Koffie pavlova

Pavlova recept met koffie

Hou jij van koffie? Of ben je meer een thee-mens? Wij behoren absoluut tot de eerste categorie. Niet alleen om te drinken, maar ook om mee te bakken. Zoals in dit pavlova recept. Pavlova met meringueschuim gemaakt met espresso. Blijer kun je ons niet maken. De pavlova toppen we ook nog af met een romige chocolademousse met stukjes stroopwafel, getoaste hazelnoten en een heerlijke, zelfgemaakte karamelsaus. Deze pavlova is een echte showstopper om het kerstdiner mee af te sluiten, maar ook lekker in het weekend na een uitgebreid diner met vrienden of familie. Kortom, deze pavlova met koffie kun je niet weerstaan.

Meringue maken met koffie

Zowel de meringue als de chocolademousse brengen we op smaak met espresso. Wij gebruiken hiervoor L’OR Espresso FORTISSIMO koffiebonen. Deze zijn lekker krachtig en geven daardoor pit mee aan deze pavlova. We mengen de espresso door het eiwitschuim en de chocolademousse. Zo komt de koffiesmaak extra goed naar voren in dit pavlova recept. De L’OR FORTISSIMO koffiebonen zijn een mix van Arabica en Robusta koffiebonen. Hierdoor is hij wat pittiger dan de andere koffiebonen varianten van L’OR Espresso en dat kan dit dessert wel gebruiken. De meringue wordt lekker luchtig en chewy. Daarbovenop komt de zijdezachte chocolademousse met de lekkere toppings. Probeer dit maar eens te laten staan. We durven 100% zeker te zeggen dat, dat niet gaat lukken.

Koffie pavlova
Koffie pavlova
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten 6-8 pers.

Ingrediënten voor topping

  • 25 ml L'OR Espresso FORTISSIMO
  • 100 gr pure chocolade
  • 250 gr mascarpone
  • 250 + 150 ml slagroom
  • 25 gr roomboter
  • 200 gr suiker
  • 4 el custardpoeder
  • 4-5 stroopwafels
  • 40 gr hazelnoten

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch). Let op gebruik niet de hetelucht stand van de oven. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Maak de espresso. Splits de eieren in eiwitten en eidooiers. De eidooiers gebruik je verder niet. Doe het zorgvuldig en zorg dat er geen eidooiers in de eiwitten belanden.

  3. Klop met een mixer de eiwitten schuimig. Klop ze daarna zo stijf dat er stevige pieken ontstaan en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Mix vervolgens eetlepel voor eetlepel de suiker erdoor en mix tussen de eetlepels door elke keer 30 tellen. Zo weet je dat de suiker echt goed gemixt is. Klop nog eens 4 minuten door en voeg dan de appelazijn en espresso toe. Mix nog 3 minuten door.

  4. Schep de meringue op het bakpapier en vorm een cirkel van ongeveer 20cm doorsnede. Verlaag de oventemperatuur naar 150 graden en bak 90 minuten. Zet de oven uit en laat de meringue volledig afkoelen met de ovendeur op een kiertje.

  5. Maak ondertussen de chocolade koffie mousse. Maak opnieuw een espresso. Smelt de chocolade au bain-marie. Laat de koffie en gesmolten chocolade iets afkoelen. Klop met een mixer de 250 milliliter slagroom en mascarpone door elkaar, schenk de espresso, gesmolten chocolade en custardpoeder erbij. Klop goed door en zet tot gebruik in de koelkast.

  6. Maak de karamelsaus. Doe suiker en 50 milliliter water in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat het koken tot een goudbruine karamel ontstaat. Voeg de rest van de slagroom toe (150 milliliter) en roer goed door elkaar. Haal de saus van het vuur, voeg de roomboter toe en roer nog even goed door. Roer de karamelsaus tijdens het afkoelen nog een paar keer door om de vorming van suikerkristallen in je saus tegen te gaan.

  7. Hak de hazelnoten, je kunt ze eventueel eerst toasten in een droge koekenpan. Breek de stroopwafels in stukjes. Leg de meringue op een mooie schaal, schep de espresso en chocolademousse erop, bestrooi met de hazelnoten en stukjes stroopwafel en drizzle de karamelsaus erover.

Koffie pavlova
Koffie pavlova

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met L’OR Espresso. Lees hier onze disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (37 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Chocolade Italiaanse recepten Kerst Herfst recepten Winter recepten Nagerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in