Bavette rollade uit de oven
Deze bavette rollade uit de oven is het perfecte gerecht (zeker voor kerst!) voor wie indruk wil maken, zonder uren in de keuken te staan. Bavette, ook wel flank steak genoemd, is een prachtig stuk rundvlees met een rijke smaak en een mooie structuur. Het garen gaat wel net wat anders dan een gewoon biefstukje, dus daarom is het ideaal om er een rollade mee te maken. Door de bavette op te vullen met een huisgemaakte pistache-pesto en daarna op te rollen, wordt het écht een feestgerecht.
Bavette rollade: lekker met pistachepesto
De pistache-pesto geeft een frisse, nootachtige smaak die superlekker past bij het sappige rundvlees. De pesto is een mix van pistachenoten, verse basilicum, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. Voor een extra twist strooien we geraspte provolone over de pesto voordat we het vlees oprollen, wat zorgt voor een lekker gesmolten kaaslaagje. Dit alles wordt samengebonden tot een bavette rollade en in de oven gegaard tot de perfecte kerntemperatuur, waarbij het vlees sappig blijft.
Bavette rollade uit de oven
We maken deze bavette rollade in de oven. De kerntemperatuur van bavette rollade is 52 °C voor een medium-rare rollade. Hiervoor maken we gebruik van een handige kernthermometer. Zo weet je precies wanneer je vlees gaar is. Nooit meer een ongare of verbrande rollade.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 800 gr bavette
- 30 gr verse basilicum
- 60 + 40 gr Parmezaanse kaas
- 180 gr pistachenoten
- 125 ml olijfolie
- peper en zout
Materiaal
- keukentouw
- vleesthermometer
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (boven- en onderwarmte) of 155 graden (hetelucht).
Leg de bavette plat op een snijplank. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.
Tip: wanneer je een dikke bavette hebt die je niet makkelijk op kunt rollen, dan snijd je hem voorzichtig horizontaal door de helft, zodat er een plattere plak ontstaat.
Maak de pistachepesto. Hak in een keukenmachine de pistachenoten, basilicum, 60 gram Parmezaanse kaas in kleinere stukjes gesneden en olijfolie tot een grove pesto en smeer de helft gelijkmatig over de bavette. Bewaar de rest van de pesto om er los bij te serveren.
Rasp de laatste 40 gram geraspte Parmezaanse kaas en strooi over de bavette.
Tip: gebruik een lekkere extra vergine olijfolie, wanneer je goedkope olie gebruikt wordt de smaak van de pesto heel wrang en niet lekker.
Rol de bavette stevig op en bind de rollade op meerdere plaatsen vast met keukentouw. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak de rollade rondom bruin. Het hoeft alleen bruin te worden, niet te garen.
Leg de rollade in een ovenschaal en gaar verder in de oven tot een kerntemperatuur van 52 °C voor medium-rare, ongeveer 30 tot 40 minuten. Laat de rollade na het bakken 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Serveer de bavette rollade in plakken, gegarneerd met extra pesto en verse basilicum.
Bewaartip
Heb je wat over? De bavette rollade kan tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een goed afgesloten bakje. Verwarm het vlees rustig opnieuw in de oven op een lage temperatuur om te voorkomen dat het uitdroogt. Overgebleven plakjes zijn ook heerlijk koud, bijvoorbeeld op een salade of in een broodje.
Variatietips
Voor een extra kruidige variant kun je wat verse tijm of rozemarijn aan de pesto toevoegen. Geen pistachenoten in huis? Vervang ze gerust door walnoten of amandelen voor een andere, maar net zo lekkere smaak. En als je van een beetje pit houdt, voeg dan een snufje chilivlokken toe aan de pesto.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in