Gyoza met kip
Een speciaal recept vandaag, van ons, voor jou: kip gyoza! Deze kleine Japanse dumplings vullen we met kipgehakt, maar je kunt ook varkensgehakt gebruiken, of fijngehakte tofu voor een vega twist. Daarnaast heb je gyozavelletjes nodig, die je kunt vinden in de toko of beter gesorteerde supermarkt. Toegegeven: het vouwen vergt wat tijd en geduld, maar het is de moeite waard. Het is bijna een meditatief klusje!
Gyoza vellen
Voor dit recept heb je gyozavellen nodig. Je kunt ook dumpling vellen gebruiken, dat is hetzelfde. Deze vellen kun je vinden bij de toko, maar de grotere supermarkten verkopen ze ook. Je vindt ze in het vriesvak. Oja: deze vellen kun je zowel bakken als frituren.
Handige dumplingmaker
Vind je het lastig om de dumplings zelf te vouwen? Met deze handige dumplingmaker wordt het een stuk makkelijker! Werkt trouwens ook perfect voor ravioli, dus echt een musthave als je van koken houdt.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 16 gyoza
- 16 gyoza vellen (dumpling vellen)
- rijstmeel of bloem
- 300 gr kipgehakt
- 50 gr shiitake
- 3 + 1 bosuien
- 1 cm gember
- 2 el misopasta
- 2 el sojasaus
- 8 el sweet chilisaus
- 1 el sesamzaadjes
- zonnebloemolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Ontdooi de dumpling/gyoza vellen onder een schone, vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen tijdens het ontdooien. Bestrooi een paar grote borden met rijstmeel (of bloem) zodat je de gevouwen gyoza er later op kunt leggen zonder dat ze vastplakken.
Maak de vulling. Snijd de shiitake in dunne reepjes en 3 van de 4 bosuien in dunne ringetjes. Roer de miso en sojasaus door het gehakt. Schep de shiitake en bosui erdoor. Rasp de gember erboven. Kneed het gehakt goed door tot het goed aan elkaar blijft plakken.
Maak nu de gyoza. Leg op elk velletje 1,5 theelepel van de gehaktvulling. Maak de randjes vochtig met wat water. Vouw het deeg tot een halve cirkel. Druk de randjes goed aan en druk de lucht er uit. Vouw de bovenkant van het deeg in plooitjes. Leg de op de borden. Maak zo alle 16 gyoza.
Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag. Leg per keer 8 gyoza in een enkele laag in de hete olie en bak ze in 1-2 minuten aan één kant goudbruin. Blus af met ca. 200 ml water en leg een deksel op de pan. Draai het vuur laag en stoom de gyoza in 5 minuten gaar. Haal ze uit de pan en leg ze op een mooie schaal. Maak de pan schoon en verhit opnieuw 2 eetlepels olie. Herhaal de stappen zoals hierboven beschreven.
Hak de laatste bosui fijn en strooi samen met de sesamzaadjes over de gyoza. Serveer met sweet chilisaus.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in