Menu
romige-bloemkoolsoep-2.pg_.jpg

Romige bloemkoolsoep met croutons

Deze romige bloemkoolsoep is echt een heerlijk recept voor leftover bloemkool stronkjes. En ik had nog bloemkool over. Dat gebeurd bij ons eigenlijk best vaak. Een bloemkool is ook best groot en je kunt er met gemak twee dagen of meer van eten. Het is natuurlijk zonde om maar de helft van de bloemkool op te eten. Dus bedacht ik een soeprecept. Soep leent zich fantastisch voor nowaste in je eigen keuken. Of je nou een bouillon gaat maken van groentenafval (ja, dat kan!) of restjes bloemkool, courgette of broccoli wilt opruimen uit de koelkast.

Soep binden met aardappel

De geitenkaas in dit recept is echt geweldig. Bloemkool smaakt, wanneer je het kookt, al best romig, maar wanneer je er geitenkaas aan toevoegt ben je helemaal verkocht! Gebruik wel verse geitenkaas. Wanneer je voorverpakte geitenkaas gebruikt is het lastig om de soep mooi glad krijgen. Voor het maken van soep gebruik ik altijd een basis. Dat doen de Italianen ook voor hun sausjes, soepen en risotto’s. Ik heb dat gebruik maar gewoon van ze overgenomen. Voor deze soep is de basis een fijngesneden ui, een teentje knoflook en wat verse tijm. Daar voeg ik dan de roosjes en stronkjes bloemkool aan toe en de aardappels. Die bak je dan even mee zodat de bloemkool een licht geroosterde smaak krijgt.

Romig bloemkoolsoep recept

Om de bloemkoolsoep extra romig te maken kook ik de bloemkoolroosjes en aardappels gaar in melk en bouillon. Wanneer je de verse geitenkaas hebt toegevoegd kun je alles gemakkelijk met de staafmixer pureren. Extra lekker wordt deze romige bloemkoolsoep met de topping van croutons en ontbijtspek.

Ingrediënten voor 4 personen
500 gr bloemkool roosjes, 8 roosjes apart houden
3 aardappels in stukken
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, in plakjes
3 takjes tijm, + extra als garnituur
600 ml melk
200 ml groentebouillon
100 gr verse geitenkaas
Snuf zout
Olijfolie

Topping
1/2 ciabatta in blokjes
2 el olijfolie
4 plakjes ontbijtspek
4 takjes verse tijm
Zout en peper naar smaak

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Gebruik een grote pan met een dikke bodem. Doe de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook samen met de blaadjes van 3 takjes verse tijm.

Doe de bloemkoolroosjes en aardappels in de pan en bak op laag vuur ongeveer 5 minuten mee. Voeg wanneer nodig nog een beetje olijfolie toe. Houd een aantal bloemkoolroosjes apart voor de garnering.

Voeg de melk en de groentebouillon toe. En laat alles op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.

Doe de olie in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de blokjes ciabatta en de overgebleven bloemkoolroosjes toe en schep om zodat alles een laagje olijfolie heeft.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de ciabatta blokjes, de bloemkoolroosjes, de takjes tijm en de plakjes ontbijtspek op. Zet voor 20 minuutjes in de oven tot dat de croutons mooi knapperig en licht bruin zijn.

Voeg de geitenkaas toe en pureer de soep mooi glad. Breng op smaak met flink wat peper en nog wat zout.

Verdeel de romige bloemkoolsoep over soepkommen en garneer met de croutons, spek en geroosterde bloemkoolroosjes en wat verse tijm.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan