.

Waar is salted caramel lekker bij?

Je kan salted caramel over vanille ijs drizzlen, op een cheesecake smeren of gebruiken als vulling tussen 2 koekjes. Het is ook lekker in combinatie met brownies of in een lavacakeje. Of gewoon zo een lepel uit de pot. Gewoon heel gevaarlijk spul dus. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je deze gezouten caramelsaus maakt. Het is niet het meest makkelijke om zelf caramel te maken. De truc is juist om niks te doen. Je bent snel geneigd om te gaan roeren, maar juist als je dit doet gaat het mis. Geduldig afwachten is the key in dit recept. Ik hoop dat deze stap voor stap foto’s je een beetje kunnen helpen.

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 1 potje

  • 100 gr suiker
  • 3 el water
  • 100 ml slagroom (kamertemperatuur)
  • 50 gr roomboter
  • 1/2 tl Fleur de Sel
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Zet alle ingrediënten voor de salted caramel klaar. Voor caramel heb je 100 gr suiker en 3 el water nodig. Zet ook alvast 100 ml slagroom (op kamertemperatuur) en 50 gr roomboter klaar. En het zout natuurlijk (bijv. Fleur de sel).

    salted caramel

  2. Doe de suiker en het water in een steelpannetje. 

    salted caramel

  3. Draai het pannetje even rond zodat alle suiker nat wordt van het vocht. Zet het steelpannetje op een laag vuur en wacht. Kijk, wacht en verder doe je niets. Ook echt niet doen hoor, want dan gaat het mis.

    salted caramel maken

  4. Neem een nat kwastje van siliconen en strijk hiermee langs de randen van de pan. Zo voorkom je dat de suiker aan de randen blijft kleven.

    Karamelsaus maken

  5. Na een minuut of  2 – 3 begint de suiker te smelten en te bubbelen. Nog steeds doe je niks en blijf je goed kijken.

    Karamelsaus maken

  6. Zodra je ziet dat de suiker lichtbruin begint te kleuren kom je in actie. Dit is meestal na een minuut of 5. Het kleuren begint aan de buitenste rand. Roer de caramel met een garde snel door elkaar.

    salted caramelsaus

  7. Blijf net zolang roeren totdat de caramel de juiste kleur heeft bereikt. Dit gaat vrij vlot. Als hij goudbruin is, is hij goed. Pas wel op want deze caramel is gloeiend heet.

    salted caramelsaus

  8. Voeg de slagroom toe en roer het snel door elkaar met een garde. Zorg ervoor dat de slagroom niet te koud is. Ik warm hem zelf altijd even kort op in de magnetron. Pas goed op want dit gaat flink bruisen. Blijf roeren totdat je een egale saus hebt.

    salted caramelsaus

  9. Voeg nu de roomboter toe en meng dit door de karamelsaus. Zodra de boter gesmolten is en het een egale saus is geworden, zet je het vuur uit.

    salted caramel maken

     

  10. Voeg een half theelepeltje zout toe. Wat ik zelf vaak doe is eerst de karamelsaus over mijn gemaakte gerecht gieten en dan pas wat zeezout toevoegen. Let erop dat je niet teveel zout gebruikt. Liever iets te weinig, zodat je later nog wat kunt toevoegen, dan direct te veel.

Bewaartip

De salted caramel kan je een paar dagen bewaren in de koelkast. Als hij afgekoeld is, wordt hij wat dikker. Wil je hem weer wat vloeibaarder maken, dan kan je de karamelsaus kort verwarmen.

salted caramel
Speculaas trifle

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (34 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in