Maritozzo met pistache-room
Klaar voor de ultieme Italiaanse lekkernij? Deze maritozzo met pistache-room is de perfecte mix van zoet, zacht én romig. Maritozzi is traditioneel gebak uit Rome: een donzige briochebol die wordt opengesneden en royaal gevuld met verse room. Wil je variëren met de vulling, kies dan eens voor chocolade-hazelnootpasta, ricotta met honing of een bolletje roomijs! Bestuif met poedersuiker en… genieten maar.
Tip: wil je extra snel klaar zijn? Gebruik dan goede kwaliteit briochebollen van de bakker in plaats van het brooddeeg zelf te maken.
Pistache-pasta: waar vind je die?
In de vulling van deze maritozzo gaat pistache-pasta, ook wel pistacheboter genoemd. Deze kostbare potjes zijn gevuld met een zalvige crème, gemaakt van geroosterde pistachenoten, vaak met een vleugje vanille of amandel-essence en meestal wat zeezout. Je koopt het bij Italiaanse delicatessenwinkel, bij goed gesorteerde traiteurs en online.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 10 stuks
- 500 gr bloem
- 100 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 2 eieren
- 260 ml melk (lauw)
- 45 gr suiker
- 9 gr gist
- 10 gr zout
- 1 citroen (alleen de rasp)
Voor de vulling:
- 300 ml slagroom
- 25 gr poedersuiker (+ extra als garnering)
- 1 zakje klopfix
- 100 gr gezoete pistachepasta
- 50 gr pistachenoten
Materiaal
- keukenmachine
- bakplaat bekleed met bakpapier
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Meng de melk met de suiker en de gist. Laat dit even staan, totdat de gist gaat werken. Als het mengsel gaat bubbelen is het klaar om gebruikt te worden.
Doe de bloem met het zout in de kom van je keukenmachine. Voeg 1 ei, de rasp van een citroen en het melkmengsel toe en kneed er een soepel deeg van.
Zodra het deeg zich een bal vormt, voeg je beetje bij beetje de boter toe. Kneed net zolang totdat alle boter is opgenomen en je een heel elastisch deeg hebt. Als je er aan trekt, moet er een soort kauwgombaleffect ontstaan. Leg het deeg in een met olie ingevette kom, draai even om en dek af met een natte theedoek. Laat het deeg op een warme plek, een uur rijzen.
Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht eruit met je vingers. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken (80 gr). Haal de buitenkanten naar binnen zodat er een bolletje ontstaat. Maak het bolletje iets ovaal. Leg ze dan op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat de broodjes nog een uur rijzen onder een natte theedoek.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bestrijk de broodjes met wat losgeklopt ei en bak de broodjes in 20 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat ze volledig afkoelen. Je kan de broodjes ook invriezen.
Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en de klopfix.
Snijd een maritozzo aan de bovenkant open. Smeer er een lik pistachepasta in. Vul het broodje met de stijf geklopte slagroom en schraap de overtollige slagroom eraf met een spatel. Garneer de maritozzi met wat gehakte pistachenoten en poedersuiker.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in